Quantcast

Медия без
политическа реклама

Кавга заради Пеевски взриви парламента

Десните поискаха изваждането му от конституционната комисия, ДПС категорично отказа

08 Юни 2023ОбновенаЛЮДМИЛ ИЛИЕВ
Илияна Димитрова
Делян Пеевски заяви, че десните не могат да му бъдат морални съдници.

Тежък конфликт се заражда в Народното събрание заради влизането на депутата бизнесмен от ДПС Делян Пеевски в парламентарната комисия по конституционни въпроси. Вчера единственият български депутат, санкциониран за корупция по закона "Магнитски", беше избран в състава й с гласовете на собствената му партия, на ГЕРБ-СДС и ИТН. "Възраждане" косвено помогна, като не се включи в гласуването. ПП-ДБ беше против, като цяло, но водачите на десницата се въздържаха. А днес се разбра, че групата им ще търси начин той да бъде изваден от комисията. Герберите засега си мълчат.

 

ПЪТЯТ КЪМ РЕКОНСТРУКЦИЯТА

Началото на разпрата дойде с изявление на Христо Иванов - съпредседателят на ДБ, който вчера гласува с "въздържал се" при избора на Пеевски, заедно с Кирил Петков, Атанас Атанасов и Владислав Панев. Той отново подчерта колко е важно в обществото да няма съмнения, че конституционната реформа е резултат на сделка между политиците. "Честно казано, първата ми реакция беше да излезем от процеса. Но си казах - може би не сме си свършили работата, може би не сме били достатъчно убедителни, че трябва да подхождаме към това като нещо изключително", обясни той. Изглежда така правеше опит да притъпи лошото впечатление от вчерашното гласуване.

Десният политик предложи следващата седмица да се проведат консултации в парламента, да се обсъди как да изглежда комисията и да се "реконструира", както се изрази. С други думи, Пеевски да изпадне от нея. По думите му, съставът и дейността на комисията трябва да са такива, че да не предизвикват никакви разделения в обществото, и затова той лично се отказал да участва. В същото време, Иванов внимателно подчерта, че не оспорва правото на ДПС да си избере представителите, и затова позицията на десницата не бива да се използва, за да се "срине процесът". По-късно от ПП уточниха пред "Сега", че споделят изразената от Иванов позиция. А самият съпредседател на ДБ дообясни, че не предлага персонални решения за състава на комисията, а само принцип - в нея да влязат хора, които не пораждат разделение, така че промените в Конституцията да се случат по най-неутралния начин.

 

НИКАКВО ОТСТЪПЛЕНИЕ

От ДПС обаче дадоха да се разбере, че нямат никакво намерение да отстъпят мястото на Пеевски и ролята си в конституционните промени. Зам.-шефът на движението Йордан Цонев нападна десните, че досега винаги са опитвали да сменят личността на главния прокурор, вместо да променят самата институция, която в сегашния й вид създава "политически турбуленции". Този анализ на положението, обяви Цонев насред развеселени възгласи в залата, е направен от Пеевски, който е бил, също така, в основата на конституционния проект, който ДПС представи миналата година.

"Реформата ще бъде направена такава, каквато е нужна на българската съдебна система, на българското общество, на нашите партньори! Ще бъде направена тук, от този парламент, с участието на ДПС и на г-н Пеевски! Това не е инат и не е изпиране, защото няма какво да перем! Ще я направим тази реформа и, ако вие искате и не сте лицемерни, ще я направим така! А който иска, да се подвизава във Фейсбук!", яростно викаше Цонев, докато Христо Иванов го гледаше с едва прикрито отчаяние. Зам.-шефът на ДПС добави, че не само десните се боят от мнението на избирателите си. "Защото прегръдката с вас нашият електорат не я харесва! Категорично не я харесва!", жегна Цонев десните. А накрая обобщи, че никакви смени няма да има в комисията. "Нашето решение е да дадем път на специалисти по темата", завърши той, очевидно говорейки за Пеевски.

А човекът, който беше в центъра на събитията, коментира, че ДПС има правото да избере кой да участва в комисията. “В миналото има много случаи, които показват, че те (десните - бел.а.) не могат да бъдат морални съдници. Най-малко Христо Иванов може да бъде съдник на мен или на когото и да било, и той го знае много добре”, каза Пеевски в кулоарите, цитиран от БГНЕС. Малко по-късно той посъветва новите управляващи да "кацнат и да направят разумните неща". "Когато кацнат, ние ще бъдем тук, за да водим разговорите с тях в името на всички наши избиратели", каза Пеевски. И предупреди, че "ако 204 (броят на депутатите от останалите формации - бел.а.) смятат да изключат ДПС, нашите избиратели няма да ни изключат от този разговор за нов обществен договор". Така депутатът присвои фразата за "новия обществен договор", която използва Христо Иванов.

 

НЕОЧАКВАНО ПРЕДЛОЖЕНИЕ ЗА ПОМОЩ

Най-голямата изненада в спора обаче поднесе лидерът на "Възраждане" Костадин Костадинов. Той сподели, че приятно се изненадал от това, че хора в ПП-ДБ споделяли идеите на партията му за реформата - например, да се премахне самата институция на главния прокурор, а функциите му да се изпълняват от министъра на правосъдието. Костадинов очерта три сценария пред реформата - първо, досегашният път, при който се създава мнозинство между ПП-ДБ, ГЕРБ-СДС и ДПС; вторият е мнозинството да се направи между управляващите и "Възраждане"; третият е реформата да пропадне. Той напомни, че при националистите никой не идва за разговори и изрази надежда това да се промени. Така на практика предложи услугите си на управляващите. Лидерът на националистите обаче не обясни с нищо защо вчера с депутатите му не участваха в гласуването и така помогнаха за избирането на Пеевски.

Христо Иванов нееднократно заяви, че е готов да преговаря и с "Възраждане" за Конституцията.

 

ВЪРХЪТ НА НАГЛОСТТА

Съвсем нагло се държаха от ИТН, които директно гласуваха за избора на Пеевски вчера. От трибуната зам.-шефът на партията Тошко Йорданов разказа една предълга и нецензурна версия на политическите събития от последните седмици. Оплака се, че сценаристите на Слави Трифонов не са били търсени изобщо от никого за разговори за Конституцията. "Ние гласувахме "за", за да се види как вие сте се прегърнали с ДПС и да не се криете - един ден сме с Пеевски, с ДПС, с ГЕРБ, за да правим правителство, а на другия ден се правим, че не сме заедно. Напротив, вие сте заедно, прегърнати, някъде там по стълбите" - това абсурдно обяснение Йорданов даде за подкрепата на ИТН за Пеевски.

 

ЗА ЗАДКУЛИСИЕТО

Водачът на БСП Корнелия Нинова заяви, че целта на ПП-ДБ е да промени състава на Висшия съдебен съвет чрез промени в Конституцията. Така, смята тя, десницата иска да получи надмощие в кадровия орган на съдебната власт и да участва в избора на следващия главен прокурор. "Защо не си го кажем, че за това става дума - отново за битка за влияние, за постове, за лостове, за овладяване на системата", констатира Нинова. Тя повтори новата си мантра - че случващото се в последно време е "прегрупиране на паралелната държава", от което БСП се дистанцира.

 

ПРИЗИВ ОТ НПО СЕКТОРА

Вчера с декларация срещу избора на Пеевски излезе сдружението "Инициатива Правосъдие за всеки". В нея се посочва, че целта на депутата е "да изчисти образа си в международен план и да покаже сила".

"Нужно е да изразим категоричното си становище, че НЕ ПРИЕМАМЕ менторство, ръководна или надзорна роля на Делян Пеевски в писането, внасянето или процеса по приемане на конституционен проект за изменения в глава „Съдебна власт“ за реформи в прокуратурата, състава и структурата на ВСС! Пеевски е онази „червена линия“, която не можем да пресечем, и искрено се надяваме и вие, които декларирахте многократно, че ще проведете истинска битка с корупцията и не бихте дори говорили с лица от списъка „Магнитски“, няма да го направите", допълват от сдружението в обръщението си, което е насочено към ПП-ДБ.

Накрая искат среща с десните, най-късно в началото на следващата седмица, за да обсъдят темата за реформата.

 

ПРОТЕСТ

Междувременно, от гражданско сдружение "Боец" призоваха във фейсбук за протест от 10 ч. на 15 юни под наслов "Вън Пеевски и мафията от Конститционната комисия". "Изборът на Пеевски за член на Комисията за конституционни промени, която ще подготви текстовете за съдебната реформа, е гавра с българските граждани, гавра с основния закон на страната и гавра с идеята за съдебна реформа. Пеевски е санкциониран по закона "Магнитски" за корупция, злоупотреба с власт и пране на пари. Неговото място е в следствието, където да пише показания по повдигнати обвинения, а не да пише промени в Конституцията", казват от сдружението. Оттам припомнят, че са внесли пореден сигнал с над 3400 документа срещу Пеевски за източването и фалита на КТБ.

"КОЙ е Пеевски знаем всички и повече аргументи не са нужни! Не затова се борихме и протестирахме 10 години. Точно преди десет години гражданите излязохме пред Парламента срещу избора на Пеевски за шеф на ДАНС! Случващото се днес, с избора на Пеевски за член на Конституционната комисия, е още по-голяма наглост и гавра. БОЕЦ очакваме и граждани от цялата страна, които не искат Пеевски да им пише Конституцията, да дойдат и де се съберем всички пред Парламента! Носете български и европейски знамена!", зоват от "Боец".

 

Още по темата