Медия без
политическа реклама

ГЕРБ замеси ДБ със заподозрения в тероризъм британец

Съдът остави издирвания от Интерпол Дейвид Бодил в ареста

11 Яну. 2023Обновена
Георг Георгиев
БГНЕС
Георг Георгиев

Макар че вождът им Бойко Борисов желае да управлява заедно с ДБ, депутатите на ГЕРБ-СДС днес започнаха открита атака срещу десницата в парламента. Поводът беше залавянето вчера на издирвания за тероризъм от Интерпол британски гражданин Дейвид Бодил у нас.

В пленарната зала тази сутрин герберите открито заговориха за връзка на арестувания с ДБ. Причината беше появилата се снощи информация, че британецът е живеел в частен имот до ферма, принадлежаща на депутат от десницата. Замесеният парламентарист категорично отрече да има нещо общо със задържания. Това обаче не впечатли герберите, които по неясно каква причина решиха, че казусът трябва да бъде приоритетна тема за парламента днес.

Правителство с третия мандат ще има реални шансове за успех, ако президентът Румен Радев го възложи на ДБ. Това смята водачът на ГЕРБ-СДС Бойко Борисов. Позицията си той обяви на среща с парламентарната му група, която се излъчваше на живо във Фейсбук.

Първи започна атаката депутатът от ГЕРБ-СДС Георг Георгиев. С очевидно фалшива загриженост той обясни, че със съпартийците му се притеснили за сигурността на колегата си от ДБ, която била „заблудена от миловидния външен вид“ на британеца, както се изрази Георгиев. Той заговори колко разтревожен се почувствал, че в политическа сила, в която има хора, работили със спецслужбите в миналото, не се намерил някой, който да предупреди колегата си да се пази от чужденеца. Така Георгиев намекна за Атанас Атанасов, съпредседателят на ДБ, който някога оглавяваше контраразузнаването. Депутатът от ГЕРБ-СДС намеси и ПП, като заговори за „бизнес с руски граждани“.

"Нашето притеснение нямаше да бъде толкова голямо, ако ние не отчитахме един много дълбок пробив в сигурността на най-чистата, най-добрата, макар и най-малката партия в този парламент. Партия, за която знаем, че нейните редици са имунизирани от това в тях да се инфилтрират радикални и престъпни фактори", продължи Георгиев. Не можеше да се разбере сериозно ли говори или се подиграва с десните. Не стана ясно и за каква партия говори, след като ДБ е коалиция. Вероятно за "Зелено движение", към която атакуваният десен депутат принадлежи.

Далеч по-рязък беше съпартиецът на Георгиев Маноил Манев, който излезе на трибуната веднага след него, за да развие атаката. Той започна с привидна критика към колегата си, че казаното от него за десните било "много симпатично". "Ама те терористите са симпатични по принцип", добави Манев, като така съвсем втрещи слушащите го. От името на ГЕРБ-СДС той поиска в парламента да бъдат извикани на закрито изслушване шефът на ДАНС Пламен Тончев и вътрешният министър Иван Демерджиев. "Когато на един обвиняем за тероризъм човек му помага да се устрои депутат, това се нарича вербовка на агент за влияние", обяви с апломб Манев. Така едва ли не излезе, че депутатът от ДБ е била вербувана от чужденеца. После Манев се развика на бившия вътрешен министър, а сега депутат от ПП Бойко Рашков, който му се смееше от залата, че очаква отговори по казуса от неговия приемник в МВР Иван Демерджиев.

След това депутатите започнаха с обичайните си вулгарности.

ЦЕЛУВКИ И ЧОВЕШКИ УСЕЩАНИЯ

Изявата на Георгиев и Манев вбеси Атанас Атанасов. Той изскочи на трибуната, за да обяви, че нямал нищо общо с комунистическите служби за сигурност, и никога не целувал ръка на Бойко Борисов. Последното беше насочено към Георг Георгиев, който се прочу с подобен жест преди няколко години. Атанасов обаче подкрепи искането за изслушване, което да изясни обстоятелствата по случая.

Георгиев използва изказването му, за да продължи атаката, този път лично срещу съпредседателя на ДБ. "Вие като прокурор отпреди 1989 г., човек, който е бил пряко ангажиран с Възродителния процес, може би сте загубили в себе си човешкото усещане за грижа към ближния", нападна той Атанасов.

ОТКРАДНАТИ МИЛИАРДИ И БЕЗМОЗЪЧНИ СЪЩЕСТВА

От ПП отклониха разговора като заговориха за "откраднати милиарди" от инфраструктурни проекти при управленията на ГЕРБ. Тук се намеси председателят на Народното събрание Вежди Рашидов, който настоя да се говори с имена. "Иначе не е почтено. 240 човека не са крадци. Затова не влизаме в Шенген. Ние сами се кепазим", обидено каза Рашидов.

Росица Кирова от ГЕРБ-СДС настоя шефът на парламента да възпира депутатите от ПП. "Цитирането на непроверени източници за хора, които имат претенциите, че са мислещи и образовани, няма оправдание! За безмозъчните същества и тези, които са достатъчно глупави да цитират всичко, което намерят под камък и над камък, независимо от начина, по който е представена информацията, сигурно има оправдание!", експлодира с грубиянщини Кирова от парламентарната трибуна.

Накрая, след 2 часа, изгубени в празна размяна на обвинения, депутатите започнаха работа по законите.

ФИНАЛНИ РАЗКРИТИЯ

Малко по-късно се проведе и поисканото от герберите изслушване на ръководителите на ДАНС и МВР. То беше закрито, тъй като повиканите обясниха, че ще трябва да представят секретна информация, ако депутатите искат "пълната истина". След изслушването Маноил Манев обяви пред журналистите, че Дейвид Бодил е "съпричастен към терористични организации", както и че семейството му се познава с депутата от ДБ.

Междувременно, окръжният съд в Плевен остави в ареста британеца. Решението е взето с мотива, че Бодил е извършил престъпление, което в родната му страна се наказва с доживотен затвор - подготвяне и притежаване на експлозиви, а след това се е укрил в България. Заради риска да избяга му се налага мярката "задържане под стража", за която е настоявала прокуратурата.

Пред съда Бодил е заявил, че не желае да бъде депортиран в родината си, за да излежава присъда там, както и че това, за което го обвиняват, е "само хоби", разказва сайтът dir.bg. "Никого не съм наранил и не съм имал намерение да го правя", споделил е задържаният в съдебната зала.

Последвайте ни и в google news бутон

Още по темата