Медия без
политическа реклама

Майки протестираха срещу мафията в здравеопазването

МЗ не обърна внимание на протеста под прозорците му

17 Апр. 2024Обновена
МЗ не прояви интерес към протеста срещу министъра.
Фейсбук
МЗ не прояви интерес към протеста срещу министъра.

За трети път фондация "Даная" свика протест "Вън мафията от здравеопазването". Повод за протеста е едно от първите решения на служебния здравен министър Галя Кондева - да отмени уволнението на директора на "Пирогов" Валентин Димитров. В проливния дъжд основателят на фондацията Ани Стоянова не бе допусната в сградата на министерството, където искаше да говори със здравния министър. Тя е поискала официално среща с Галя Кондева, която обаче й отговорила, че може да я приеме чак на 24 април.

"Помните ли онзи запис от заседание на медицинския съвет на “Пирогов“, в който лекари обсъждат как да устискат до ротацията, за да запази Димитров поста си? Не дочакаха ротацията, но служебното правителство свърши същата работа. Разбрахте ли сега кое е по-важно за властта? Не е детското здраве, не е детският живот, не е който и да е от тежките проблеми в здравеопазването. Запазването на поста на Валентин Димитров е. Този акт на ще остане като един от най-срамните епизоди в историята на българските служебни кабинети", коментират от фондация "Даная".

Фондация "Даная" се роди от една трагедия - смъртта на 15-годишната Даная Кулева след травма в главата и тежко хематологично заболяване. Нейните инициативи обаче станаха повод и за вглеждане в пороците на здравната система, поради което протестите "Вън мафията от здравеопазването" далеч надхвърлиха една болница и шепа родители. На последния пред Министерския съвет се събраха хиляди столичани, а прояви имаше и в други градове, даже сред българи в чужбина.

"На 9 май се навършва една година от смъртта на Даная. Дали смъртта на Даная е била предотвратима? Възстановеният Димитров направи всичко възможно, за да скрие честния отговор. Нашият протест е за носенето на отговорност. Лекарска и човешка. За почтеността. Лекарска и човешка. За професионализма и за истината. Срещу системата, в която гражданите не получават качествени здравни грижи и хуманно отношение; в която не е ясно къде са лекарите и животоспасяващите лекарства и къде изтичат обществените пари. Този протест е за съвестните лекари, които губят мотивация заради безсъвестните. Нашият протест е срещу политическата наглост, партийните зависимости, дълбоката корупция и порочните практики в здравеопазването", пишат организаторите.

Ключови думи:

Даная, Пирогов

Още по темата