Медия без
политическа реклама

Новият министър обяви конкурси за шефове на 7 болници

Сред тях е и "Пирогов", където мандатът на Валентин Димитров изтече

24 Апр. 2024Обновена
Илияна Димитрова

Новият здравен министър д-р Галя Кондева е обявила в последните 5 дни конкурси за ново ръководство на седем болници, става ясно от обявленията на сайта на здравното министерство. Конкурс е обявен и за нов изпълнителен директор на "Пирогов", където мандатът на Валентин Димитров вече изтече. Димитров се спаси на поста благодарение на смяната на правителствата - министър Кондева сбъдна очакванията на спешния институт и една от първите й задачи бе да отмени уволнението на директора от предишния министър проф. Христо Хинков.

Конкурси са обявени и за специализираната белодробна болница в Габрово, Специализирана болница за активно лечение на пневмофтизиатрични заболявания - София област, Центъра за психично здраве в София, две болници за рехабилитация - в Марикостиново и в Тузлата край Балчик, и за Специализираната болница за активно лечение на онкологични заболявания – София област”. В "Пирогов" срокът за кандидатстване е 20 май, а в обявения преди два месеца конкурс за УМБАЛ "Д-р Георги Странски" в Плевен вече има класиране на кандидати.

Конкурсите са поради изтичащи мандати. Смяната по върховете на големите болници бе подета от Хинков през януари, но буквално след 3 дни той се отказа да ги провежда и оттегли заповедите си, за да не се допуснат спекулации за прибързани решения. После Хинков призна, че му е оказан натиск да спре конкурсите. „Повечето директори на държавни болници са неслучайни хора, аз съм спирал конкурси за назначаването на нови под натиск – бях помолен за това от вицепремиера Мария Габриел и от премиера Николай Денков. Най-вероятно искат следващият министър с друг мандат и с други възможности да проведе тези конкурси“, каза тогава той. Сегашният кабинет е служебен, но се държи като редовен и няма притеснения да прави смени по ключови агенции.

Днес Кондева се срещна с Ани Стоянова и Кремена Кунева от фондация "Даная" и адвокат Методи Лалов, за да чуе техните искания. Тя отново им е обяснила, че е спряла уволнението на Димитров заради изтичащия му мандат и предстоящия конкурс и за да се осигури стабилност в най-голямата спешна болница у нас. Днес стана ясно и че прокуратурата е отказала да образува наказателно производство срещу Димитров по доклада, заради който искаше да го уволни Хинков - на звено "Вътрешен одит" в МЗ.

В този доклад обаче имаше предимно административни нарушения и много малка част бе свързана със смъртта на 15-годишната Даная, заради която месеци наред текат протести. За обстоятелствата около смъртта на детето преди година има отделна проверка на прокуратурата, която трябва да установи дали има достатъчно данни за евентуално осъществен състав на престъпление по чл. 123 от Наказателния кодекс, а именно дали смъртта на Даная е причинена поради незнание или немарливо изпълнение на правно регламентирана дейност, представляваща източник на повишена опасност.

Борбата на Ани Стоянова - майка на Даная, да научи истината за смъртта на дъщеря си минава през какви ли не изпитания. Тя и Кремена Кунева бяха заплашвани от хора в "Пирогов", като скандалният запис така и остана без последствия. Проблеми си навлече и адвокат Методи Лалов, който помага за каузата и плати 15 лв. съдебна такса, за да се придвижи съдебният спор за уволнението на Димитров (директорът претендираше, че няма 15 лв., въпреки че доходите му са публично достояние). Заради тези 15 лв. Димитров подаде сигнал срещу Лалов в Софийската адвокатска колегия.

Ключови думи:

Даная, Пирогов, болници

Още по темата