Quantcast

Медия без
политическа реклама

Издирван от Интерпол за тероризъм британец е арестуван край Плевен

Той е задържан от барети, защото в червената бюлетина било записано, че е изключително опасен, въоръжен и агресивен

10 Яну. 2023Обновена

Край Плевен задържаха издирван с червена бюлетина от Интерпол. Акцията е станала днес в с. Любеново, около 14:00 часа, съобщава БТА, като се позовава на говорителят на главния прокурор Сийка Милева.

Дейвид Бодил е на 28 години и е издирван от властите в Манчестър  във връзка с разследване за подготовка на терористични действия. В червената бюлетина е било записано, че той е изключително опасен, въоръжен и агресивен.

В информацията към червената бюлетина е прикрепена информация, че в дома на младежа във Великобритания са намерени взривни вещества, а също и чертежи за изработка на такива.

Мъжът остава в ареста за 72 часа, прокуратурата ще иска постоянния му арест от съда в Плевен. След това започва и производството по екстрадиция.

БНТ съобщава, че британецът е заловен от спецполицаи в частен имот. Той пристигнал в България през ноември 2022 г. Дори обявил в социалните мрежи, че напуска Великобритания и не смята да се връща. В България Дейвид Бодил се настанил в къща в село Любеново. Днес сутринта спецчасти от отряда за борба с тероризма нахлули в имота, тъй като имало данни, че чужденецът е въоръжен и може да окаже съпротива. Твърди се, че във Великобритания Дейвид Бодил е контактувал с крайнодесни групи.

В хода на претърсванията в къщата в Никополското село Любеново, в което по-рано беше задържан обявен за издирване британски гражданин, полицията е открила литература за изготвянето на бомба. Подобни материали са били открити в дома на Бодил във Великобритания миналата година, твърди още националната телевизия.

Семейството на Бодил са англичани и баба и дядо му са си купили къща в селото, разказва в същото време Би Ти Ви. Дълго време са живеели там, но след като баба му умира, дядо му се връща обратно в Англия, разказа още тя.

В профила си във „Фейсбук“ на 28 ноември Давид Бодил пише:

„Помислих си, че трябва да съобщя на всички мои приятели, че вече съм беглец и никога няма да се върна в Обединеното кралство, поне не жив. Съжалявам, че никога повече няма да ме видите. Полицията възнамерява да ме осъди за престъпление без жертви, което дори не би трябвало да е престъпление на първо място. Ако се върна в Обединеното кралство, ще прекарам много години в затвора. Предпочитам да умра в чужда държава, отколкото да прекарам живота си в затвора, за да задоволя егото и бонуса към заплатата на полицейски служители. Макар че всъщност не съм изненадан, тъй като от известно време знам, че в Обединеното кралство няма никаква свобода и ежедневно се нарушават правата на гражданите му. И в същото време обвинява други държави в същото. Това е лицемерие. Единственият път, когато ще ме видите отново, е в чувал за трупове. Ще ми липсвате. Поне моите истински приятели. Успех в живота.“

Британският гражданин ще бъде задържан за срок до 72 часа. Предстои да бъде започната процедура по екстрадицията му.

Още по темата