Медия без
политическа реклама

Здравният министър отмени уволнението на шефа на "Пирогов"

Това е първото огласено решение на Галя Кондева

11 Апр. 2024
Валентин Димитров
Валентин Димитров

Дългоочакваната смяна на правителството доведе до желан резултат за "Пирогов" - новият министър Галя Кондева е отменила заповедта за уволнение на директора Валентин Димитров. Димитров протакаше чрез съдебни номера уволнението си именно в очакване на нов министър, който да бъде по-благосклонен към него. Както беше казано на скандалното заседание на ръководството на спешния институт: "Въпросът е да устискаме до 6 март. Е, това е истината".

"Към момента проверките на отговорните институции не са установили злоупотреби и корупционни практики, които да налагат смяна на ръководството на спешната болница. Потвърдено е единствено, че при възлагането на обществени поръчки в лечебното заведение са допуснати административни нарушения", посочват от пресцентъра на МЗ. Оттам смятат, че не са наложителни промени в ръководството, тъй като договорът на Валентин Димитров за управление на "Пирогов" изтича в края на април и предстои провеждането на конкурс. До приключването му Димитров остава на поста си.

Породеното през последните месеци напрежение оказва негативно влияние върху доверието на пациентите и върху медицинските специалисти, а краткосрочната промяна в ръководството ще доведе до нарушения в нормалния им ритъм на работа, посочват още от МЗ. Министерството не коментира причините за това напрежение - случаят "Даная", потресаващото отношение на ръководството към майката на починалото 15-годишно момиче - Ани Стоянова ("Просто трябва да се направи всичко възможно те да усетят болката тия хора!"), а също и унизителните опити на Валентин Димитров да протака уволнението си. Припомняме, че Димитров претендира, че няма 15 лв. за съдебни такси, за да обжалва. Когато адвокат Методи Лалов ги плати, за да даде ход на делото, Димитров подаде сигнал срещу него в Софийския адвокатски съвет.

"Намирам не просто за проявява на лош вкус, ами за истинска наглост, Валентин Димитров да се оплаква от мен, защото разобличавам недопустимото му поведение. Директор на държавна болница, на когото дори аз плащам заплатата чрез данъците си, не може да прилага недопустими похвати по съдебно дело - предявява недопустим иск, не внася такса, сменя адреса за получаване на съдебни книжа от София в Стара Загора. Това е неетично поведение, а не това, че противодействам на това хитруване", коментира тогава Лалов пред "Сега".

В дъното на уволнението на Валентин Димитров беше доклад на звеното на МЗ "Вътрешен одит" с нарушения в спешния институт, включително по отношение лечението на Даная Кулева и работата с много скъпи лекарства. После обаче Димитров се похвали с оневиняваща го проверка на Агенцията за държавна финансова инспекция.

Последвайте ни и в google news бутон

Още по темата