Медия без
политическа реклама

Петков очаква БСП да получи мандат за кабинет от Радев

Борисов отново обнадеждено се похвали с "големи мнозинства" в Народното събрание

11 Яну. 2023Обновена
Кирил Петков
БГНЕС
Кирил Петков

Третата и последна възможност да се състави редовно правителство в сегашния парламент най-вероятно ще се падне на БСП. Такова мнение изрази в кулоарите на Народното събрание съпредседателят на ПП Кирил Петков.

По думите му, би било „доста голяма изненада“, ако президентът Румен Радев връчи мандата на ДБ. Причината, според Петков, е напрежението между държавния глава и десницата заради военната помощ за Украйна. Радев неведнъж определи като „военнолюбци“ десните заради твърдото им искане България официално да предостави оръжия на воюващата страна.

Социалистите вече трикратно са получавали мандат от Румен Радев и всеки път са го връщали неизпълнен.

Петков не пожела да се ангажира с позиция за третия мандат. Той препоръча първо да се изчака решението на президента. Но изрази скептицизма си, че ако задачата се падне на ДБ, останалите формации в парламента ще подкрепят правителство на десницата. Мотивът му беше, че ДБ на практика ще предложи същите програмни приоритети като ПП при втория мандат. А те бяха отхвърлени от мнозинството в Народното събрание без обсъждане, включително и от ГЕРБ-СДС, чийто лидер Бойко Борисов сега говори одобрително за евентуален кабинет на ДБ.

Няма политика вече без Румен Радев. Държавният глава, уж политически неутрален обединител на нацията, стана централна фигура на разнебитената ни политическа сцена. Всички политици се съобразяват с него, всички очакват нещо от него.

Съпредседателят на ДБ Христо Иванов заяви в кулоарите, че десницата вижда следващото редовно правителство "като служебен кабинет, който не е излъчен от президента". Той смята, че политиците могат заедно да направят правителство "без да се харесваме". Десният политик обясни, че ДБ ще постави 5 големи приоритета пред парламента, и ако по тях има съгласие, тогава може да се излъчи кабинет. Това общо-взето звучи като рецептата, която неуспешно пробва ПП.

Соцлидерът Корнелия Нинова коментира, че ако третият мандат дойде при левицата, партията спешно ще събере ръководните си органи, за да вземе решение какво да прави. Тя увери журналистите, че БСП разполага с план за такава ситуация, който ще огласи.

Готовност да приеме мандата изяви, както винаги, водачът на БВ Стефан Янев. Той подчерта пред медиите, че е необходимо всички политически сили да намерят съгласие по определени теми, за да има правителство.

Зам.-шефът на ГЕРБ Даниел Митов призова ДБ, ако получи мандата, да "прояви смелост". В същия дух говореше вчера и партийният лидер Бойко Борисов. В същото време, Митов заяви, че десните трябва "да си дадат сметка, че са участвали в мнозинство и в управление, в които има сериозни съмнения за корупционни практики". Той имаше предвид общото правителство на ДБ с ПП. Така говореше в началото на седмицата и водачът на герберските депутати Десислава Атанасова.

От партията на Бойко Борисов са склонни да преговарят за правителство, ако третият мандат отиде при ДБ, но преди това искат от десницата на практика да се отрече от ПП.

БЕЗКРАЕН ОПТИМИЗЪМ

Следобеда Бойко Борисов обнадеждено се похвали, както направи вчера, че в парламента вече има "големи мнозинства". Повод му даде приемането на първо четене на промени в Закона за хората с увреждания с единодушие от 184 депутати тази сутрин.

"Днешното гласуване затвърждава думите ми, че това Народно събрание събира големи мнозинства по различни теми. Напомням, че с такива мнозинства бяха гласувани решенията и за компенсациите за електроенергия за бизнеса, и за “удължителния” бюджет, и за Еврозоната, и за Шенген, и за Украйна, и за F-16", написа герберският вожд във Фейсбук.

Вчера той даде да се разбере, че това му дава основание да бъде оптимист за съставянето на правителство с третия мандат. Тогава Борисов сподели очакването си, че този мандат ще отиде при ДБ. Странното беше, че тази сутрин неговите депутати атакуваха десницата като я замесиха със задържания у нас британски гражданин, заподозрян в тероризъм.

Макар че вождът им Бойко Борисов желае да управлява заедно с ДБ, депутатите на ГЕРБ-СДС днес започнаха открита атака срещу десницата в парламента. Поводът беше залавянето вчера на издирвания за тероризъм от Интерпол британски гражданин Дейвид Бодил у нас.

 

Последвайте ни и в google news бутон

Още по темата