Медия без
политическа реклама

Няма опасност за българското Черноморие заради Нова Каховка

Варненският и Бургаският залив си имат местни източници на замърсяване, посочи експерт

17 Юни 2023
Зърнен терминал, разположен на брега на изпразнения язовир "Нова Каховка" край село Марианске в Днепропетровск, прекрати работа заради руската инвазия в Украйна и разрушенията в региона.
ЕПА/БГНЕС
Зърнен терминал, разположен на брега на изпразнения язовир "Нова Каховка" край село Марианске в Днепропетровск, прекрати работа заради руската инвазия в Украйна и разрушенията в региона.

Няма място за паника в България заради огромната екокатастрофа, предизвикана от взривяването на язовир "Нова Каховка" и последвалото наводнение и замърсяване на водите на Черно море. Според български експерт не съществува пряка опасност за българското крайбрежие, каквито спекулации се появиха в последните дни.

"Това залпово подаване на голямо количество сладки води в морето локално, в украински води, е причина за екологична катастрофа в украински води. То е попаднало в северния черноморски шелф и основна част от замърсяването ще си остане там, предизвиквайки много тежки последствия. Основните морски течения са от север на юг и минават край нашия бряг, насочвайки се към Турция. Това обаче е дълбоководната циркулация на Черно море, а тези замърсители в момента са в шелфа, плитководието. Трябва да се знае, че покрай бреговете циркулацията въобще не е същата, напротив, край брега лятно време има вихри и може да е точно в обратната посока. В този смисъл моите, и не само моите очаквания са, че няма някаква опасност за българския и румънския бряг и не бива да се преувеличава", заяви пред БНР-Варна Васко Гълъбов, завеждащ секция "Морска метеорология и специализирани прогнози за опасни явления в морето" в НИМХ.

Чуждите туроператори вече питат за качеството на водата по българското Черноморие, притеснени от опасността от замърсяване след разрушаването на язовир "Нова Каховка", разположен на река Днепър.

По думите му българският бряг е достатъчно далеч от източника на замърсяване и дотук концентрацията ще намалее до незначителни нива.

"Да не говорим, че заливите като Варненския и Бургаския си имат местни източници на замърсители с органична материя и други замърсители", посочи още специалистът.

Според него и колегите му дори румънският бряг не е изложен на сериозна заплаха:

"Река Дунав внася няколко пъти повече сладки води от Днепър, откъдето идва водата. Вчера румънски колеги акцентираха точно на това, че дунавските води буквално ще изтласкат всичко навътре в морето. Там тези замърсени води ще се смесят със сладките на Дунав. Тези течения се засичат дори на 100 км навътре в морето. След това дори да продължи на юг - там има още един източник на сладки води, който изтласква далеч навътре в морето, това е каналът Сулина. Тоест румънският бряг, макар че е по-застрашен от нашия, е в значителна степен защитен от река Дунав и канала Сулина. И мнението на румънските колеги е, че хората могат спокойно да ходят по тамошните плажове, без притеснение, че нещо сериозно ще се случи."

Кошмарната война на Русия в Украйна премина в нова фаза - нападнатата страна преминава в контраофанзива, а агресорът става все по-жесток и безмилостен.
Новините от Украйна след взрива край Нова Каховка на 6 юни са от лоши по-лоши. В наводнените райони, където хиляди бедстват без храна, лекарства и покрив, плъзват холера, салмонела и други зарази.
Последвайте ни и в google news бутон

Още по темата