Медия без
политическа реклама

"Пирогов" с нов удар: Кацаров не е бил на контролен преглед

17 Юли 2021
Илияна Кирилова

Острото противопоставяне между института за спешна помощ "Пирогов" и здравния министър Стойчо Кацаров заради обвиненията за отчитане на фиктивни прегледи продължава. Болницата днес излезе с ново опровержение на твърденията на Кацаров около предполагаемо фиктивното му хоспитализиране през януари заради постковид синдром. Кацаров твърди, че през януари е бил на безплатен контролен преглед, какъвто му се полага, и болницата няма никакво основание да твърди, че е следвало да пусне изследвания за него по клинична пътека с цената на фиктивна хоспитализация. Според "Пирогов" и това твърдение на министъра не отговаря на истината. 

"В периода 23-27 януари министър Стойчо Кацаров не е бил на безплатен контролен преглед в „Пирогов”, защото такъв не му се полага. Той е бил изписан след болничното лечение на тежък COVID-19 на 12 декември 2020 г. По правило срокът за безплатни изследвания и контролни консултации със специалист е един месец", се изтъква в нова позиция на болницата по случая.

От "Пирогов" атакуват Кацаров и за направеното от него допускане, че с подобна фиктивна епикриза би могъл да си извади и пожизнено ТЕЛК. "Според Наредбата за медицинска експертиза, която лично е подписал, за чернодробна цироза не се полага пожизнено ТЕЛК. Освен това при освидетелстване се вземат предвид показателите за функцията на черния дроб, всички клинични и параклинични изследвания, а не клиничната пътека, по която болният е бил приет на стационарно лечение", посочват от болницата.

Още вчера от "Пирогов" изтъкнаха, че окончателната диагноза на Кацаров е остра чернодробна недостатъчност и трябва да се прави разлика между клинична пътека и диагноза. Лекуващият лекар на Кацаров - доц. Петър Атанасов, твърди, че съвсем ясно е обяснил на министъра, че му пуска история на заболяването, за да не плаща за изследвания - скенер и лаборатория. Проблемът според "Пирогов" е липсата на постковид пътека.

Атанасов е категоричен, че Кацаров е бил наясно с всичко и сам е решил да не спи в лечебното заведение. Заради сблъсъка с министъра и несъгласие с общите констатации на НЗОК след извършената проверка за лечение на хора с постковид синдром от "Пирогов" настояха пред президента Румен Радев за оставката на Стойчо Кацаров. Днес Радев коментира казуса най-общо с думите, че случващото се там е показателно за системен проблем в здравеопазването. 

Повече по темата: 

Конфликтът между служебния министър Стойчо Кацаров и "Пирогов", започнал с констатациите на НЗОК за фалшиви хоспитализации и уволнението на проф. Асен Балтов, разкрива все по-грозни страни на здравната ни система.

Още по темата