Медия без
политическа реклама

Борисов: Пак мога да се договоря с Христо Иванов!

Десните да съберат мнозинство, нас ни имат, обяви водачът на ГЕРБ

10 Яну. 2023
Бойко Борисов
БГНЕС
Бойко Борисов

Правителство с третия мандат ще има реални шансове за успех, ако президентът Румен Радев го възложи на ДБ. Това смята водачът на ГЕРБ-СДС Бойко Борисов. Позицията си той обяви на среща с парламентарната му група, която се излъчваше на живо във Фейсбук.

За отбелязване е, че за пореден път той непрекъснато говореше не за ДБ, а за ДаБГ. Това е партията на Христо Иванов, която е само една от трите политически сили в дясната коалиция.

Борисов се изказа скептично за възможността кабинет да направят БСП или БВ. Той напомни, че партийният конгрес на герберите е решил, че правителство на социалистите няма да подкрепя. Що се отнася до формацията на Стефан Янев, герберският вожд заяви, че „може да събере някакво мнозинство, но то няма да бъде стабилно“.

„Няма да може да сработи така, както на всички им се иска. Преди месец съм давал такова предложение, но тогава си мислех, че са в добри отношения с хората, които дават мандатите. Животът показа, че отстрани това, което се вижда, не е така“, размишляваше енигматично Борисов. Така на практика намекна, че президентът, който връчва мандатите, си е развалил отношенията с бившия си служебен премиер Янев.

Няма политика вече без Румен Радев. Държавният глава, уж политически неутрален обединител на нацията, стана централна фигура на разнебитената ни политическа сцена. Всички политици се съобразяват с него, всички очакват нещо от него.

Според Борисов няма значение кого ще издигнат десните за кандидат-премиер. „Единствено важно е този човек да е овластен от коалицията им - като дойде на разговор при нас, да предлага това, което има да предлага“, посочи експремиерът. Той се изказа пренебрежително за „техническите правителства“, както в публичното пространство наричат кабинетите без изявени политически фигури. „Техник е да завие лампата, да ти поправи пералнята. Не им завиждам на тези техници, защото те има да бягат от един кабинет на друг, докато получат от всичките разрешение“, каза насмешливо Борисов.

Той настоя, че евентуална уговорка с ДБ, трябва да бъде писмена и утвърдена с подписите на партийните лидери. „Важно е да се подпишем под това, което ще се изпълнява, за да знаем после, че няма да шикалкавят“, предупреди той депутатите си. Водачът на герберите се извини на съпредседателя на ДБ Христо Иванов, ако му е създал проблем, като го е посочил за потенциален премиер. И обясни: „Знам, че с Христо Иванов мога да се договоря. Договаряли сме се.“ Така намекна за второто си правителство, в което десният политик беше правосъден министър.

По думите му, правителство с мандат на ДБ и подкрепено от герберите не само ще бъде стабилно, но и неизбежно ще привлече ПП. Доводът му беше, че политиките на такъв кабинет ще съвпадат с приоритетите на Кирил Петков и Асен Василев „Тогава ПП по ценности – щат не щат, тези неща трябва да ги подкрепят“, поясни Борисов. Затова поиска от десницата „смелост и отговорност“.

Той открито заяви, че е „изключителен оптимист“ за съставянето на мнозинство в парламента. Като доказателство посочи, че такова се е събрало при обсъждането на държавния бюджет. „Ще има огромно мнозинство, защото депутатите разбраха, че не искат да са в сянката на предишното правителство ... При гласуването на бюджета бяхме толкова единни ГЕРБ, ДПС и ДаБГ, че чак ме притеснихте. Благодарение на тези партии не се случи фалитът на държавата“, възторжено обяви Борисов.

Вождът на ГЕРБ-СДС се подигра на ПП, че са събрали само 63 гласа в подкрепа на програмната декларация, която Петков и Василев поставиха като условие за свое правителство. И изтъкна, че макар и герберите да са били съгласни с написаното в документа, не го подкрепили, защото им било „обидно“ да застанат до депутатите на ПП.

Борисов отново ядосано нападна Василев за твърденията му, че разговаря с президента. "Ако докаже, че съм се виждал с Радев последните години, ето тук пред вас ще си напиша оставката и ще я дам", обеща той на депутатите си.

Последвайте ни и в google news бутон

Още по темата