Quantcast
НСО плаща горивото за охраната на Пеевски и Доган | СЕГА
facebook
twitter

ВОДЕЩИ НОВИНИ / България

НСО плаща горивото за охраната на Пеевски и Доган

Службата ползва чужди коли безвъзмездно по необходимост, обясняват от държавното ведомство
3 128
 БГНЕС

ДПС може и да осигурява колите, в които НСО вози Ахмед Доган и Делян Пеевски, но службата плаща за горивото в странната частно-държавна комбина по охраната на почетния председател и медийния магнат. Това излиза от отговори на НСО, дадени на "Сега" след повторно запитване по Закона за достъп до обществена информация.

НСО в момента ползва 20 автомобила, които не са нейна собственост. Чии са колите обаче НСО продължава да крият. Председателят на ДПС Мустафа Карадайъ обяви в края на м.г., че партията сама предоставя "коли и техника на НСО от години наред. И за г-н Пеевски, и за г-н Доган. Единственото, което се осигурява, са заплатите, защото ние няма как като партия да плащаме заплати на служители на НСО".

"Сега" попита НСО откога ползва коли и техника на ДПС, какви са те и на какво основание се употребяват. Информацията за Доган и Пеевски обаче се оказа със значение за националната сигурност и от НСО отказаха да я предоставят. Тогава на службата за втори път беше поставен въпросът дали ползва или някога е ползвала, автомобили, техника, или други активи, собственост на други физически или юридически лица, държавни или общински структури. Беше поискана справка, която да съдържа кои са тези структури, какви са ползваните активи, на какво основание и откога се ползват.

В отговора на началника на НСО Красимир Станчев се казва, че през 2018 г. службата е ползвала 100 автомобила под наем заради европредседателството и при провеждане на срещата във формата "16+1" (срещата на лидерите на страните от Централна и Източна Европа и Китай, б.а.). През 2019 г. са ползвани 15 коли под наем заради посещението на папата. "При такива случаи има заплащане на наемна цена", обясняват от службата, но не казват каква е тази цена и от кого са наети колите. Веднага след това обаче в отговора става дума за автомобили, които се ползват безвъзмездно "по необходимост".

"Причината за ползването на чужди активи - автомобили, въз основа на договор за временно безвъзмездно ползване е необходимостта. Не сме изразходвали финансови средства нито за закупуването на тези активи, а дори и за тяхното застраховане", се казва в отговора. От НСО допълват, че разходите им за тези коли, били свързани само с текущото им поддържане. НСО плащала и горивото. Колите от ДПС би трябвало да влизат в тази графа. Така излиза, че бензинът на Доган и Пеевски е за сметка на бюджета на НСО. От службата подчертават, че финансовите им отчети са публични и досега нямат констатирани нарушения. "Тези автомобили, за които се отнася зададеният въпрос, се използват за оперативната дейност на службата и се включват и допринасят за подобряване на нивото на снабденост и качествата на техниката, използвана от службата за изпълнение на възложените й задачи", пише в отговора до "Сега".

По закон освен хората на висши ръководни длъжности в държавата, при нужда НСО пази и семействата им, депутати, както и "други лица, свързани с националната сигурност". Охраната се предоставя при "конкретна застрашеност" с решение на комисия, в която влизат шефът на НСО, главният секретар на МВР и председателят на ДАНС. "Сега" попита колко общо са тези "други лица", в какво се състои "конкретната им застрашеност" и откога се охраняват. И тази информация обаче се оказа секретна. Преди Коледа президентът Румен Радев коментира, че Доган и Пеевски не би трябвало да се пазят от НСО

На 13 януари Карадайъ, Пеевски, Йордан Цонев и Хамид Хамид от ДПС внесоха законопроект, който предвижда, че охраната си ще плащат народни представители, членове на семействата на президента, председателя на Народното събрание и министър-председателя, както и други лица, свързани с националната сигурност, посегателството спрямо които би подронило, отслабило или създало затруднения на властта в страната. Тарифата ще определя началникът на НСО. По този начин от партията формално узаконяват странната държавно-частна симбиоза, свързана с охраната на ключовите й фигури.

Бюджетът на НСО е 44 млн. лв., като 38 млн. лв. от тях са разходи за персонала. От отговорите на службата става ясно, че броят на охраняваните към момента лица е под 50 души. 

Още

ДПС внезапно откри, че инхаус и „пари от джипката” са порочни

20.01.2022

МИЛА КИСЬОВА

6040
Цацаров е възстановен като върховен прокурор

19.01.2022

Обновена

ДОРОТЕЯ ДАЧКОВА, ЛЮДМИЛ ИЛИЕВ

9524
Българските “златни паспорти” са продавани срещу нулеви инвестиции

12.01.2022

2478