Quantcast

Медия без
политическа реклама

Пеевски отстъпи и напуска конституционната комисия в НС

ГЕРБ-СДС, ПП-ДБ и ДПС се разбраха да изберат изцяло нов състав на органа, без участието на политически лидери

Илияна Димитрова
На срещата Пеевски се настани точно до излъчения от ДБ правосъден министър Атанас Славов.

Депутатът бизнесмен Делян Пеевски ще напусне парламентарната комисия по конституционни въпроси. Това обяви самият той днес, след като в Народното събрание се проведе лидерска среща, посветена на предстоящите промени в Конституцията. Водещите фигури на ГЕРБ-СДС, ПП-ДБ и ДПС се събраха по покана на десницата, за да решат какво ще правят с промените в основния закон, за които говорят от доста време, но досега не се предприели нищо конкретно.

Пеевски заяви, че на днешната среща е било решено да се избере изцяло нов състав на конституционната комисия, в който ще влязат само експерти. "Лидерите на партиите плюс политическите знакови лица ще коментират процеса на Конституцията от тяхна гледна точка", обясни той. Досега именно неговото участие в комисията, където беше избран по настояване на партията си, беше причината тя да не проведе нито едно заседание досега. ПП-ДБ се противопоставяше на избирането му по редица причини, най-вече защото политикът от ДПС е санкциониран по американския закон "Магнитски". Въпреки това, когато се стигна до гласуването, с което Пеевски влезе в състава на комисията, десните лидери не посмяха да отхвърлят категорично кандидатурата му, а само се въздържаха.

"Аз правя крачка назад в името на България и Конституцията, защото промените са неотложни", каза Пеевски. И уточни, че нито една политическа сила няма да излъчи свои знакови лица в новия състав.

Политиците се разбраха също да създадат работна група, която да действа по детайлите на реформата. "Има съгласие по основните пунктове за прокурора (главният прокурор - бел.а.), пълно съгласие да разградим безграничната му власт и да му отнемем правомощията; по съветите (разделянето на Висшия съдебен съвет) - има съгласие да са два съвета, за да бъдат самостоятелни съдиите; увеличаване на правомощията на инспекторатите", изреди Пеевски това, по което е налице консенсус.

Той уточни, че идеята да се премахне изцяло фигурата на главния прокурор по-вероятно ще отпадне, защото има конституционно решение, което не позволява това. "Ще ограничим правомощията на главния прокурор, за да няма вече исторически подобни събития, каквито имахме миналото", допълни той, като така намекна за войната, която се разрази между политиците и отстранения шеф на държавното обвинение Иван Гешев. Според Пеевски конституционната реформа е само първата крачка - по думите му, необходими са и промени в законите, засягащи правосъдието, така че да има по-бързо съдопроизводство.

Комисията няма и председател, тъй като парламентарните групи не успяха да се разберат кого да изберат да я оглави. Сега, с новия състав, има шанс да заработи.

ВИСОКА СТЕПЕН НА СЪГЛАСИЕ

Съпредседателят на ПП-ДБ Христо Иванов заяви, че резултатът от срещата е "високата степен на съгласие по едрите цели на съдебната реформа". И допълни, че не става въпрос само за промените в Конституцията. "Посоката е да ограничим безконтролността на главния прокурор, да преформатираме ВСС, съгласно Венецианската комисия, да обсъдим идеи за преформатиране на института на служебния кабинет", посочи той.

Така основните му акценти почти съвпаднаха с изредените от Пеевски - с изключение на въпроса за служебното правителство. По този въпрос Иванов също твърдеше, че има съгласие с ГЕРБ-СДС и ДПС, като се лансират различни идеи - например, да се продължи работата на парламента и да се разпуска, едва когато започне предизборната кампания. Това на практика означава, че ще бъде максимално съкратено времето, в което служебният кабинет ще управлява без действащо Народно събрание. 

Що се отнася до разликите във визиите на различните политически сили, Иванов коментира, че когато конституционната комисия бъде рестартирана, въпросите ще се обсъждат на експертно ниво с представители на професионалните общности и прокуратурата. Той оптимистично предвижда, че комисията може да заработи до 10 дни.

"БИЙ МЕ - ОБИЧАМ ТЕ"

"Ситуацията между ГЕРБ и ПП-ДБ е "бий ме - обичам те", коментира лидерът на БСП Корнелия Нинова. Според нея герберите "бият "Продължаваме промяната" през законодателство, през комисии, гаврят се. Но като дойде време за имунитета, ПП се хвърлят на врата на Бойко". Соцлидерът заяви още, че събедната реформа е приключила, а целта е била "Бойко Борисов да бъде спасен от правосъдието". 

"Коалиционно споразумение няма, управленска програма няма. Днес Борисов обяви, че тази среща (лидерската среща вчера - бел.а.) е срамна и безплодна, а след час се събраха да променят Конституцията. Тази треторазрядна постановка започна да омръзва”, пренебрежително се изказа Нинова. И допълни, че герберите и десните "могат да се карат публично по всички въпроси, но няма да допуснат срещу Борисов да има справедлив и прозрачен процес". Като пример даде отхвърленото днес от ПП-ДБ предложение на социалистите пленарната зала да разгледа и гласува свалянето на имунитета на лидера на ГЕРБ-СДС.

Относно сформирането на конституционната комисия, Нинова потвърди, че БСП ще предложат свои юристи и специалисти, но няма да участват в никакви други предварителни разговори. 

КАКВО СЕ СЛУЧИ ПО-РАНО

На срещата сутринта присъстваха Бойко Борисов, Десислава Атанасова, Рая Назарян и Радомир Чолаков от страна на герберите; Кирил Петков, Христо Иванов, Надежда Йорданова, Васил Пандов и Никола Минчев представлявха десницата; Мустафа Карадайъ, Делян Пеевски, Станислав Анастасов и Йордан Цонев говориха от името на ДПС. Присъствието на депутата бизнесмен Пеевски показа, че десните вероятно са се примирили с неговото дейно участие в конституционната реформа. Включи се и правосъдният министър Атанас Славов.

Представители на останалите парламентарни политически сили - "Възраждане", БСП и ИТН, нямаше. А тяхното участие е необходимо, ако се търси мнозинство от 180 депутати, което може бързо да промени Конституцията.

Това обаче не е единственият висящ въпрос. Водачът на парламентарната група на ГЕРБ-СДС Десислава Атанасова изтъкна, че трите формации разполагат със собствени проекти, между които има съществени разлики. Затова трябва да решат дали те ще се обсъждат поотделно или ще се направи общ проект.

Към момента единственият проект, който е публикуван, принадлежи на ДПС, а движението дори няма достатъчно депутати, за да го внесе формално в Народното събрание за разглеждане. ГЕРБ-СДС и ПП-ДБ твърдят, че също разполагат с такива, но не са ги обявили пред обществеността.

Още по темата

АНКЕТА "СЕГА"

Ще се осъществи ли ротацията във властта?