Медия без
политическа реклама

Поредна сграда в центъра на София ще бъде съборена

На мястото на телефонната палата на ул. "Оборище" ще се появи жилищна сграда

09 Апр. 2022
Телефонната палата на ул. "Оборище" 26-30

На мястото на телефонната палата на ул. "Оборище" №26 в София, която в момента се събаря, ще се появи нова луксозна жилищна сграда, съобщава „Дневник“. Тя ще е на 5 етажа с 12 апартамента, а два подземни етажа с асансьор за автомобилите ще са паркинг с 35 места.

След като преди два месеца в района бе разрушена къща на ул. „Велико Търново“, този проект също предизвика въпроси на граждани. От Националния институт за недвижимото културно наследство (НИНКН) са съобщили, че телефонната палата няма индивидуален статут на недвижима ценност, а е част от групова - "Жилищна зона "Докторски паметник". Поради това тя няма "изведен режим на опазване" като архитектурна забележителност.

Преди дни от администрацията на столичния район „Оборище“ съобщиха, че са издали предписание незабавно да бъдат поставени скеле и обезопасителни мрежи в района на разрушаването на сградата на ул. “Оборище” №26-30. „Това е записано в последното указание от 01.04.2022 г., от служителите на отдел “Устройство на територията, кадастър и регулация, контрол на строителството“ към “Оборище”, връчено на фирмата, която извършва събарянето на бившата телефонна палата.  Предписанието е трето поред за последните три седмици, уточняват от районната администрация.

Средната цена на жилищна площ на ул. „Оборище“ в момента е около 3560 евро/кв.м според "Имоти. бг", припомня „Дневник“. На този адрес, който е на ъгъла с ул. "Асен Златаров", цената вероятно ще е и по-висока, става ясно от разговора с Таня Бошова от екипа, управляващ реализацията на проекта. Негов автор е арх. Николай Марио и студио Nima design. Повечето апартаменти вече са купени, а строежът е планиран да завърши за две години, обясни Бошова.

Целият терен с площ от 1.23 дка е притежание на "Амарат пропъртис" на Дилян Павлов. Той го купува за 10.64 млн. лева през 2017 г. Продавачът е "Бултравел лизинг Ко", притежавана по това време от офшорна компания от Сейшелските острови - "Ийстуест бизнес асосиейшън". Тя е придобила сградата през 2010 г. от БТК ЕАД за 3.7 млн. лева по-малко - платила е за нея 3.5 млн. евро (6.9 млн. лева), колкото е била данъчната оценка. В сделката е била включена и електронна съобщителна мрежа и апаратура в палатата.

"Тази сграда никога не е била паметник на културата. Това беше една огромна и грозна соцсграда, имало е машинарии на БТК. Целият квартал е ансамбъл, затова каквото и да се прави там, трябва да мине през института за недвижимото културно наследство, но тя не е била индивидуален паметник", коментира Таня Бошова.

Още по темата