Quantcast

Медия без
политическа реклама

Планът за по-широка синя зона в София вече търпи критики

Асоциация за защита на потребителите призова общината първо да оптимизира градския транспорт и да построи паркинги

19 Авг. 2021ЕМИЛ ВАСИЛЕВ
След разширението местата за платено паркиране в синя зона ще се увеличат от от 5000 на 13 000, а в зелената зона ще намалеят от 28 000 до 21 000 места. 

Твърденията, че с разширяването на синя и зелена зона ще се подпомогнат усилията за подобряване на качеството на въздуха, са абсолютно несъстоятелни. Подобни ограничаващи действия доказаха във времето, че не водят до намаляване на броя на автомобилите в центъра на града, защото те не са обвързани с други два ключови аспекта: развитието на градския транспорт и осигуряването на общински паркинги. Това се казва в позиция на Асоциацията за защита на потребителите (АЗП) във връзка с намеренията на Столична община да разшири обхвата на зоните за платено паркиране и да прехвърли голяма част от местата в зелената зона към тези в синята. Според потребителското сдружение, преди да прави промени в периметъра на двете платени зони, Столична община трябва да осигури редовен и адекватен  градски транспорт във всички части на града. „По-внимателен преглед показва, че инфраструктурата на градския транспорт продължава да не обхваща цели населени места в София. Такива са например в северната и южната част на общината. В същото време има дублиране на линии на наземния транспорт с метрото, което води до неефективност и пропиляване на ресурси, които би могло да бъдат пренасочени там където липсват. Ярък пример е бул. "Мария Луиза", по който вървят няколко трамвайни линия и метрото. Липсва също така мисъл в посока на работеща мрежа на точките на пресичане на различните видове градски транспорт, което затруднява живущите в София да планират своето пътуване с прекачване. Това на свой ред води до предпочитане на личните автомобили за сметка на използването на градския транспорт“, се казва в позицията на АЗП.

Както „Сега“ писа, преди дни общински съветници от ГЕРБ внесоха предложение за промяна в текстовете на ресорната Наредба за организация на движението на територията на Столична община. Идеята е да се разшири обхвата на на зоните за платено паркиране в София, като големи части от зелената зона преминат към синята. Планира се и увеличаване на нейното времетраене – вместо от 19.30 ч. от есента тя вече ще продължава до 20 ч. Към синята зона ще бъдат приобщени улиците между бул. „Дондуков“ и „Сливница“ и бул. „Данаил Николаев“, между „Тодор Александров“ и „Сливница“, между бул „Христо Ботев“ и „Скобелев“ и „Опълченска“, както и всички улици между бул. "Васил Левски" и бул. „Евлоги и Христо Георгиеви“, както и между бул. „Пенчо Славейков“ и бул. „Скобелев“.

Изчисленията на Столична община са, че разширението на синята зона ще увеличи приходите на Центъра за градска мобилност с около 6 милиона лева. След разширението местата за платено паркиране в синя зона в София ще се увеличат от 5000 на 13 000, а тези от зелената зона ще намалеят от 28 000 до 21 000 места. Свиването на местата в тази зона ще бъде доста осезателно, въпреки че към нея се предвижда да се включи още един квартал на столицата - ж.к. „Зона Б-19“ - до бул."Константин Величков" и кръстовището с бул. "Иван Гешов", където ще се разкрият нови 550 места за платено паркиране.

Управляващите в София предлагат още да се премахне безплатният "Служебен абонамент" за държавни и общински структури, който сега включва три паркоместа. Освен това идеята е паркирането в режим "Служебен абонамент" в центъра да се ограничи до 5 платени места на административен адрес - както за институции, така и за частните фирми. Изчисленията са, че това ще доведе до прибавянето на 430 места към платените зони за паркиране в центъра на града.

Според АЗП планираните промени няма да доведат до намаляване на трафика в столицата. „По отношение на общинските паркинги АЗП не вижда никакъв напредък за подобряване и развитие на тази услуга, въпреки, че от години е обект на критики защото не удовлетворява очакванията и нуждите на софиянци. Няма никакви планове и времеви разчети, съдържащи конкретика за това къде и кога Столична община планира да построи паркинги. В тази посока неправителственият сектор многократно е предлагал идеи и решения за разлика от пасивността на ръководството на Столична община. В тази връзка призоваваме Столичният общински съвет, вместо механично да одобрява предложенията за увеличаване на платените зони за паркиране, да задължи кмета Йорданка Фандъкова да представи задълбочен и аргументиран анализ, включващ подходящи места за изграждане на тези съоръжения, капацитетът им и предложения за цени за паркиране отговарящи на възможностите на столичани. Редно е най-сетне Центърът за градска мобилност да признае провала си при управлението на вече съществуващите общински паркинги и да даде отговор на въпроса защо те не са са предпочитани от столичани“, се казва в становището.

Още по темата