Медия без
политическа реклама

"Пирогов" извади проверка с констатации за невинност

Спешната болница иска министърът да оттегли уволнението на директора, но той ще чака прокуратурата

21 Февр. 2024
"Пирогов" отново настоява да се оттегли освобождаването на директора Валентин Димитров.
БГНЕС
"Пирогов" отново настоява да се оттегли освобождаването на директора Валентин Димитров.

Проверка на Агенцията за държавна финансова инспекция не е установила нарушения, престъпления, злоупотреби и корупционни практики в "Пирогов". Това обявиха от спешната болница и поискаха министърът на здравеопазването да оттегли решението за смяна на ръководството. То беше аргументирано именно с извършени финансови злоупотреби и престъпления, установени от проверка на звено "Вътрешен одит" на МЗ.

Докладът все още не е оповестен публично от агенцията. "Пирогов" се хвалят, че той е от 93 страници и резултатът от него са само четири акта за административни нарушения. Първите три акта са за забавяне от няколко дни на качване на информацията в специализираната информационна система ЦАЙС. В практиката на АДФИ това забавяне се определя като маловажно, твърдят от института. Последният акт е за закупуване на медицински консумативи в ситуация на непроведен от предходното ръководство търг и неприключила процедура по нов. Това е извършено от ръководството в  ситуация на крайна необходимост поради непрекъснатия 24/7 режим на работа с най-тежките пациенти от София и цялата страна. Тази практика е установена в повечето лечебни заведения в страната. Според закона за административните нарушения и наказания "„не са административни нарушения деянията, които са извършени при неизбежна отбрана или крайна необходимост“.

МЗ реагира веднага на призива, като отклони подканата да се оттегли уволнението на Валентин Димитров с мотива, че нещата вече са в ръцете на прокуратурата. Докладът на АДФИ не е получен все още в МЗ. Коментар по констатациите от извършената проверка на АДФИ може да бъде направен едва след като екипът на Министерството се запознае със съдържанието на документа, посочват от министерството. Оттам припомнят, че въз основа на констатираните нарушения от Звено „Вътрешен одит“ на МЗ, са сезирани всички компетентни органи, включително и прокуратурата, която все още не се е произнесла по случая.

Последвайте ни и в google news бутон

Ключови думи:

Пирогов

Още по темата