Quantcast

Медия без
политическа реклама

Полярният ни кораб намери мигрантска лодка с детски вещи

05 Яну. 2023Обновена
FB/Bulgarian Antarctic Institute
Кораб "Св. св. Кирил и Методий"

Днес преди обед плаващият за Антарктида български кораб „Св. св. Кирил и Методий“ се натъкна на лодка край бреговете на Испания, съобщи БТА, която има репортер на борда. Действието се е развило близо до пристанище Картахена, което е първата спирка на екипажа по пътя към остров Ливингстън. Малкият съд бил празен, свободно реещ се върху вълните - с торби, спасителни жилетки, туби за гориво и малко дрехи в него. Първоначално било проучено дали има хора. После лодката била довлечена и качена, за да бъде предадена на испанските власти.

„Това беше тренировка за нашите курсанти. Докато приближавахме обекта, те тренираха по даване на пелинги, дистанция, близост – от левия и от десния борд. Идеята беше да им се покаже как се застава от подветрения борд, щом трябва да се обере обект на борда“, заяви пред агенцията командирът на кораба кап. II ранг Николай Данаилов.

На кораба, освен учени и военен екипаж („Св. св. Кирил и Методий“ е под опеката на Морското училище във Варна), има курсанти и журналисти, повечето от които ще слязат в Картахена.

Предвид района, на 99% лодката е изоставена от мигранти. БНТ добави по темата, че най-вероятно в нея е имало и деца, защото сред намерените вещи са детска раничка и две детски спасителни жилетки. А също и остатъци от храна и млечна опаковка с надпис на арабски.

Още по темата:

На 27 декември официално стартира поредната експедиция на България до Антарктида. Макар след 1967 г. български крак да е стъпвал многократно там, сегашното пътуване е уникално. Включен е кораб.

 

Още по темата