Медия без
политическа реклама

МЗ спря конкурсите за директори на 10 ключови болници

Те бяха обявени в петък, но се отменят заради спекулации

22 Яну. 2024
Проф. Христо Хинков вече обяви, че няма да остане министър след ротацията.
Илияна Димитрова
Проф. Христо Хинков вече обяви, че няма да остане министър след ротацията.

Министерството на здравеопазването се отказа ударно да сменя шефове на ключови болници. В петък бяха обявени конкурси за директори на 10 ключови здравни заведения, сред които "Пирогов", "Царица Йоанна-ИСУЛ", педиатричната болница "Проф. Иван Митев", националната кардиология, инфекциозна болница "Проф. Иван Киров", Национална специализирана болница за физикална терапия и рехабилитация, Специализирани болници за рехабилитация - Национален комплекс ЕАД, най-голямата болница в страната - пловдивската "Св. Георги", както и плевенската УМБАЛ "Д-р Георги Странски".

Преди малко обаче от министерството съобщиха, че заповедите за провеждане на конкурсите се отменят, като за това е уведомена и Агенцията за публичните предприятия и контрол. Целта е да се пресекат всякакви спекулации относно прибързани назначения, обясняват от ведомството.

Мандатите на настоящите органи на управление на болниците изтичат по различно време през настоящата година. Водени от принципа за прозрачност и равнопоставеност на кандидатите по организиране на конкурсните процедури, същите ще бъдат преобявявани поетапно с по-дълъг срок за подаване на изискуемите документи, уверяват от МЗ.

Решението трябва да се разглежда в контекста на политическото напрежение около министерството. Здравният министър проф. Христо Хинков е един от най-атакуваните министри в правителството и вече обяви, че поради липсата на политическа подкрепа  при ротацията няма да остане министър. Той беше нападан не само от другите политически сили, но и от ПП.

Един от най-острите конфликти на проф. Хинков е с директора на "Пирогов" Валентин Димитров. В последните месеци спешният институт бе замесен в няколко скандала. Родители на две починали деца твърдят, че не са получили адекватна и навременна помощ. Има оплаквания от лошо отношение. Отделно проверки установиха финансови нарушения, поради което преди Нова година министърът освободи Димитров и назначи нов директор на негово място, но Димитров успя да спре решението чрез съда. Това решение навлече доста политически главоболия на министъра, като здравната комисия дори се опита да го задължи да го отмени.

Тези дни Ани Стоянова - майката на 15-годишната Даная Кулева, също призова министерството да отстрани поне временно Димитров до приключването на нова проверка за смъртта на момичето. Днес Стоянова и други майки протестираха пред "Пирогов" и накрая се срещнаха с директора (за първи път), но и пред тях той отказа да подаде оставка. "Разговорът премина в конструктивен тон, проведе се в търсене на изводи и поуки за подобряване на детското здравеопазване", съобщиха от "Пирогов".

Последвайте ни и в google news бутон

Още по темата