Медия без
политическа реклама

Посланикът в Лондон поиска да се орежат секциите във Великобритания

Според Марин Райков и по-малък брой ще бъде достатъчен за предстоящите парламентарни избори

25 Май 2021Обновена
Така изглеждаше улицата около българското посолство в Лондон на 4 април.
БГНЕС
Така изглеждаше улицата около българското посолство в Лондон на 4 април.

След като се разбра, че само служебно откритите избирателни секции в чужбина ще надхвърлят 500, българските дипломати започнаха тихичко да сондират възможностите за евентуалното им съкращаване.

Пръв в тази посока се е задействал посланикът ни в Лондон и бивш служебен премиер Марин Райков. Той е изпратил писмо до Централната избирателна комисия (ЦИК), в което е поискал 86-те секции, които прогнозно ще бъдат разкрити във Великобритания, да бъдат значително намалени.

В тази бройка влизат единствено секциите, служебно открити от ЦИК, които са популярно известни като „автоматични секции”. Те се наричат така, защото се разкриват навсякъде, където през последните 5 години преди настоящите избори са гласували поне 100 избиратели.

Въз основа на данните, с които разполагаше за изборите в 5-годишния период, ЦИК първоначално определи 86 автоматични секции за Обединеното кралство. От посолството обаче настояват почти навсякъде, където е предвидено да се открият 2, 3 или 4 секции, те да бъдат сведени до една. Така общата им бройка ще намалее с близо 30.

За подобна мярка, включително и по отношение на други страни, се е споменавало, когато изборните комисари са обсъждали организацията на гласуването в чужбина. Засега обаче членовете на ЦИК упорито отбягват темата за броя на секциите. Вероятно така ще продължи, докато не приключи подаването на заявления за гласуване от сънародниците ни зад граница, крайният срок за което е 15 юни.

Какво иска посланик Райков и защо?

За предложението на бившия премиер съобщи членът на комисията Цветозар Томов на заседанието й на 24 май. „От посолството излизат с аргумента, че предвид по-големия брой секции, които ще се разкрият този път в Обединеното кралство, те не очакват да има такъв натиск и толкова хора, които да гласуват на съответните места, и считат, че този редуциран брой секции би бил достатъчен”, обясни Томов мотивите на посланика.

По думите му обаче разчетите на посолството не са достатъчно обосновани. „Те предлагат 3 секции в Лондон – Уимбълдън да бъдат редуцирани до една, а в същото време имаме предложение от българската общност в този район на Лондон да се разкрият 3 секции, включително предложение за състава на комисията в тези 3 секции, направено от нашите доброволци. Тоест, има доста голямо разминаване между вижданията на доброволческите общности за организацията на изборите и гледната точка на посолството”, изтъкна Томов. И предложи като компромисен вариант броят на секциите да се съкрати с по една за всяко място, в което са повече от една, като това се отнася само за Лондон.

„Саботираме машинното гласуване!”

Искането на посланика възмути члена на комисията Любомир Гаврилов, който напомни, че когато са определяли първоначалния брой на автоматичните секции, изборните комисари са следвали буквата на закона. „Сега днес виждаме, че секции трябва да се разкриват по целесъобразност, защото, видите ли, посланикът в Лондон, когото ние много добре познаваме, защото преди това обиколи Италия, Франция, не му харесвало да се отварят секции”, коментира Гаврилов. И гневно продължи: „Има ли анализ на посолството в Лондон? Няма, аз съм убеден, че те не са направили анализ ... В Лондон ще се редят 800 човека на една машина. Ние саботираме машинното гласуване така!”

Томов се съгласи, че е рисково да се намаляват секциите в Лондон, а и въобще в Обединеното кралство, и продължи да подкрепя своя вариант.

Предложения всякакви, но законът си е закон

Шефът на ЦИК Камелия Нейкова обаче не беше настроена за компромиси. „Изобщо не следва да се обсъждат варианти, независимо по чия инициатива и желание, с които се нарушават разпоредбите на закона. Предложения може да има всякакви, но ние трябва да спазваме така, както е разписан текстът на закона”, отсече тя.

Намесиха се други членове на комисията, които изтъкнаха, че засега могат да обсъждат само местата за гласуване, а конкретният брой на секциите в момента може само да се прогнозира. Накрая Томов оттегли компромисното си предложение.

Не стана ясно обаче дали искането на посланик Райков е окончателно оставено настрана. Най-вероятно отново ще бъде разгледано, когато ЦИК започне да обсъжда конкретно къде по колко секции да бъдат разкрити. Със сигурност и външното ни министерство ще се намеси, за да се опита да съкрати огромния обем работа, който ще му се наложи да свърши с рекордния брой секции.

Посолството в Лондон опровергава

От името на посланик Райков българското посолство в Лондон изпрати опровержение, което "Сега" публикува без редакторска намеса:

"Във връзка с излишни спекулации и тиражирани директни манипулации, че Посолството се опитва да ограничи броя на секциите, които ще бъдат разкрити в ОК, бихме искали да подчертаем, че това категорично не отговаря на истината. Посолството е отправило предложение да започнем разчети с работна хипотеза за над тройно увеличение на броя на секциите спрямо предишните избори. През МВнР сме предложили да работим с очакване дори на 120 секции, а не на 84. Това е нашето желание, но е ясно, че решението ще бъде само на ЦИК. Това решение на ЦИК ще отразява броя на заявленията по места, но също и наличието на осигурени подходящи помещения и не на последно място – успешното или неуспешно набиране на съответен състав за всяка секция. Никой не може да прекрачи закона. Най-малкото не и Посолството.

Същевременно нашата позиция е, че няма нужда от тройни и четворни секции, за каквито бяхме настояли на предишните избори с цел да бъде компенсиран ограниченият тогава брой на СИК по места. Сега ограничения няма и след промените в ИК ще бъдат разкрити множество секции на различни места в близост до досегашните секции. Това значително ще намали гласуващите в предишните 35 секции. Същевременно, отново подчертаваме, че навсякъде, където бъдат покрити законовите изисквания, ще бъдат разкрити секции и Посолството ще окаже пълно съдействие за това, както винаги го е правило. Призоваваме всички граждани да не се подвеждат по спекулации, а да се информират за нашите действия само от сайта на Посолството, или от официалната Фейсбук страница. Доказали сме, че държим на пълната прозрачност и ви уверяваме, че ще продължим да го правим."

МВнР също отрича

Няма предложения за закриване на вече определени секции. Така накратко коментираха случая с посланик Райков представители на външното ни министерство на брифинг на 25 май. И обясниха, че някои от секциите, открити на изборите преди 4 години, няма възможност да бъдат открити на същите места. Затова наши дипломати правят предложения "да не бъдат конкретизирани адреси, а малко по-широк район, в който съвместно с българските общности да бъде намерено подходящо помещение, в което да бъдат открити секции".

В минимум 67 чужди държави ще бъдат проведени избори, съобщиха от ведомството. Към традиционните високорискови държави - като Афганистан например, в които няма да се гласува, този път ще бъде прибавена и Индия заради изключително тежката епидемична ситуация. Прогнозите на МВнР сочат, че в около 300 от 570 автоматично открити секции, ще се гласува машинно. Очаква се решение на ЦИК дали в някои от секциите ще се инсталира повече от една машина.

А ЦИК добавя още секции

На 24 май изборните комисари гласуваха поправки в своето решение за прогнозния брой секции. Това се наложи, след като бяха установени още места, на които са гласували повече от 100 избиратели през последните 5 години. Така бройката набъбна с още 34 секции, от които 6 са във Великобритания, 5 - в Италия, 4 - в Гърция, 3 - в САЩ и др.

 

Таванът от 35 секции за страните извън ЕС, който засегна и Великобритания, в крайна сметка доведе до това, че тамошните секции не успяха напълно да поемат всички желаещи да гласуват.

 

Последвайте ни и в google news бутон

Още по темата

АНКЕТА "СЕГА"

Колко медала ще спечели България на олимпийските игри в Париж 2024?