Медия без
политическа реклама

Окончателно - таванът за осигуряване ще е 3400 лв. от 1 април

Минималната пенсия се увеличава на 392,57 лв. от 1 юли

БГНЕС
Управляващите размислиха за инвалидните пенсии след протест на "Системата ни убива". На сн. Любомир Каримански, ИТН

Максималният осигурителен доход се повишава от 3000 на 3400 лв. от 1 април. Минималният осигурителен доход за самоосигуряващите се става 710 лв. Исторически ръст има на минималните осигуровки за земеделските стопани и тютюнопроизводители, при които прагът се повишава от 420 на 710 лв. - решение, което се коментираше като крайно в година на ценова криза в сектора.

Това гласуваха след дълги и бурни дебати депутатите на четирите управляващи партии при окончателното приемане на закона за бюджета на държавното обществено осигуряване за 2022 г. Това стана на десетия час от началото на днешното извънредно парламентарно заседание, което продължи над 11 часа и половина. Текстовете за осигурителните прагове бяха гласувани от 222 депутати - рядкост за такъв късен час. За предложението на управляващите да се повиши осигурителната тежест гласуваха 122 депутати от управляващата коалиция, против бяха 94 депутати, а шестима се въздържаха.

Коалицията не се огъна и по другите параметри на социалния бюджет. От 1 юли минималната пенсия ще се повиши от 370 на 392,57 лв. ДПС предложи тя да стане 420 лв., за да покрие линията на бедност, но не получи подкрепа от мнозинството.

Минималният размер на дневното обезщетение за безработица се повишава от 1 април от 12 на 18 лв., а максималният - от 74,29 на 85,71 лв. Обезщетението за отглеждане на дете до 2-годишна възраст се увеличава от 650 на 710 лв., също от 1 април. Еднократната помощ за смърт на осигурено лице остава 540 лв., като мнозинството не прие предложението на ДПС да се увеличи на 600 лв.

В залата ДПС подкрепи искането на ГЕРБ да отпадне таванът на пенсиите. Управляващите обаче надделяха и запазиха ограничението на 1500 лв. ДПС не успя да убеди колегите си и да прехвърлят първите три дни от болничния от работодателя към НОИ - запазва се сегашният режим. Мнозинството отхвърли и предложението на ДПС швейцарското правило да се промени, за да позволи по-голямо осъвременяване от 1 юли. Така то остава 6,1%, а можеше да се повиши до 7,7%.

Единствената промяна бе направена след протест на "Системата ни убива" и се отнася за социалните инвалидни пенсии (вижте карето). Целият законопроект бе гласуван окончателно с аплодисменти в 22:39 часа.

 

ДЕБАТЪТ ЗА ОСИГУРОВКИТЕ

Депутати от две парламентарни партии - ДПС и ГЕРБ, защитиха запазването на максималния осигурителен доход на 3000 лв. "Нямате съгласие на ИТ сектора за увеличение - вижте им социалните мрежи. И 50 формули да измислите, те няма да направят мярката дясна", обяви Петър Чобанов от ДПС.

Иван Тотев от ГЕРБ обяви, че гласуването тук трябва да е персонална отговорност, като той се обърна пряко към избирателите си в Пловдив, които именно заради запазването на данъците гласували основно за ПП и ДБ. Тотев е вторият човек от ГЕРБ, който се обявява срещу увеличение на максималните осигуровки. Другият е бившият просветен министър Красимир Вълчев, който направи и такова предложение преди второ четене и го защити и тази вечер в залата.

Защо вдигнахте с 15% изненадващо максималния осигурителен доход през 2019 г., а сега, когато ние го вдигаме с 13%, вие така остро възразявате, върна критиките към ГЕРБ Искрен Митев ("Продължаваме промяната"). Той зададе два пъти този въпрос, но ГЕРБ не благоволиха да му отговорят по същество, а абсурдно попитаха управляващите защо правят като тях. "Не правим като вас, не е по същия начин, ние за пръв път предлагаме формула", поправи ги Георги Ганев (ДБ).

В дебата Христо Гаджев от бившите управляващи има наглостта да обвини за отвързването на осигурителен принос и размер на пенсията БСП, въпреки че именно ГЕРБ последователно в последните години вдига само минималната пенсия ударно, а всички останали държи почти във фризера. ГЕРБ измисли и еднаквите ковид добавки, които се дават безусловно и на хора с 1500 лв. пенсия.

Десислава Танева, Ирена Димова и Румен Христов от ГЕРБ-СДС пък настояха да се намали увеличението на минималните осигуровки за земеделските стопани. Годината е безпрецедентна като ценова криза в сектора, а нашите стопани получават по-ниски субсидии от европейските, коментира Танева. Танева отхвърли предлаганата в компенсация възможност за допълнителни 5 млн. лв. земеделски помощи като дискриминационна и прогнозира проблеми с нотификационната процедура. Това е голяма кауза и на ДПС, които години наред успяваха да издействат много по-ниско увеличение на минималните осигуровки на тази категория осигуряващи се.

"Демократична България" първоначално почти не се включи в дебата, въпреки че на първо четене защитаваше запазване на максималния осигурителен доход. Ивайло Мирчев, който щеше да внася предложение в тази посока, тази вечер не е в залата, издадоха го негови колеги от опозицията. Вместо него еволюцията в позицията на партията бе разяснена от Георги Ганев. Той каза, че е воден сериозен разговор с бизнеса, който е казал, че въпросът не е в парите, а в сигурността и прогнозируемостта.

"Разбрахме се, че след седем пъти мерене, тези промени ще влязат там, където е швейцарското правило - в Кодекса за социално осигуряване", коментира Ганев. Идеята е да бъде направено предвидимо плавното увеличение на максималния осигурителен доход, а не изведнъж да се събират политици и да не се знае какво ще предложат в 12 без 5, допълни той. Ганев призна, че търпят критика, но увери, че се учат от грешките си.

 

КАКВО СЕ СЛУЧИ ПО-РАНО

 

Малко преди 17:30 часа Народното събрание започна ключовото гласуване на окончателните текстове, които ще определят минималните и максималните осигуровки в България до края на годината, както и всички плащания от държавното обществено осигуряване - пенсии, пеобезщетения за отглеждане на дете, за безработица и т.н.

Първото скарване стана факт още на заглавието. Джейхан Ибрямов от ДПС взе думата и вместо по същество, дръпна обичайната реч за "опосканата" пица - "една несъществуваща, изсмукана пица". Той изрази желание да не стигнем нито до френската революция (дълга аналогия, започнала от Мария Антоанета, пастите по 8 лв. и гилотината), нито до октомврийската, нито до събитията в Германия от 30-те г. на миналия век. След него за реплика думата взе Петър Чобанов от същата партия, като поучи колегата си да не забравя, че преди няколко месеца в отговор на тяхно съвместно парламентарно питане за инфлацията, тогавашният премиер Стефан Янев ги уверил, че тя е временно явление и ще спадне, а вместо това е на косъм от двуцифрено число.

След като се разходиха през цената на краставиците и пр., някои депутати иронично върнаха темата към заглавието, искайки то да се промени от бюджет на ДОО за 2022 г., на бюджет за 3 месеца заради предстоящата актуализация. След почти половин изгубен час, дискусията по заглавието бе прекратена, но се стигна до гласуване на 3-месечната поправка. Редакцията, естествено, не мина.

В следващите часове депутатите ще разискват по редица предложения на опозицията за бюджета - замразяване на максималния осигурителен доход на 3000 лв., промяна на швейцарското правило, която да позволи 7,7% осъвременяване на пенсиите от 1 юли вместо планираните 6,1% и т.н. Вникнете в тези алтернативни предложения, защото през лятото ще ги предложите като свои, призова управляващите депутатът Петър Чобанов. Инфлацията ще е двуцифрена, а това означава бедност, затова завишете сега поне приходите, единственият ви аргумент против е, че не го предлагате вие, каза още той. Изненади обаче нямаше - мнозинството отхвърли алтернативните числа за приходите и разходите.


ИНВАЛИДНИ ПЕНСИИ

Протест на "Системата ни убива" накара управляващите да преразгледат решението си да не увеличават социалните инвалидни пенсии. Пробивът дойде буквално няколко часа преди парламентът да започне да гласува окончателно бюджета на държавното обществено осигуряване за 2022 г. и бе обявен след среща на депутати от четворната коалиция с екипа на социалното министерство и протестиращите.

В резултат на срещата в зала Любомир Каримански предложи да се завишат процентите, с които социалната инвалидна пенсия се определя от социалната пенсия за старост. При степен на увреждане 100% с определена чужда помощ тя ще бъде 160% от социалната пенсия за старост при 135% сега. При вид и степен на увреждане от 91 до 100%, процентът става 140 при 135% сега. При степен на увреждане от 71 до 90% ще е 130%. В момента няма разграничение на пенсиите при над 90% увреждане.

Предложения за завишаване на процентите имаше от ДПС и "Възраждане". При второ четене на законопроекта в бюджетната комисия обаче зам.-министър Лазар Лазаров категорично се обяви против текстовете на опозицията, а депутатите от коалицията послушно гласуваха срещу тях. Не помогнаха и обясненията на Хасан Адемов, че става дума за хора с вродени или придобити в ранна възраст увреждания, които заради тях не са имали никога шанс да работят. Лазаров донесе от девет кладенеца вода, за да обясни, че за хората с увреждания увеличения има по други линии, поради което не се налага да се вдигат и инвалидните пенсии.

 

ПАРАДОКС

Осигуряването на тотални зъбни протези за възрастните за поредна година се оказва мисия невъзможна. Проблемът касае огромен брой възрастни хора и пари има, но се оказва, че те няма как да стигнат до нуждаещите се. Искането за залагане на изрични средства за протези в бюджета на НЗОК през 2022 г. не мина именно с аргумента, че тези пари остават неоползотворени.

„И миналата година се преборихме за 2 млн. лв. за зъбни протези, но съсловните организации на стоматолози и зъботехници не успяват да се разберат и парите остават. Трябва да намерим начин здравната каса да задължи тези две организации да се разберат или да определи методика как парите да стигнат до хората“, коментира Ивайло Христов от ИТН. Според него има системен проблем с отделни съсловни организации, които не са представени в процеса на договаряне на НЗОК като помощник-фармацевтите например, които не могат да си получат парите за първа линия, въпреки че им се полагат. За да решим този проблем, сме внесли промени в закона за съсловните организации, обясни Христов. Гласуването на бюджета на НЗОК премина с много критики, че не прокарва нови политики и е копи пейст на стари бюджети.

Още по темата

АНКЕТА "СЕГА"

Ще се осъществи ли ротацията във властта?