Медия без
политическа реклама

22-ма съдии обявиха готовност да разследват главния прокурор

Сред тях са бивши спецсъдии, както и бившата шефка на ССБ Мирослава Тодорова

20 Юни 2023
Мирослава Тодорова е сред 22-мата съдии, дали съгласие при нужда да се превърнат в прокурори, за да разследват главния прокурор и заместниците му.
БГНЕС
Мирослава Тодорова е сред 22-мата съдии, дали съгласие при нужда да се превърнат в прокурори, за да разследват главния прокурор и заместниците му.

22-ма съдии, които отговарят на законовите изисквания, са включени в списъка на магистратите, които при нужда ще се превръщат в прокурори, за да разследват главния прокурор и неговите заместници. Това съобщиха от Върховния касационен съд, където се поддържа списъка.

В списъка са Георги Ушев, който оглавяваше закрития преди година апелативен спецсъд, както и някогашната му заместничка Веселина Вълева. И двамата в момента са апелативни съдии в София. От Софийския апелативен съд съгласие са дали още трима магистрати - Пламен Дацов, Стефан Илиев и Весислава Иванова. Към тях се присъединява и апелативният съдия от Варна Ангелина Лазарова.

Най-голям е броят на магистратите от окръжно ниво, които са съгласни да се нагърбят с нелеката задача - 11 съдии от Софийския градски съд, двама от Варна и по един от Русе и Ямбол. Сред тях е и бившата председателка на Съюза на съдиите в България Мирослава Тодорова.

Впечатление прави, че само един съдия от върховния съд е влязъл в списъка - Теодора Стамболова. (Пълният списък може да бъде намерен тук.) 

В списъка могат да влязат действащи съдии от Наказателната колегия на върховния съд или такива от окръжно и апелативно ниво, които имат ранг на върховни. Условието е през последните седем години преди включването им в списъка магистратите са работили като съдии по наказателни дела. На тези условия отговарят повече от 200 съдии, т.е. едва 1/10 от тях са готови да се включат в новоприетия механизъм. Съдиите се включват в списъка след изразено от тях писмено съгласие. 

Днес изтече първоначално обявеният срок за попълването на списъка, но това не ограничава и други желаещи да се включат в него.

Сигналите за разследвания на главния прокурор и заместниците му са вече 12, вижда се в публичния регистър. За първите 5 вижте повече тук:

Във Върховния касационен съд вече има сигнали по механизма за разследване на главния прокурор и заместниците му, който влезе в сила на 6 юни.

 

Последвайте ни и в google news бутон

Още по темата