Медия без
политическа реклама

Шефът на "Пигоров" се оплака, че му пречат да финтира съда

Валентин Димитров е подал сигнал срещу Методи Лалов, който плати оспорваните му 15 лв. такса

28 Февр. 2024Обновена
Валентин Димитров
БГНЕС
Валентин Димитров

Уволненият директор на "Пирогов" Валентин Димитров продължава да хвърля сянка върху престижа на болницата, която управлява. Както е известно, Димитров не подбира средствата, за да протака съдебната сага с уволнението си до идването на нов министър. След като стигна до унизителното положение да претендира пред съда, че няма 15 лв. за съдебни такси, сега Димитров е подал сигнал в Софийския адвокатски съвет, че адвокат Методи Лалов му пречи да финтира съда.

Претенцията на Димитров за 15-те лева уреди едномесечна отсрочка на окончателната развръзка за заповедта на министър проф. Христо Хинков за смяна на ръководството. След като преди десетина дни съдът поиска проверка на имотното състояние на директора, за да прецени има ли той възможност да плати 15 лв., адвокат Методи Лалов плати въпросната сума, без да има нещо общо с делото. Тази необичайна постъпка би позволила то да продължи, вместо да буксува. Съдия Румяна Спасова от Софийския градски съд обаче засега не приема, че Лалов може да плати такса от името на Димитров.

Сигналът на Димитров до Софийския адвокатски съвет е за извършено дисциплинарно нарушение от страна на Методи Лалов. В него Димитров пише, че с ужас установил, че Лалов е вписал ЕГН-то му в платежното нареждане, както и че недоумява как Лалов си позволява да прави справки и да чете делото (всеки адвокат има право на това, б.а.). Любопитното е, че макар и да оспорва внасянето на 15 лв., Димитров е платил 50 лв. по сметка на Софийската адвокатска колегия, за да бъде регистриран сигналът му срещу Лалов. Друга любопитна подробност е, че кореспонденцията с адвокатската колегия изхожда от служебния имейл на "Пирогов" и че видно от документите, за нея е ангажирана секретарката на изпълнителния директор.

"Намирам не просто за проявява на лош вкус, ами за истинска наглост, Валентин Димитров да се оплаква от мен, защото разобличавам недопустимото му поведение. Директор на държавна болница, на когото дори аз плащам заплатата чрез данъците си, не може да прилага недопустими похвати по съдебно дело - предявява недопустим иск, не внася такса, сменя адреса за получаване на съдебни книжа от София в Стара Загора. Това е неетично поведение, а не това, че противодействам на това хитруване", коментира Лалов пред "Сега".

Сагата с уволнението на Димитров се върна тези дни на изходна позиция, след като "Пирогов" се похвали с доклад на Агенцията за държавна финансова инспекция, в който няма констатирани нарушения в спешния институт. Нарушения бяха установени при проверка на звено "Вътрешен одит" на МЗ. След като излезе новият доклад, шефът на здравната комисия Костадин Ангелов (ГЕРБ) тутакси призова "Хинков да подава оставка още днес". И без финансови нарушения обаче оставката на Димитров се иска заради смъртта на 15-годишната Даная Кулева, която предизвика протести в цялата страна под надслов "Вън мафията от здравеопазването". Първата жалба на Димитров срещу уволнението му бе отхвърлена като недопустима от съда, а той обжалва.

Последвайте ни и в google news бутон

Ключови думи:

Пирогов

Още по темата