Медия без
политическа реклама

Пеевски проби като водач в бастиона на ДПС в Кърджали

ПП-ДБ все още мълчи за състава на кандидатските си листи за изборите

06 Май 2024Обновена
Съпредседателят на партията е водач в най-важния район на ДПС.
Илияна Димитрова
Съпредседателят на партията е водач в най-важния район на ДПС.

Съпредседателят на ДПС Делян Пеевски, санкциониран по американския закон "Магнитски", оглави кандидатските листи на движението за парламента Кърджали и Благоевград. Това съобщиха официално от партията днес.

От пресцентъра на ДПС определят това като "знаково", макар че не уточняват причината. Ясно е обаче, че причината е водачеството в Кърджали. В миналото в града, който е бастионът на движението, листата водеше бившият му председател Мустафа Карадайъ. Той подаде оставка през 2023 г., за да освободи място за Пеевски. Намеси се обаче почетният лидер на ДПС Ахмед Доган, който настоя Пеевски да сподели най-високия пост с Джевдет Чакъров. Все пак българският лидер на ДПС е успял да се наложи да бъде водач в най-важния район на партията. Това вероятно имат предвид пиарите на ДПС, когато говорят, че тази стъпка е знакова. В листата, след Пеевски, е настоящият депутат Байрам Байрам, а третото място е заделено за Айтен Сабри, която е секретар на общинската администрация на Кърджали.

За пореден път Пеевски е водач и на листата на ДПС в Благоевград. В Пазарджик, където той се е състезавал преди, сега е пратена за водач евродепутатът и зам.-шеф на ДПС Искра Михайлова. Тя води и в пернишката листа.

На Чакъров е дадено да оглави листите в Разград и Силистра. Той е компенсиран също и с лидерското място на кандидатите на ДПС за Европейския парламент. След него са досегашните евродепутати Илхан Кючюк и Искра Михайлова. Журналистката Елена Йончева, която досега беше в Европарламента благодарение на БСП, е получила пета позиция в листата на ДПС за евроизборите.

За отбелязване е, че водач на листата в Монтана е досегашният депутат Димитър Аврамов. През март т.г. Софийският градски съд го призна за виновен по обвинение в търговия с влияние и подкуп. Аврамов получи условна присъда от една година, с три години изпитателен срок.

Във Видин начело на листата е издигнат Иво Цанев. Той е бивш депутат от СДС, а през 2009 г. беше и съперник за лидерския пост в синята партия на тогавашния й водач Мартин Димитров, който сега принадлежи към ПП-ДБ. В момента Цанев е областен председател на ДПС за София област.

Начело на сливенската листа е Хюсеин Хафъзов. Той е бивш депутат, който дълги години беше извън парламента. Причината е, че напусна ДПС в полза на сформираната от отцепници ДОСТ. Сега обаче е очевидно реабилитиран - при това толкова пълно, че да получи избираемо място. Навремето Хафъзов остана известен с измислената от него дума "ваканцуване", която използва от парламентарната трибуна.

Ден преди крайния срок, ПП-ДБ все още не са обявили своите листи с кандидати. Двете формации в дясното обединение преговарят до последно за избираемите места. Утре предстои ГЕРБ да обяви пълните си листи, включително тези за столицата.

Днес БСП се регистрира за предстоящия вот в София и в областта. Соцлидерът Корнелия Нинова е начело на листата в 25-и столичен избирателен район. Нейни приближени стоят начело на останалите листи - Христо Проданов в 23-ти район, Георги Свиленски в 24-ти район, а за София област начело е Иван Ченчев.

ИТН обяви, че сценаристът Ивайло Вълчев ще оглави кандидатите на партията на Слави Трифонов за Европейския парламент. След в листата е имунологът проф. Андрей Чорбанов. Двамата оглавяват листи на партията и за националните избори - Вълчев е начело в Бургас и в 24-ти столичен район, а Чорбанов е водач във Велико Търново и Пазарджик.