Quantcast

Медия без
политическа реклама

София удвоява обхвата на синята зона за паркиране

Работното й време се удължава до 20 ч. Към зелената се прибавя и ж.к. "Зона Б-19"

12 Авг. 2021

Столична община се готви да разшири обхвата на синята и зелената зона за платено паркиране в София, като замисълът е големи части от зелената зона да преминат към синята. Планира се и увеличаване на нейното времетраене – вместо от 19.30 ч. от есента тя вече ще продължава до 20 ч. Това стана ясно при представянето на проекта за промени в ресорната наредба, огласени от общинския съветник Зафир Зарков от ГЕРБ.

Към синята зона ще бъдат приобщени улиците между бул. „Дондуков“ и „Сливница“ и бул. „Данаил Николаев“, между „Тодор Александров“ и „Сливница“, между бул „Христо Ботев“ и „Скобелев“ и „Опълченска“, както и всички улици между бул. "Васил Левски" и бул. „Евлоги и Христо Георгиеви“, както и между бул. „Пенчо Славейков“ и бул. „Скобелев“. Изчисленията на Столична община са, че разширението на синята зона ще увеличи приходите на Центъра за градска мобилност с около 6 милиона лева. 

След разширението местата за платено паркиране в синя зона в София ще се увеличат от от 5000 на 13 000, а тези от зелената зона ще намалеят от 28 000 до 21 000 места. Изброените улици и булеварди влизат в обхвата на районите “Оборище”, “Възраждане” и “Средец”. Жителите на тези райони, които вече са платили годишни винетни стикери за паркиране в зелена зона, няма да бъдат карани да доплащат заради включването на техните улици в синята, стана ясно още при представянето на проекта. Предстои той да бъде качен за обсъждане на сайта на Столична община, като в следващия  есец граждани и неправителствени организации ще могат да правят предложения и коментари по него. Обсъждането и гласуването на доклада се очаква да се случи на сесия на Столичния общински съвет през септември.

След разширението на местата за паркиране в синята зона тези в зелената зона ще намалеят с над 7000, въпреки че към нея се предвижда да се включи още един квартал на столицата - ж.к. Зона Б-19“ - до бул."Константин Величков" и кръстовището с бул. "Иван Гешов", където ще се разкрият нови 550 места за платено паркиране.

Управляващите в София предлагат още да се премахне безплатният "Служебен абонамент" за държавни и общински структури, който сега включва три паркоместа. Освен това идеята е паркирането в режим "Служебен абонамент" в центъра да се ограничи до 5 платени места на административен адрес - както за институции, така и за частните фирми. Изчисленията са, че това ще доведе до прибавянето на 430 места към платените зони за паркиране в центъра на града. Предлага се и удължен служебен абонамент, който да функционира от 19,30 до 22,30 ч., както и разширен служебен абонамент с действие в събота и неделя от 8.30 до 19.30 ч.

Столична община се готви да регламентира откриването на паркоместа за товаро-разтоварни дейности в синя и зелена зона и по пешеходните улици. В зоните с ограничен режим за движение на МПС тези паркоместа ще се ползват до 30 минути. Паркирането за товаро-разтоварни дейности ще е безплатно за живеещите в съответния район, които ще могат да се ползват от него два пъти дневно. За хора, които извършват бизнес в същата зона, паркирането за товаро-разтоварни дейности ще се заплаща.  

Още по темата

АНКЕТА "СЕГА"

Кого бихте подкрепили за кмет на София?