Медия без
политическа реклама

"Пирогов" поиска Радев да уволни Стойчо Кацаров

Здравният министър твърди, че е научил за фалшивата си хоспитализация няколко месеца по-късно

16 Юли 2021Обновена
Доц. Петър Атанасов обяви, че Стойчо Кацаров би трябвало да прави разлика между заглавие на клинична пътека и окончателна диагноза.
стопкадър БНТ
Доц. Петър Атанасов обяви, че Стойчо Кацаров би трябвало да прави разлика между заглавие на клинична пътека и окончателна диагноза.

Конфликтът между служебния министър Стойчо Кацаров и "Пирогов", започнал с констатациите на НЗОК за фалшиви хоспитализации и уволнението на проф. Асен Балтов, разкрива все по-грозни страни на здравната ни система. Отстраняването на Балтов предизвика безсрочни протести на работещите в болницата, а самият Балтов поиска оставката на шефа на НЗОК Петко Салчев, защото си позволявал да прави проверки на болници, прекарали тежки месеци в пандемията.

Днес в редица изявления на лекуващия лекар на Кацаров стана ясно, че той е бил настанен в болницата на хартия, за да му се направят безплатни изследвания, които иначе би трябвало "скъпичко" да плати. Това, според пироговци, е станало със знанието и съгласието на министъра. Въпреки това Кацаров обяви, че е един от фантомните пациенти на "Пирогов" и има епикриза за чернодробна цироза и хоспитализация в периода 21-25 януари. "Не съм бил в болница "Пирогов" по това време. Нямам такава диагноза". Тази вечер министърът отново повтори, че е разбрал, че е лежал в болницата няколко месеца по-късно.

"Служебният министър на здравеопазването Стойчо Кацаров си позволи в национален ефир да преиначи истината, с което отново опита да опетни всеотдайния труд на лекарите от "Пирогов", обявиха от лечебното заведение в остра позиция, в която настояват президентът Румен Радев да освободи незабавно министъра на здравеопазването Стойчо Кацаров. Отправеното по-рано искане за оставка на шефа на касата Петко Салчев вече е редактирано до "снемане на доверието в него". Освен до държавния глава, позицията е изпратена и до служебния премиер Стефан Янев. "Служителите на болницата сме потресени от опита за манипулация на обществото, внушвайки му се отново, че в „Пирогов” се правят фалшификации", пише в нея.

"След обстойна проверка в системите на болницата сме категорични: през месец януари 2021 г. Стойчо Кацаров е хоспитализиран в „Пирогов” с негово знание, в негово присъствие и с неговата лична карта. Той е бил съвсем наясно, че за да се провери състоянието му след тежко преболедуван COVID-19 два месеца по-рано, трябва да си заплати изследванията или да постъпи в болница. Насочваме вниманието на НЗОК, че пътека за грижа за пациенти с постковид усложнения все още няма. В базата данни на „Пирогов” има и резултати от направени множество изследвания, сред които скенер, ЕКГ и пълен пакет клинико-лабораторни показатели", обясняват от спешния институт.

В декларация, подписана за 2 часа от над 1000 работещи в "Пирогов" се казва още: "Няма да допуснем постигнато от нас през последните 15 месеца да се оспори, няма да допуснем името на стратегическа за страната болница като „Пирогов” да се петни, няма да допуснем опитите за разделение отвътре, няма да допуснем водещи специалисти да се откажат от професията си и че няма да допуснем личностни, финансови и лобистки интереси да рушат имиджа на съсловието и цялата система. Още по-обидно е, че едни немотивирани промени се извършват от служебно правителство в момент, в който вече има избран нов парламент".

 

МИНИСТЪРЪТ

Тази вечер пред БНТ здравният министър продължи да твърди същото - че не е бил в "Пирогов" по това време и че няма чернодробни проблеми. Кацаров не коментира директно твърденията на лекуващите лекари, че фалшивата хоспитализация е направена с негово знание и съгласие. Той обаче разказа своята версия на случилото се, според която е разбрал няколко месеца по-късно, че се води лежал в "Пирогов". "Поисках от НЗОК справка, след което поисках цялата документация от "Пирогов" и от нея излезе, че съм лежал в болницата и имам диагноза", обясни министърът. "Аз съм отишъл на контролен преглед, след като съм лежал. Всеки пациент има право на два безплатни прегледа", допълни той. Според него не е вярно, че се пишат клинични пътеки, за да се направят безплатни изследвания.

"Нито аз, нито другите 402 пациенти с фалшиви хоспитализации са лежали в болницата. Нямам чернодробни проблеми - през януари карах ски на Боровец", каза още Кацаров. Министърът обясни, че след констатациите на НЗОК би дал лош сигнал, ако не уволни директора на болницата. Той предпочете да наблегне на голямата картина, която се разкри от този случай и говори за сбъркания модел на системата, в която една върхушка от елитни болници печели

 

ХРОНИКА НА ЕДИН СКАНДАЛ

Преди месец зам.-министърът на здравеопазването Димитър Петров съобщи, че НЗОК проверява 900 съмнителни хоспитализации в "Пирогов". Става дума за пациенти, лекувани с COVID-19 и повторно приемани по други пътеки - за цироза и бъбречна недостатъчност.

В понеделник касата обяви констатациите от проверката, които включват редица нарушения на обща стойност над 1 млн. лв., които осигурителната институция очаква да й бъдат възстановени.

На следващия ден здравният министър уволни изпълнителния директор на "Пирогов" проф. Асен Балтов, като се позова на резултатите от проверката. Това предизвика протести и възмущение в гилдията и насрещни искания за оставка на Петко Салчев, а вече и на министъра. Общото настроение на изявленията е, че след тежката година на пандемията е нередно да се тормозят болниците с проверки.

В четвъртък МЗ разпространи протоколите от проверката, според които са проверени 802 случая, а нарушения са открити при 402 от тях на обща стойност над 1 млн. лв. Шестима от фиктивните пациенти са потърсени на случаен принцип по телефона и са потвърдили, че не са лежали в болницата. 13 от нарушенията са при служители на "Пирогов".

Вечерта на същия ден министърът обяви, че е един от пациентите с фалшива хоспитализация. Той показа епикриза от "Пиригов", в която пише, че в периода 21-25 януари е лежал в болницата с остра чернодробна цироза. "Никога не съм имал чернодробно заболяване и не съм лежал в този период в "Пирогов". Аз съм един от над 400 пациенти, за които проверка на здравната каса безспорно доказа, че са с фалшиви епикризи", каза Кацаров. 

Твърденията на Кацаров отприщиха нов порой от скандални разкрития от страна на лекуващите го лекари в "Пирогов", които директно го обвиниха в лъжа. Началникът на клиниката по вътрешни болести в "Пирогов" доц. Петър Атанасов днес призна, че е хоспитализирал Кацаров на хартия, за да не плаща скъпи изследвания и това е станало със съгласието на служебния министър. Кацаров засега не е коментирал новите разкрития.

 

ЛЕКУВАЩИЯТ ЛЕКАР

Доц. Атанасов показа в ефира на БНТ епикризата на Кацаров и обясни, че той наистина има две "пролежавания" в болницата. Второто е от януари тази година и е свързано с последващи изследвания след прекарания COVID-10. Атанасов призна, че лично е лекувал Кацаров и дори е проявил повече от необходимото внимание към него, тъй като ги свързва дългогодишно приятелство. Съпругата на Кацаров се оказа лекуващ лекар на доц. Атанасов.

"Да, той е бил в болницата, но не е спал в болницата", обясни медикът, който пресъздаде разговора в националния ефир. "Стойчо, пускам ти лист, за да не плащаш лаборатория, да не плащаш скенер, да не плащаш други изследвания, ако се налагат. Той се поклащаше и казваше: "Да, но няма да спя тук", разказа Атанасов, който твърди, че други негови пациенти са свидетели на този разговор.

Медикът коментира още, че Кацаров би трябвало да е наясно, че има разлика между заглавие на клинична пътека и окончателна диагноза. И цирозата е само заглавие на пътеката. Диагнозата му е остра чернодробна недостатъчност, която "минава и заминава", обясни Атанасов.

По повод обвиненията на касата, че част от фиктивните пациенти на "Пирогов" са лекари в института, които по същото време са били на работа, шефът на клиниката по вътрешни болести каза: "Това са мои пациенти, които съм попитал искат ли болничен и те не са искали. Не знам дали е моя грешка, че не съм проследил нататък нещата, но не мога да разследвам всеки. Работехме и болни в този момент. И Стойчо Кацаров не беше там".

"Бях входирал заявление за напускане, но той (Кацаров, бел. ред.) ме разубеди, че именно заради такива като него не трябва да изоставям пациентите", заключи доц. Атанасов. "Направил съм изключение (с безплатните изследвания), защото е Стойчо. Направил съм го като за брат, а той се оказа Павлик Морозов. Продаде ме за дребни политически дивиденти", обидено заяви той.

 

КОНТРААТАКА

Проф. Балтов също нарече твърденията на Министерството на здравеопазването от четвъртък откровени лъжи и опорки. "Афектиран съм малко, виждам какво се случва. Колегите са меко казано бесни", обяви Балтов пред БНТ. И се присъедини към исканията за оставката на шефа на здравната каса, тъй като "си позволява след двете вълни и след като изкарахме кошмарни месеци в болницата, да пуска проверки".

Балтов се оплака още от новоназначения член на Съвета на директорите, който му поискал протоколите от заседанията за последните 5 години. "Няма как да се предоставят тези документи, защото съдържат търговска тайна", смята Балтов. Той определи члена на борда като "пратеник и къртица на здравния министър" и му казал, че може да прочете всичко на място и да си води записки. Тези коментари на Балтов са странни на фона на статута на болницата, чийто принципал е министърът на здравеопазването. Очаквано, те предизвикаха и учудена реакция от НЗОК, която напомни всички членове на законите, вменяващи й контролни функции. "Очевидно, определени лица не желаят управителят на НЗОК да изпълнява своите законови функции, което би се тълкувало като отказ от служебни му задължения. Никъде в текстовете на закона, както и в НРД няма посочени „извънредни“ обстоятелства, при които да не се осъществява контрол", изтъкват от НЗОК.

Още по темата