Медия без
политическа реклама

Опозицията към кабинета: Вие сте като комунисти, но от AliExpress

Депутатите от БСП нападнаха остро управляващите за харчените на тъмно милиарди от държавната "Автомагистрали"

10 Дек. 2020

Дебатите върху внесените от кабинета промени в Закона за обществените поръчки прераснаха в остро противопоставяне на тема корупция между опозицията и мнозиството. Депутати от БСП се опитаха  да предложат текстове, които да ограничат претакването на стотици милиони левове от държавни дружества без капацитет към избирани натъмно и без процедура частни фирми. Текстовете бяха отхвърлени с абсурдни насрещни обвинения, че опозицията също работи в интерес на частни интереси. „Държавният ресурс се усвоява така, както е решил министър-председателят от колата. Работите като комунисти, но поне онези строяха качествено. Вие сте като комунисти, но от „AliExpress“, обобщи депутатът от БСП Явор Божанков. 

До острата размяна на реплики се стигна след неуспешния опит на БСП да ограничи вътрешното възлагане от министерства и други държавни структури към държавни фирми, които нямат капацитет сами да изпълнят поръчките и на свой ред превъзлагат на частни фирми. Законът за обществените поръчки позволява при подобно вътрешно възлагане от публична структура към контролирана от нея фирма да не се провежда състезателна процедура. Самата държавна фирма на свой ред е длъжна да спазва ЗОП и да прави публично възлагане, ако  надхвърля праговете по закона, но това масово не се случва и парите се пренасочват към външни изпълнители без никакво конкурентно състезание. Вътрешното възлагане се оказа любимо на управляващите през последните години, като само през две свои дружества - "Автомагистрали" ЕАД, която строи "Хемус" и между другото пое укрепване на свлачища за 430 млн. лв. и "Монтажи" ЕАД, която  ремонтира спешно язовири, правителството превъртя над 3 млрд. лв.

За да не е възможно вътрешното възлагане на дружества без капацитет от БСП настояха това да става само в случай, че съответната държавна фирма може да изпълни със собствени сили 90% предмета на поръчката. Абсурдно е фирма като "Автомагистрали", в която работят 9 пътни инженери, но пък има 20 счетоводители, да изпълнява строителни дейности за милиарди, изтъкнаха от опозицията в подкрепа на предложението си. От БСП в прав текст обявиха, че "парите се източват от близки до властта фирми". 

Според ГЕРБ вътрешното възлагане е работещ механизъм, а БСП хем настоява за невъзможни неща, хем работи в интерес на определени фирми. "Не виждам защо да променяме законодателството, за да се облагодетелства някоя фирма, както иска БСП. Ако знаят колегите, да кажат коя е тази фирма и направо да я запишем в закона", коментира Александър Иванов от ГЕРБ. Според него нямало нито една фирма, която да може на 90% да изпълни сама дейностите при големи инфраструктурни проекти. Мнозинството отхвърли предложението и обвини опизицията, че завижда за успехите. 

Темата "Автомагистрали" не е приключена-  от БСП настояват дружеството да бъде проверено от Сметната палата през 2021 г. 

Както "Сега" писа, от проекта за промени в ЗОП изпадна скандално друго добро намерение - за задължаване на частните болници да провеждат процедури по закона с цел да се избегнат злоупотреби при закупуването на лекарства. 

Последвайте ни и в google news бутон

Още по темата