Медия без
политическа реклама

Пак голяма кражба на ток от нова ферма за биткоин в старо ТКЗС

Собственикът на сградата се издирва

10 Февр. 2021
архив

Нова "ферма" за криптовалута, която краде ток и се помещава в бивше ТКЗС с неясен собственик, разкри полицията в Чирпан, съобщи БНТ. Работили са 40 компютъра, а нарушението е открито преди 72 часа от системата за дистанционно отчитане на електроразпределителното дружество EVN. 

"Колегите веднага са се отзовали на място. Констатирали са повредения електромер, вследствие на което са измерили товара на трафопоста и са видели, че има незаконно присъединен кабел. Веднага са уведомили органите на МВР и Прокуратурата", каза Здравко Братоев, зам.-председател на Съвета на директорите на EVN.

До момента е установено, че имотът, в който се е помещават "копачките" за биткоин, е отдаден под наем. Ясни са и наемателите, но дали те имат нещо общо тепърва ще се изяснява. Засега собственикът се издирва. "Образувано е досъдебно производство по чл.244, ал.1 от Наказателния кодекс, което предвижда пет години лишаване от свобода и 15 000 лева глоба", каза Георги Видев - заместник окръжен прокурор на Стара Загора.

От скоро расте броят на фабриките за криптовалута, които работят с кражба на ток. Само преди два месеца ЧЕЗ разкри най-мащабната кражба на електроенергия в своята история. Отново незаконното присъединение към мрежа беше направено от стопанска сграда в ТКЗС-то на село Хераково, където са били компютрите. Сградата и тогава беше отдадена под наем. „На час потреблението на обекта е било колкото 4-5 домакинства плащат месечно. По измерения товар в момента на проверката, за денонощие от обекта са се черпели по 40 хил. киловатчаса от обекта”, заяви Филип Йорданов - ръководител екип "Нетехнически загуби", ЧЕЗ – Електроразпределение.

По същото време беше разкрита и друга кражба на ток за копаене на криптовалута от отдаден под наем бивш дърводелски цех в сливенското село Мечкарево. „Според специалисти тези 16 устройства генерират на месец около 4-5 000 лева разходи, а реално в момента на проверката нямаше отчетена никаква консумирана електроенергия”, каза тогава комисар Димитър Величков.

Още по темата