Медия без
политическа реклама

Шефът на "Пирогов" отказа информация на майката на Даная

Според Валентин Димитров тя няма право да пита какво става на служебни заседания относно нейния казус

03 Март 2024
Валентин Димитров
Валентин Димитров

Директорът на "Пирогов" Валентин Димитров е отказал достъп до обществена информация на майката на 15-годишната Даная Кулева - Ани Стоянова, за заседание, на което ръководството на спешния институт обсъжда как да противодейства на нейните протести. Даная почина в спешния институт миналата година и случилото се с нея предизвика вълна от съпричастност, дълга битка за истината, десетки проверки и обещания за реални промени в детското здравеопазване.

В последните седмици случаят стана причина за протести под надслов "Вън мафията от здравеопазването". На тях "Пирогов" отвърна със скандално заседание на шефове на клиники, на което се обмисля как да се атакуват протестиращите жени и се отправят недопустими заплахи към тях. Именно думите "Просто трябва да се направи всичко възможно те да усетят болката тия хора!" предизвикаха протести в няколко града, включително и на българи в Хага.

За репликите на заседанието обществеността разбра от запис, оповестен от Валя Ахчиева. Здравният министър проф. Христо Хинков призова лекарят, отправил заплахите, да бъде санкциониран от съсловната организация, която може да отнеме лекарските му права. От "Пирогов" не потвърдиха записа, но не го и отрекоха. Ани Стоянова подаде заявление за достъп до обществена информация, с което задава въпроси за това заседание. Заседанието бе предварително обявено и бе ясно, че на него се обсъждат именно Ани Стоянова и протестите в нейна подкрепа. Затова и тя пита кой е присъствал на заседанието, отправяни ли са заплахи към нея и към Кремена Кунева, отразени ли са в протокола всички изказвания на заседанието, как са гласувани решения и т.н. След това заседание официално бе оповестено само, че шефовете на клиники няма да подават колективни оставки, но са в стачна готовност и искат да работят на спокойствие. От протокола пък, разкри Валя Ахчиева, скандалните реплики липсват.

Валентин Димитров обаче счита, че тази информация не касае обществото и в частност Ани Стоянова, въпреки че управлява издържана от всички нас болница. По ирония на съдбата в отказа му се съдържа точно аргумент за оповестяване на цялата информация. "Съгласно легалната дефиниция „обществена информация" е всяка информация, свързана с обществения живот в Република България и даваща възможност на гражданите да си съставят собствено мнение относно дейността на задължените по закона субекти", посочва Димитров в отказа си. Именно това би следвало да е аргумент за разкриване на информацията, която далеч не засяга само Ани Стоянова, защото се отнася до морала на хора, които лекуват. Директорът обаче счита, че Ани Стоянова иска неправомерно достъп до служебна информация и служебни документи. Той твърди, че исканите сведения касаят процедурни и организационни въпроси, а документите били свързани с оперативната подготовка на акт на органа и нямат обществен характер.

Ани Стоянова има право да обжалва отказа на Димитров пред административния съд.

Директорът Димитров е оплетен във все по-скандални опити да протака уволнението си. Той го обжалва, но съдът отхвърли жалбата му. Тогава Димитров, който откровено се опитва да оцелее на поста до ротацията, претендира, че няма 15 лв. да плати съдебна такса. След като така спечели един месец, съдът поиска да провери имотното му състояние, въпреки че то е публично достояние. Тогава адвокат Методи Лалов плати таксата, за да тръгне делото. След това обаче Димитров, който нямаше 15 лв., плати 50 лв., за да се оплаче пред Софийската адвокатска колегия срещу Лалов, че му пречи да бави окончателната развръзка.

Последвайте ни и в google news бутон

Ключови думи:

Пирогов, Даная

Още по темата

АНКЕТА "СЕГА"

Колко медала ще спечели България на олимпийските игри в Париж 2024?