Медия без
политическа реклама

Петков поиска от ЕС финансова подкрепа за страните, приели бежанци

Мястото на Украйна е в ЕС, въпросът е кога, заяви премиерът преди срещата във Версай

10 Март 2022Обновена
Стопкадър от видео на ЕК
Българският премиер Кирил Петков даде кратко изявление в парадния двор на Версайския дворец

За подкрепа от европейските партньори заради натиска върху страната ни от войната в Украйна и последвалата бежанска вълна ще настоява премиерът Кирил Петков, който пристигна на срещата на върха във Версай, Франция.

Неофициалната среща на държавните и правителствените ръководители на страните членки на ЕС е днес и утре. През първия ден евролидерите дискутират ситуацията в Украйна, както и енергийната сигурност на Стария континент. На 11 март държавните и правителствените ръководители на страните членки ще обсъдят новия модел за растеж и инвестиции в присъствието на президента на Европейската централна банка.

"Няколко са важните за България теми. Първото е да видим, че има обща подкрепа за хората, които бягат от войната в Украйна. Това трябва да стане на европейско ниво. Не може всяка една страна самостоятелно да се бори. Това ще бъде една от темите, които аз ще искам - европейските партньори да ни подкрепят финансово, всички страни, които сме по-близо до конфликта", заяви Петков пред журналисти.

Според него България трябва да мисли и за сценарий, при който Русия ще спре подаването на газ. "Аз не вярвам, че ще се стигне дотам, но единственият начин България да се справи с такъв казус е да спре експорта на ток. Хубаво е, че виждам разбиране от европейските колеги, че само в такава екстремна ситуация това би било възможно. Трябва да обсъдим и фокусиране в инвестиции в алтернативни източници, както и Планът за възстановяване и развитие", коментира Петков.

"Мястото на Украйна е в ЕС. Въпросът е кога страната може да бъде приета", каза още Петков. По думите му колкото повече съюзът се разширява на изток, толкова по-голяма е безопасността за България, защото няма да бъде гранична страна.

В същото време лидери на ЕС изразиха мнение, че не съществува бърз път за присъединяване на Украйна към блока, с което попариха надеждите на Киев.

"Няма такова нещо като бърз път", заяви холандският министър-председател Марк Рюте, докато пристигаше за срещата на върха на ЕС в двореца Версай във Франция, отразявайки позицията на няколко държави-членки. "Искам да се съсредоточим върху това какво можем да направим за (украинския президент) Володимир Зеленски тази вечер, утре, а присъединяването на Украйна към ЕС е нещо дългосрочно, ако изобщо е възможно", добави Рюте.

Френският президент Еманюел Макрон заяви пред журналисти, докато посрещаше европейските лидери, че трябва да се направи всичко възможно, за да се намери дипломатическо решение на ситуацията в Украйна. Макрон обаче се съмнява, това да бъде постигнато в близките дни. Френският президент каза, че ще разговаря отново с Путин през следващите 48 часа. Той заяви още, че не смята, че в ситуация на конфликт е възможно да се проведе процедура за разглеждане на присъединяването на Украйна към ЕС.

"Европа трябва да се подготви за всякакъв сценарий по руските газови доставки", каза Макрон. Той осъди руската бомбардировка на родилния дом в обсадения украински град Мариупол като позорен военен акт.

Още по темата

АНКЕТА "СЕГА"

За кого ще гласувате на парламентарните избори на 9 юни?