Медия без
политическа реклама

65 са сигналите срещу главния прокурор и заместниците му

Комисията по случая "Божанов" не може да замести прокуратурата в разследването, посочи върховният съдия Лада Паунова

03 Март 2024
БГНЕС
Лада Паунова (вляво) и ад хок прокурорът Даниела Талева.

До момента са постъпили 65 сигнала, в които се твърди, че главният прокурор или негови заместници, са извършили престъпление. За статистиката съобщи Лада Паунова, зам.-председател на Върховния касационен съд (ВКС), пред Нова ТВ. Един от тях засяга и.д. главен прокурор Борислав Сарафов и той дори не е нов, допълни тя. За кого се отнасят останалите, това тя не уточни.

Паунова е ръководител на Наказателната колегия на съда и, съгласно законовите промени, направени от парламента миналата година, през нея преминават подобни сигнали срещу ръководството на държавното обвинение. Тя трябва да прецени дали всеки такъв сигнал е законен повод за образуване на разследване. Ако отговаря на критериите, трябва да го препрати на специалния временен прокурор Даниела Талева, която беше натоварена със задачата да разследва подобни сигнали срещу главния прокурор и неговите заместници.

Паунова не можа да каже нищо по въпроса докъде е стигнала работата по сигналите. Само изрази надежда, че ад хок прокурорът Талева води разследване по всички преписки, които са й били препратени.

Тя не можа да каже и нищо конкретно по отношение на т.нар. Червен пират, задържан за заплахи срещу магистрати. "Моята теза е, че са възможни всякакви версии", каза Паунова.

Върховният съдия защити правосъдната система, върху която в момента се изсипват обвинения заради разкритията около дейността на убития брокер на влияние Мартин Божанов. "Не цялото правосъдие е облечено в мрежи на влияние", настоя Паунова.

По отношение на проучването на Божанов, което извършва временната комисия в парламента, съдията заяви, че депутатите не могат да заместят прокуратурата в разследването на случая. Тя посочи, че комисията може да осветли фактите, но предупреди, че не бива да се стига до инсинуации и внушения. "Не да се започне – установено е, че еди кой си се е виждал с еди кой, и веднага да се направи генерално обобщение, че всички съдии в еди кой си съд са маскари, защото са участвали в някаква обща сбирка с въпросния субект, който тегли конците в съдебната система", смята Паунова.

Още по темата