Медия без
политическа реклама

Червения пират, обвинен, че плашил магистрати, остава в ареста

03 Март 2024
БНТ
Пред съда Илко Захариев каза, че няма лични документи, защото са му откраднати.

Софийският районен съд остави в ареста Илко Захариев, наричан от разследващите "Червения пират". Има опасност той да се укрие, тъй като води скитнически начин на живот и няма постоянен адрес, който да обитава, аргументира се съдът.

Захариев е обвинен, че на 21 февруари 2024 г. е  изпратил до различни институции множество електронни съобщения, съдържащи закани с убийство спрямо магистрати и обидни квалификации, касаещи политици и други публични личности.

В съдебната зала стана ясно, че Илко Захариев няма документи за самоличност, разказва БНТ. Той заяви, че са му били откраднати. Захариев посочи, че работи като архитект на свободна практика и се занимава активно с математика и рисуване. Той твърди, че намерените в него телефони ги е открил в кош за боклук в столичен мол. Връщал телефоните за рециклиране и с парите си купувал материали за рисуване. "Червеният пират" поиска да бъде освободен.

В съдебната зала стана ясно, че 35-годишният мъж два пъти е влизал в психиатрия в Сливен и София. По делото все още не е готова психиатричната експертиза и не е ясно дали Захариев може да носи наказателна отговорност.

Според прокуратурата, има безспорни доказателства, които показват че именно от телефоните, намерени в Захариев са изпращани заплашителни имейли. По делото е разпитана и съдия Владислава Цариградска. Ако делото срещу него стигне до съд и Захариев бъде признат за виновен, може да получи до шест години затвор.

Определението на Софийския районен съд не е окончателно и Захариев може да обжалва пред Софийския градски съд, чиято дума за ареста на 35-годишния мъж ще бъде последна.

Човекът, заканвал се на съдия Владислава Цариградска, е отправял заплахи срещу вицепремиера Мария Габриел и министри.  Това заяви в интервю за  „Здравей, България” по Нова тв директорът на ГДБОП главен комисар Явор Серафимов, коментирайки  заплахите срещу магистрата.