Медия без
политическа реклама

Парламентът може да препита Гешев за руските шпиони у нас

Повод са твърденията на издирвания от Русия Христо Грозев

06 Яну. 2023
Иван Гешев
БГНЕС
Иван Гешев

Главният прокурор Иван Гешев може да бъде извикан на изслушване в парламента заради казаното вчера от Христо Грозев през комисията за контрол над спецслужбите, че прокуратурата прикрива руското военно разузнаване ГРУ в случаите с взривяване на военни складове в България. Това се разбра от интервю на депутата от "Демократична България" Ивайло Мирчев пред Нова тв.

Грозев бе изслушан от парламентарната комисия заради обявяването му за издирване от Русия на 26 декември м.г. Наред с другите въпроси в комисията, той беше питан и за развитието на разследванията по разкрития на "Белингкат", свързани с взривове в български военни складове. Те "не се движат със скоростта, с която бих очаквал", каза Грозев. И обясни, че е свидетел как се движат подобни разследвания в други страни - Чехия, Украйна, Великобритания. "Моето общуване с някои от правоохранителните органи в тези страни, показва, че информацията, споделена от българската прокуратура с тези страни, е меко казано подвеждаща", каза Грозев. И обясни, че българските власти отричат пред чуждите възможното участие на ГРУ във взривовете - информация, която тук следствените органи имат. Пред чуждите колеги тези инциденти се представят като нарушение на правилата за безопасност, каза той. "Това означава, че България практически прикрива участието на ГРУ в българските взривове", поясни Грозев.

Той допълни, че взривовете са организирани от 7 души от ГРУ, които сега са назначени от Путин като негови лични представители в различни региони на Русия. "Те са публични политически лица. Това би дало възможност на българското общество да бъде запознато кои са източниците на опасност за националната сигурност на България", обясни Грозев.

"Сега" потърси коментар от прокуратурата във връзка с тези твърдения, но до момента такъв няма.

В България виждам по-голяма концентрация на конкретни агенти на руските служби. Това обясни журналистът от "Белингкат" Христо Грозев. Той беше изслушан от парламентарната комисия за контрол над спецслужбите по искане на "Демократична България".
Прокуратурата е наредила на ДАНС да провери информацията, че руснаци и юридически лица, включени в различни санкционни списъци на Европейския съюз, САЩ и Великобритания, са придобили множество недвижими имоти в България. Това съобщи държавното обвинение днес.

 

Последвайте ни и в google news бутон

Още по темата