Медия без
политическа реклама

Здравният министър очаква отнемане на права за заплахите в "Пирогов"

Проф. Хинков призна за натиск да не сменя директори на болници, премиерът потвърди

19 Февр. 2024Обновена
Проф. Христо Хинков
Илияна Димитрова
Проф. Христо Хинков

Най-сетне някой реагира на скандалния запис от "Пирогов", в който се чува как лекар заплашва Ани Стоянова - майка на 15-годишната Даная с думите "Трябва да се направи всичко възможно те да усетят болката тия хора!". Здравният министър проф. Христо Хинков каза тази сутрин пред Би Ти Ви, че очаква отнемане на права на лекаря, изрекъл думите.

"Очаквам отнемане на лекарски права и призовавам Българският лекарски съюз да се намеси в случая със записа от „Пирогов“, в който се чува как медици от спешната болница отправят закани срещу близките на Даная", коментира министърът.

„Ужасно е това, което е казано. Това не може да бъде лекар. Това е форма на садистично удоволствие да се очаква, че хората, които са претърпели една болка, ще продължат да изпитват болка. Има етична комисия на БЛС и очаквам, че тя най-сетне ще вземе едно сериозно становище и може да реши да отнеме лекарските права на този човек. Абсолютно би трябвало за такова изказване да се направи сериозно разследване, да се говори с този човек от Комисията по лекарска етика и тя да предложи да му се отнемат поне временно правата“, каза министърът.

В края на миналата седмица под прозорците на Министерския съвет се събра голям протест срещу мафията в здравеопазването, организиран от майката на Даная и съпредседателя на нейната фондация Кремена Кунева. Протестираха хора и в други градове, а също и в Хага.

Българският лекарски съюз обаче оглушително мълчи за изнесените от Валя Ахчиева разкрития. Съсловната организация има етична комисия, която би следвало да се занимае със случая. Коментар няма и от "Пирогов". Смъртта на Даная в спешната болница се разследва от прокуратурата.

Хинков заяви и че е спирал и конкурси за директори на лечебни заведения. „Повечето директори на държавни болници са неслучайни хора, аз съм спирал конкурси за назначаването на нови под натиск – бях помолен за това от вицепремиера Мария Габриел и от премиера Николай Денков. Най-вероятно искат следващият министър с друг мандат и с други възможности да проведе тези конкурси“, каза министърът на здравеопазването.

„Може би тяхното настояване беше принципно, в смисъл че не е хубаво конкурсите да се провеждат от министър, който възнамерява да си подаде оставката. Зад мен не стоят политически сили. Аз съм член на ДСБ. Тези конкурси трябва да се проведат поне два месеца преди да изтичат мандатите на директорите на болници. Според мен голяма част от директорите на големи болници са назначавани по политически причини. Много интереси се преплитат, за много пари става въпрос. Трябва да ви кажа, че една голяма част от държавните болници, тоест в с около 85% акционерно участие на държавата, са в лошо финансово състояние“, каза още Хинков.

Премиерът Николай Денков потвърди, че той и вицепремиерът Мария Габриел са призовали здравния министър Христо Хинков да отмени провеждането на конкурси за нови болнични директори, предаде БНР. Денков аргументира това с носенето на политическа отговорност, след като Хинков няма да е начело на министерството след ротацията в кабинета. "Никой от нас не си е позволил да му казва "не", нали "забранено" или нещо такова. Аргументът е сравнително ясен - той е, че когато един министър вече е казал, че си тръгва, стои въпросът дали трябва да решава кадрови промени. Имаше някакви съмнения защо се обявяват точно сега, защото точно в тези болници. Коментарът, който беше, може би е редно новият министър да стартира тези процедури, така че да носи и политическа отговорност за това, което се случи на тях", заяви Денков. Той каза, че все още не се обсъжда кой ще е новият здравен министър след ротацията, а други министри не са заявили желание да си тръгнат по своя воля.

От МЗ също обясниха, че решението да не се провеждат конкурсите в този момент е взето от тримата единодушно с мотива, че процедурите могат да бъдат натоварени с негативни внушения за тенденциозни назначения предвид решението на министъра да не остава на поста си след ротацията.

Преди месец министерството обяви конкурси за десет ключови болници, но буквално след ден ги отмени, като обяви тогава, че няма да ги прави накуп, а когато изтичат съответните мандати. Министърът не очаква да остане на поста си след ротацията, а това е голямата надежда и на пироговци, както се чува на записа ("Въпросът е да устискаме до 6 март"). Самият директор на спешния институт Валентин Димитров е уволнен, но стои на поста си.

Последвайте ни и в google news бутон

Ключови думи:

Пирогов, Даная

Още по темата

АНКЕТА "СЕГА"

Колко медала ще спечели България на олимпийските игри в Париж 2024?