Медия без
политическа реклама

По чудо няма жертви по поречието на прелялата Стряма

Разчистването в наводнените райони все още не е започнало

03 Септ. 2022Обновена
Наводненията в Карловско
EPA/BGNES
Наводненията в Карловско

И днес беше тежък ден в наводнените села в района на Карлово. Придошлата от поройните дъждове река Стряма заля нови селища и площи, бяха евакуирани хора. 200 къщи в шестте пострадали села са наводнени. В Богдан и наводнените части на Каравелово все още няма ток, предаде тази вечер БНР. Огледите продължават, но разчистването на потъналата в кал инфраструктура все още не е започнало. Не е монтиран и временният мост, който се чака на мястото на откъснатия от реката. За щастие, дотук бедствието не отне човешки живот.

Водата стигна аварийната лента в района на 134 км на магистрала "Тракия" в посока София. За известен период днес движението в този участък бе възможно само в лявата, активна лента, предупредиха от Пловдивската дирекция на полицията. Към момента ограниченията там са премахнати.

По странно стечение на обстоятелствата снощи бе наводнено още едно село Богдан, но в област Добрич. И в Добричко се наложи евакуация на хора, макар и ситуацията да не е толкова драматична колкото в Карловско. Общо 53 души са евакуирани от снощи насам, съобщи сутринта главен инспектор Тихомир Катранджиев от местната противопожарна служба. 30 от евакуираните са пътували в автобус, чийто шофьор не е спрял на сигнал да не влиза в събралата се на пътя вода в с. Бранище, и е бил понесен от нея. Двама възрастни са изведени от домовете им в град Добрич. Останалите са граждани, закъсали с автомобилите си.

Политиците днес побързаха да се запишат като загрижени за бедстващите, но местните хора изливат гнева си върху държавните служби заради непочистени корита.

 

КАКВО СЕ СЛУЧИ ПО-РАНО

Трилистник е под вода, съобщи кметът на община Марица Димитър Иванов. Водата е нахлула дори и във високите части на селото. Търсим помощ от всички институции да помогнат в бедствието, добави той. Приливната вълна е стигнала селото около 8.30 ч. сутринта. Екипи на общината са евакуирали 40 души, съобщава БНР. Земеделското министерство е осигурило тежка техника за отваряне на диги, за да може водата да се оттече.

Местните посочиха, че тази година от много време насам "Напоителни системи" не са почистили коритата на своите съоръжения - напоителни и отводнителни канали, и заради това водата много бързо прелива. 

Частично бедствено положение обявиха от община Калояново в селата Песнопой, Иван Вазов, Горна махала, Долна махала, Черноземен, Ръжево. Огромно количество вода слезе тази нощ от Балкана към селата, разположени по поречието на река Стряма в община Калояново. Дървеният мост на Песнопой е в негодно за ползване състояние, понтонният мост на Иван Вазово е в същото състояние. В Горна махала реката е скъсала дига, водата е тръгнала към Долна махала. Наводнено е част от селото. От домовете си са евакуирани 15 души, половината са настанени в кметството, останалите - при роднини. 

Малко преди обед президентът Румен Радев посети пострадалите от проливните дъждове в петък населени места в Карловско, за да се запознае с щетите. На място Радев разговаря с екипите, които участват във възстановяването на пострадалите села.

През цялата нощ под наблюдение бяха критичните участъци по течението на придошлата река Стряма, която наводни 5 села в Карловско, съобщи БНР. 

Тежките порои, които изляха над 190 литра вода на кв. метър, доведоха до разрушаването на няколко моста, повлякоха по пътя си дървета, автомобили и покъщнина, големи са пораженията по инфраструктурата, все още няма електрозахранване.

Най-сериозно пострадали са селата Каравелово и Богдан, откъдето бяха евакуирани бедстващи, но все още има блокирани хора на втория етаж на къщите и в таванските помещения. Търсят се доброволци да стигнат до блокираните хора, събщи БНТ. 

Вечерта с хеликоптер бяха доставени хранителни продукти, вода и други средства от първа необходимост на засегнати от наводнението и на спасителните екипи - пожарникари, военнослужещи от Сухопътните войски, представители на други институции и доброволци.

Със спирането на валежите се очаква и постепенно спадане на речните води, но тепърва предстои да се направят огледи  и да се прецени как ще действат днес аварийните групи.

В зависимост от обстановката ще бъде направена преценка и дали да бъде поставен временен мост в участъка Богдан - Московец. 

Ще бъде направена проверка дали незаконна сеч е довела до наводненията в Карловско, заяви днес министърът на външните работи Иван Демерджиев. Ще бъде проверено и как е поддържано коритото на река Стряма, както и ремонтът на моста на Каравелово, който пропадна и откъсната селото и съседното Богданово.

 

КОПРИВЩИЦА

 

Наводненията не подминаха и Копривщица. Там река Тополница и Бяла река излязоха от коритата си и заляха пътя и част от къщите, съобщава БГНЕС. Една от детските градини в града е наводнена. Части от двора, както и мазетата, са под вода. Николай Карагьозов, секретар на община Копривщица, обясни, че отводнителната система не е била в състояние да поеме количествата вода, паднали в региона в петък. 

ПОМОЩИ

Земеделските стопани, пострадали от наводненията в района на Карлово, могат от днес да подават заявления за подпомагане и огледи, съобщиха от министерството на земеделието.

Заявления могат да се подават в рамките на 10 дни от настъпване на събитието. Документите ще се приемат в Общинските служби „Земеделие“ по местонахождение на имотите. Предвид кратките срокове, службите ще работят без почивен ден. Подкрепата ще бъде отпускана на база констативни протоколи, а изплащането на средствата ще стане в най-кратки срокове, уверяват от ресорното ведомство. Огледът на засегната площ се извършва, когато условията позволяват да се направи оценка на щетите.

Още по темата