Медия без
политическа реклама

Пеевски: Не смятате ли, че главният прокурор тежи на обществото?

Обсъждаме с ПП-ДБ да няма такава фигура повече в Конституцията, съобщи депутатът от ДПС

Делян Пеевски
Илияна Димитрова
Делян Пеевски

Депутатът бизнесмен от ДПС Делян Пеевски все повече се очертава като основен говорител в парламента по темата за конституционната реформа. Днес той съобщи, че е разговарял с представители на ПП-ДБ, които иначе настояват за изключването му от процеса на промяна на Конституцията. Пеевски конкретно назова съпредседателя на ДБ Христо Иванов, с когото, както обясни депутатът от ДПС пред медиите, са обсъдили възможността да се заличи самата фигура на главния прокурор от основния закон.

"Вие не смятате ли, че тази фигура тежи на обществото?", запита той журналистите, които го разпитваха за причините за подобна стъпка. Пеевски уточни, че предложението е дошло от десницата и неговата партия сега ще го обмисли. Ако се съди по тона му, той изглежда подкрепя идеята.

Пеевски обясни, че когато е говорил, че се работи по общ проект за промени в Конституцията, това не означава, че работата се фокусира единствено върху проекта на ДПС, каквито интерпретации се появиха в публичното пространство. "Всички имат проекти. Ще седнем, ще работим всички. Трябва да намерим общо съгласие. Никой не може да доминира тази комисия (по конституционни въпроси - бел.а.) и тази Конституция. Трябва да я направим заедно", заяви депутатът.

Той призна, че предложенията в конституционния проект на ДПС, изработен преди година и половина, са "доста остарели". И изрично посочи, че досега на движението не е представен нито един проект от друга политическа сила.

Пеевски, който е санкциониран по американския закон "Магнитски", започна да развива трескава дейност по промените в основния закон, след като беше избран в парламентарната комисия по конституционни въпроси. И въпреки призивите от страна на ПП-ДБ да се оттегли, очевидно няма никакво намерение да го направи. Самите десни очевидно не гледат много сериозно на плана си да го изместят от комисията, след като продължават да разговарят с него.

Междувременно, в парламента пристигна новият правосъден министър Атанас Славов, доскоро депутат от ДБ. Той обясни, че разговаря с политическите сили, като целта му е да се създаде механизъм за отстраняване на главния прокурор, който да не зависи от "временни мнозинства във Висшия съдебен съвет". Въпросният механизъм според него трябва да бъде записан в самата Конституция. Славов отказа да коментира участието на Пеевски в разговорите.

Последвайте ни и в google news бутон