Медия без
политическа реклама

Парламентът засекрети заседанието за полицейското насилие

Депутатите не събраха кворум, за да разгледат доклада за бити и подслушвани протестиращи

15 Септ. 2021Обновена
БГНЕС

Народното събрание реши да закрие от медии и граждани обсъждането на доклада на парламентарната комисия за разследване на полицейското насилие и прилагането на специални разузнавателни средства спрямо протестиращи граждани. Това стана по предложение на депутата от "Изправи се БГ! Ние идваме!" Николай Хаджигенов, който се аргументира, че документът съдържа класифицирана информация.

Депутатът от ГЕРБ Александър Ненков възрази, като изрази мнение, че всеки трябва да чуе дали има доказателства за подслушвани политици и активисти на миналогодишните летни протести. В крайна сметка заседанието на парламента пропадна, тъй като се оказа, че няма кворум в зала и не може да бъде гласуван доклада на комисията.

"Рухна конструкцията и на Бойко Рашков, и на Хаджигенов, и на всички останали, които твърдяха през цялата предизборна кампания за изборите на 11 юли, че има стотици подслушвани - политици, представители на медиите и граждани. Ако имаше нещо подобно, министърът на вътрешните работи щеше да огласи тази информация, а не да се крие удобно. Щеше да го направи и председателят на тази комисия", заяви Десислава Атанасова от ГЕРБ на брифинг в парламента.

Тома Биков път смята, че в този доклад на комисията няма нищо секретно. "Единствената цел е вие да не видите какво пише в този доклад и за каква предизборна измама става въпрос най-вече от страна на г-н Рашков, г-н Атанасов, г-жа Манолова и г-н Хаджигенов. След като свърши заседанието те ще излязат и ще повторят същите лъжи, ще кажат: има подслушване, но ние няма да ви кажем кое", каза той.

Към момента се знае, че в доклада на комисията за полицейското насилие се предлага шефът на Националната служба за охрана бригаден генерал Емил Тонев да бъде отстранен, тъй като записите под колоните на Министерския съвет, които заснеха побоя над протестиращи, са били укрити и може би манипулирани. Николай Хаджигенов заяви пред медиите, че Тонев е написал до два съдебни състава, че не разполага с въпросните записи.  

"Комисията счита че са налице нарушения и отправя препоръки. Друго в момента не можем да направим, но в следващото Народно събрание ще продължим работата по линията на парламентарния контрол и ще изискваме информация от всички ангажирани институции. Това няма да приключи с доклад, който да влезе в архива. Работата ни ще продължи, докато разберем какво се е случило, тоест ние няма да ги оставим така", каза още Хаджигенов преди дни.

В доклада също така се прави препоръка до държавното обвинение да бъде отстранена от длъженост европейският делегиран прокурор Вероника Трифонов. Именно тя е работила по преписката за насилието зад колоните на МС и не е повдигнала обвинения, защото не е открила данни за извършено престъпление. 

Още по темата