Quantcast

Медия без
политическа реклама

Чуждите туристи вече се притесняват за качеството на морската вода у нас

Министерството на туризма обещава да дава всеки ден информация има ли замърсяване след разрушаването на язовир "Нова Каховка"

13 Юни 2023Обновена
Илияна Кирилова

Чуждите туроператори вече питат за качеството на водата по българското Черноморие, притеснени от опасността от замърсяване след разрушаването на язовир "Нова Каховка", разположен на река Днепър. Това обявиха пред специализирания сайт TravelNews от Асоциацията на инкаминг агенциите (AIA) - сдружението на българските фирми, които водят у нас чуждестранни туристи.

Запитвания към момента идват основно от Германия и балтийските страни. „Ние предоставяме информация, че в момента няма замърсяване на българското Черноморие, но очакваме по-активна роля от страна на Министерството на туризма и на Министерството на околната среда и водите“, коментира Иван Грошев, председател на АIA.

В писмо до новия министър на туризма Зарица Динкова от AIA настояват всеки ден на сайта на министерството да се публикува актуална информация на български и на английски език за състоянието на качеството на морската вода. "Хората търсят подобна информация в сайта на Министерството на туризма, а не на МОСВ и когато няма такава, започват да се притесняват", коментира Грошев.

В туристическия бранш са притеснени, че ако замърсяването достигне до българското Черноморие, ще има много отказани резервации и отлив на туристи.

От Министерството на туризма съобщиха, че от днес ще започнат да публикуват информация, пишеTravelNews. Засега няма данни за превишени стойности на замърсяване в района на българското Черноморие, увериха от МТ. До момента обаче няма подобна информация на тяхната интернет страница.

От екоминистерството съобщиха на 8 юни, че се засилва мониторингът на крайбрежните води във връзка с разрушаването на стената на язовир „Нова Каховка“. Разпореждане за това е издал министърът на околната среда и водите Юлиян Попов към Басейнова дирекция „Черноморски регион“ – Варна и Изпълнителната агенция по околна среда. В мониторинга те ще включват допълнителни показатели, за да се следи потенциалното въздействие на водите по течението на река Днепър върху Черно море. МОСВ са поискали и официална информация и данни за състоянието на компонентите на околната среда на територията на Румъния, Молдова и Украйна.

До момента не са установени превишения по нито един от изследваните показатели - нефтопродукти, метали, радионуклидите цезий-137 и тритий, посочват от МОСВ.

---------

Междувременно украинската медия strana.ua съобщи, че вече се наблюдава масова смърт на риба от язовира, а поради обезсоляване на водата фауната в Черно море също е застрашена.

„Язовирът, чийто запаси бяха 18 млрд. кубични метра, беше чудесно място за развъждане на риба - сега повечето ще умрат и ще започне процесът на тяхното биологично разграждане. Друг проблем ще бъде смъртта на сладководна риба, както и навлизането на нея и други биологични ресурси в солените води на Черно море. От своя страна черноморската фауна също може да умре от масивен приток на прясна вода“, каза Людмила Циганок, президент на Асоциацията на професионалистите по околна среда PAEW и директор на Office of Permanent Solutions.

„Токсични вещества, химикали, горива, масла, бактерии от множество гробища за животни вече попадат във водите на Днепър, а след това и в Черно море, което ще доведе до екологична катастрофа - замърсяване на крайбрежните води на Черно море, “ допълва Людмила Циганок.

Според прогнозите на хидролозите в рамките на 10 дни след началото на наводнението, започнало с взривяване на язовирната стена на 6 юни, цялата вода от язовира ще отиде в Черно море. 

Още за възможните катастрофични последици четете тук:

Кошмарната война на Русия в Украйна премина в нова фаза - нападнатата страна преминава в контраофанзива, а агресорът става все по-жесток и безмилостен.

 

Още по темата