Quantcast

Медия без
политическа реклама

Основанията за освобождаване на Гешев са в Конституцията

Това твърди новият президентски съветник по юридическите въпроси Бойко Рашков

19 Юли 2020
Снимка: МИХАЕЛА КАТЕРИНСКА

„Основанията за освобождаването на главния прокурор са в Конституцията. Ситуацията е такава, че може да се обсъжда дали главният прокурор нарушава законите на страната и дали не уронва престижа на съдебната власт, и на базата на това Висшият съдебен съвет да вземе своето решение... Призивите на протестиращите за оставка на главния прокурор са напълно основателни. Това са безпрецедентни действия от страна на главния прокурор в световен мащаб... В старанието си главният прокурор да благодари на Бойко Борисов, че го е посочил за главен прокурор, той нарушава законите в нашата страна“. 

Това каза пред БНР Бойко Рашков, бивш директор на Националната следствена служба и бивш председател на Националното бюро за контрол на СРС, който наскоро беше назначен за правен съветник на президента Румен Радев. 

Президентът Румен Радев е назначил Бойко Рашков за член на своя Правен съвет, съобщиха от прессекретариата на "Дондуков" 2. Рашков е бивш директор на Националната следствена служба и на Специализираната следствена служба.

По думите му надпартийността, заложена в Закона за съдебната власт, се потъпква спокойно от главния прокурор. 

„Когато главен прокурор започне да нарушава законите на страната, няма право да говори за правова държава. Изнасят се (от прокуратурата) данни, доказателства от наказателни дела, включително събрани със СРС. Два закона забраняват тяхното оповестяване. А когато това оповестяване не е случайно, а е насочено към подкрепа на политическата власт, това е политическо действие на главния прокурор. Най-малкото за това трябва да си отиде... Главният прокурор не може да изнася СРС-та, те са предназначени само за наказателните дела“. 

Рашков определи структурата на нашата прокуратура като сталинска: 

„И правна възможност някой да подведе под наказателна отговорност главния прокурор липсва. Този омагьосан кръг много добре се осъзнава от Гешев... Един от ръководителите на елементите на съдебната власт се е превърнал в политически придатък на управляващите и ги подпомага с доказателства от наказателните дела. Каква надпартийност притежава българската прокуратура?“. 

„Главният прокурор е като камбана, която, като я удари политическият ръководител Бойко Борисов, тя отеква в цялата страна до последния прокурор. Това е порокът на българската прокуратура, която няма децентрализация... Много се надявам министър-председателят, който ръководи Иван Гешев изкъсо, да му каже да не излага българската държава пред света“, коментира още Бойко Рашков. 

 

ЗАЩИТА

"Не е нужно главният прокурор да подава оставка, защото към настоящия момент той изпълнява задълженията си по закон. Няма никакво основание за подаването й. Тя е личен акт”, коментира пред Нова ТВ зам.-главният прокурор Даниела Машева. По думите й искането на оставката и предложенията за предсрочно прекратяване на мандата му били само и единствено в компетенцията на Висшия съдебен съвет. „Прави се опит нашата институция да бъде политизирана. Отправят се съвсем недопустими и неоснователни нападки относно дейността на прокуратурата. Преди седмица Прокурорската колегия призова, ако някой има конкретни сигнали за нарушения да сигнализира компетентните органи и административни ръководители", каза тя. Според Машева фокусирането върху прокуратурата е продиктувано от изнесената информация за обвързаности на определени лица и политически представители с обвиняеми такива. "Това са хора с голям финансов ресурс и големи икономически интереси. Това представлява атака и нападение срещу дейността на институцията. Имам предвид случая с Васил Божков. Той оказва натиск чрез манипулацията на големи обществени групи, а вероятно и политици”, коментира още тя. По думите й това се е разбрало и от определени разговори, които Божков е водил с политици и журналисти. В момента държавното обвинение работи в ситуация на едно политическо напрежение покрай уличните протести", допълни тя.