Quantcast
ДПС узаконява частно-държавната охрана на Пеевски и Доган | СЕГА
facebook
twitter

ВОДЕЩИ НОВИНИ / България

ДПС узаконява частно-държавната охрана на Пеевски и Доган

Самият Пеевски е сред вносителите на проекта за промени в Закона за НСО
Обновена
5 744
 БГНЕС
Ахмед Доган от години ползва охрана от НСО. Оказва се, че ДПС осигурява колите и техниката, а държавата плаща заплатите на охранителите.

Почетният председател на ДПС Ахмед Доган и депутатът от движението Делян Пеевски ще плащат за държавната си охрана, предоставена им от НСО по тарифа на началника на службата. Това ще стане, ако парламентът приеме промяната в Закона за НСО, внесена от четирима депутати от ДПС. Това са председателят на движението Мустафа Карадайъ, Делян Пеевски, Йордан Цонев и Хамид Хамид.

Промяната в закона е само една - че охраната си ще плащат народни представители, членове на семействата на президента, председателя на Народното събрание и министър-председателя, както и други лица, свързани с националната сигурност, посегателството спрямо които би подронило, отслабило или създало затруднения на властта в страната. Тези категории лица не ползват задължително охрана. По закон тя им се осигурява "при конкретна застрашеност". Решението за това взема комисия, в която влизат председателят на ДАНС, главният секретар на МВР и началникът на НСО. 

Мотивите към законопроекта са доста постни. В тях пише само, че целта е охраната на тези хора да не е за сметка на бюджета на НСО. Така щяла да се "постигне значителна финансова дисциплина и ограничаване разходите за охрана, без да се засегнат неприкосновеността и правата на охраняваното лице". Освен това като пести средства от това перо, НСО ще може да отделя от бюджета си за съвременно и адекватно техническо оборудване, превозни средства и допълнителна квалификация на служителите, смятат вносителите.

Както "Сега" писа неотдавна, НСО разполага с 44 млн. лв. бюджет, за да пази под 50 души. Преди Коледа Карадайъ обясни, че ДПС от години плаща за техниката и колите, с които НСО пази Пеевски и Доган. От самата служба отказват информация по темата, като се позовават на националната сигурност.

Още

МВР отнема лиценза за охрана на "Делта гард"

27.10.2021

3598
НСО не казва докога ще вози Борисов

09.10.2021

Обновена

ДОРОТЕЯ ДАЧКОВА

10618
Гешев поиска закон за лобизма заради адвокати-депутати на подсъдими

30.09.2021

Обновена

1385