Медия без
политическа реклама

Полицаи атакуват в съда наредбата, по която ги тестват за наркотици

Според тях документът няма мотиви и финансова обосновка

04 Авг. 2023
Илияна Кирилова

Наредбата, по която от миналата година МВР подлага на тестове за наркотици и полицаите, е атакувана във Върховния административен съд (ВАС). Жалбата е подадена от полицейски синдикат, който иска съдът да отмени наредбата като нищожна и незаконосъобразна заради противоречия със Закона за нормативните актове (ЗНА), a делото във ВАС е вече насрочено за 1 ноември 2023 г., съобщава Лекс.

Полицаи признаха, че полевите тестове за наркотици, които се правят ня пътя ог години "често дават неверни резултати" Това става обаче едва сега, дни след като започна масова проверка за алкохол и наркотици на самите служители на МВР.   Генади Тенев, зам.

Тази наредба беше приета миналата година след няколко случая на случайно заловени дрогирани униформени. След приемането ѝ МВР започна да прави тестове на полицаите, което породи остро недоволство сред тях, след като бяха получени няколко положителни проби в Бургас.

От полицейските синдикати алармираха тогава, че тестовете са показали през годините, че са неефективни, защото са силно чувствителни и освен наркотици, засичат бензодиазепините, които се използват при лекарствата за безсъние и тревожни разстройства, при медикаменти за главоболие, болкоуспокояващи и др. Има случаи на фалшиво положителни тестове за наркотици и при употреба на енергийни напитки.

Всеки трети шофьор е или повлиян от алкохол или наркотици, или е без книжка, или управлява превозно средство, което не е регистрирано. Констатацията направи през август Бойко Рашков, тогава все още вътрешен министър.

За проверките на полицаите се използват същите тестове DrugCheck3000 и DrugTest5000, с които се тестват всички шофьори. Когато тестът е положителен, шофьорите масово биват задържани, отнема им се книжката, стига се и до прекратяване на регистрацията на автомобила им. За да докажат, че не са дрогирани, те трябва да дадат кръвна проба, резултатът от която обаче излиза след месеци, през които те търпят вредите от положителния тест. Затова в последната година от МВР постоянно обещаваха промени в другата наредба от 2017 г. за тестове за алкохол и наркотици, които тази година трябваше да са готови, но още не са публикувани.

Сега обаче полицаите очакват от ВАС да отмени и наредбата, по която пък те дават проби за наркотици. В жалбата си пишат, че в проекта за приемането ѝ не са били изложени мотиви за това колко ще струва на бюджета и не е направен анализ за съответствие с правото на ЕС.

От синдиката посочват, че мотиви за нужното финансиране са задължителни, защото в наредбата се казва, че изследванията за наркотици на полицаите се заплащат от тях, само ако са положителни, а в останалите случаи тестването ще е за сметка на МВР.

В наредбата се казва, че проверките за наркотици се извършват и при наличие на външни признаци, поведение или реакции, а жалбоподателите обръщат внимание, че тези предпоставки не са конкретизирани и не се разбира какво поведение и реакции могат да станат причина за проверка.

Те негодуват и срещу задължителното даване на пробите, тъй като в наредбата се казва, че се извършват със заповед на министъра, на главния секретар на МВР и на шефовете на териториалните звена на главните дирекции. От синдиката припомнят, че според конституцията никой не може да бъде подлаган на мъчение, на жестоко, безчовечно или унижаващо отношение, както и не може да бъде подлаган на медицински, научни или други опити без неговото доброволно писмено съгласие. Те цитират и решение на съда в Страсбург по делото „Р. С. срещу Унгария“, според което задължителното тестване за наркотици може да бъде характеризирано като подобно отношение.

Министерството на вътрешните работи търси да закупи 30 000 тест-касети за проверка на наркотични вещества и още 150 броя анализатори за установяване на употреба на дрога от водачи на автобомили.

От синдиката посочват още, че наредбата не отговаря и на условието за съразмерност с поставените цели, като не предоставя и нужните защитни мерки срещу злоупотреби.  „Така се дава възможност тази процедура да е индивидуална по инициатива на преките началници на служителите в МВР. Това би позволило на гореспоменатите лица целенасочено и субективно да започват процедура срещу свои служители, с които имат лични неразбирателства. По този начин се създават предпоставки за нарушаване на правата на служителите предвидени от КРБ и от Хартата“, пишат полицаите .

Последвайте ни и в google news бутон

Още по темата