Quantcast

Медия без
политическа реклама

Полицаите са следвали поршето на Околовръстното със 100 км/ч

Служителите на МВР свидетелствали, че Георги Любенов миришел на парфюм, не на алкохол

07 Окт. 2022
Нова тв

Полицейската кола, следвала поршето, което предизвика жестоката катастрофа на Околовръсното шосе на София, се е движила с непозволена скорост - 100 км/ч при ограничение 80, опитвайки плътно за следва поршето, летящо със 195 км/ч. Това се разбра от думите на зам.-градския прокурор Иво Илиев. Ръководството на Софийската градска прокуратура (СГП) даде брифинг днес, за да отхвърли обвиненията на вътрешния министър Иван Демерджиев, че държавното обвинение не е позволило задържането на двамата полицаи, замесени в случая.

Тежката катастрофа на Околовръстното стана на 25 септември. Тогава 39-годишният Любенов, който има общо 28 наказания за нарушаване на правилата за движение по пътя, удари с поршето си излизащ от локалното платно "Форд". Загина 64-годишен френски гражданин, а 62-годишната му жена се озова в болница с опасност за живота и все още е в много тежко състояние. Кръвната проба на Любенов показа 1,73 промила алкохол в кръвта, а също и кокаин.

В последствие се разбра, че поршето е било плътно следвано от полицейски автомобил, който се е оттеглил след катастрофата.

Полицаите стават свидетели на катастрофата, но вместо да окажат помощ, да се обадят на дежурната група и т.н., те тръгват назад по локалното платно. Така изминават 1 км на заден ход, за да се оттеглят от местопроизшествието, каза прокурор Илиев. Свидетел от насрещното спира, за да окаже помощ и звънва на 112. Тогава въпросната полицейска кола е засечена от дежурните като най-близка до катастрофата и пратена на място, се връща. По-късно идва и друг патрул. 

Градският прокурор Илиана Кирилова обясни, че е разбрала, че има замесени полицаи от медиите. Едва тогава прокуратурата се свързала с отдел "Вътрешна сигурност" на МВР, на който били възложени определени действия.

Когато прокурорът отишъл във "Вътрешна сигурност", за да прегледа записите от камерите, на тях се виждало само движещото се порше, след него полицейски автомобил със затъмнени стъкла. На записите не се вижда полицейската кола да спира поршето. От МВР обяснили, че все още нямат данните от GPS-а за движението на колата и поискали да направят допълнителна докладна до прокуратурата на следващия ден. Затова и към онзи момент няма основание полицаите да бъдат задържани. Ако МВР са искали, е нямало пречка да ги задържат, подчертаха няколко пъти от прокуратурата. И посочиха, че имало случаи, които няма да споменат, по които имало задържане, без да се пита прокуратурата. (Така беше с ареста на Бойко Борисов.)

Но едва когато идват и данните от GPS-а се вижда, че двете коли - полицейската и поршето спират за около 3 минути. На камерите не се вижда полицаите да общуват с Любенов, но това се предполага. Така е образувано второ дело - за длъжностно престъпление. По него се разследват полицаите, но все още няма достатъчно данни, на базата на които да им бъде повдигнато обвинение и да им бъде взета мярка за неотклонение, обясниха от СГП.

Телефоните на въпросните полицаи са иззети, но един от тях е айфон, за който разследващите нямат паролата. 

Прокурор Кирилова отрече да има прокурорски чадър, но пък постави под съмнение ефективността на отдел "Вътрешна сигурност" в МВР, тъй като за кратък период това било втори случай на полицейски чадър, за който прокуратурата образува разследване. (Явно имаше предвид казуса с Георги Семерджиев.) "Ставаме жалки в очите на хората с тези прехвърляния на отговорност между институциите. Защо да ги крием ние полицаите?", попита градският прокурор и допусна, че Демерджиев е бил подведен.

По думите й като свидетел по делото срещу полицаите Любенов е обяснил, че е намерил път към сърцата им, като им е дал 200 лв. и те са го придружили. "Има още един свидетел, който още вечерта на катастрофата е знаел за това", посочи още Кирилова, без да конкретизира какъв е този свидетел.

Пред "Сега" зам.-градският прокурор Десислава Петрова обясни, че двамата полицаи са разпитани като свидетели по делото за катастрофата, каквато е стандартната практика. В показанията си те твърдят, че Любенов не е миришел на алкохол, а на парфюм.

Още по темата