facebook
twitter

ГОРЕЩИ НОВИНИ / България

ДПС узаконява частно-държавната охрана на Пеевски и Доган

Самият Пеевски е сред вносителите на проекта за промени в Закона за НСО
Обновена
5 678
 БГНЕС
Ахмед Доган от години ползва охрана от НСО. Оказва се, че ДПС осигурява колите и техниката, а държавата плаща заплатите на охранителите.

Почетният председател на ДПС Ахмед Доган и депутатът от движението Делян Пеевски ще плащат за държавната си охрана, предоставена им от НСО по тарифа на началника на службата. Това ще стане, ако парламентът приеме промяната в Закона за НСО, внесена от четирима депутати от ДПС. Това са председателят на движението Мустафа Карадайъ, Делян Пеевски, Йордан Цонев и Хамид Хамид.

Промяната в закона е само една - че охраната си ще плащат народни представители, членове на семействата на президента, председателя на Народното събрание и министър-председателя, както и други лица, свързани с националната сигурност, посегателството спрямо които би подронило, отслабило или създало затруднения на властта в страната. Тези категории лица не ползват задължително охрана. По закон тя им се осигурява "при конкретна застрашеност". Решението за това взема комисия, в която влизат председателят на ДАНС, главният секретар на МВР и началникът на НСО. 

Мотивите към законопроекта са доста постни. В тях пише само, че целта е охраната на тези хора да не е за сметка на бюджета на НСО. Така щяла да се "постигне значителна финансова дисциплина и ограничаване разходите за охрана, без да се засегнат неприкосновеността и правата на охраняваното лице". Освен това като пести средства от това перо, НСО ще може да отделя от бюджета си за съвременно и адекватно техническо оборудване, превозни средства и допълнителна квалификация на служителите, смятат вносителите.

Както "Сега" писа неотдавна, НСО разполага с 44 млн. лв. бюджет, за да пази под 50 души. Преди Коледа Карадайъ обясни, че ДПС от години плаща за техниката и колите, с които НСО пази Пеевски и Доган. От самата служба отказват информация по темата, като се позовават на националната сигурност.

12

Влез или се регистрирай за да коментираш

Още

Военен съд остави окончателно подполковника от НСО в ареста

29.05.2020

248
Посоченият за шеф на група за убийства офицер от НСО остава в ареста

22.05.2020

882 7
Служител на НСО ръководил група за убийства

21.05.2020

Обновена

12430 56

Коментари

Тренд Петков

Едно не разбирам...И Доган и Пеевски са мултимилионери.Какво са се зацепили за НСО. Като ще си плащат,да си плащат на частници....или тарикатлъка е ,че частника ще иска 100, а държавата ще иска 1 за същото...И ще се фукат, че няма лошо--плащат си...УСПЕШНИ БИЗНЕСМЕНИ...ма все на гърба на държавата.

G0g0

Частната охрана няма буркани ☺️ НСО са недосеагаеми за нарушения по пътищата ;)

nebenebe

Бедни сме били. Някакви дребни ченгенца/слуги цял ден ще се прозяват и ще се возят на скъпи коли. А двамата тембели да не са резерви на БХ, че толкоз им треперят. И по колко ще си плащат? И до тоалетната ли ги охраняват? Нямам представа, затова питам.

ppipi7766

Пеевски кога е внесъл закона?

То това ще му е втория работен ден след внасяне на закона за медиите.?

Нафарфор

Матей 6:24

Никой не може да служи на двама господари, защото или ще намрази единия, а ще обикне другия, или към единия ще се привърже, а другия ще презира. Не можете да служите на Бога и на мамона. 

Сега остава служителите на НСО да се определят на кого служат; на държавата или на частника?

Непримирим

Ами като имат пари, защо направо не си наемат държавни милиционери, да ги пазят. В не толкова далечното минало, милиционерите заработваха извън работно време, като работеха за мутрите..., даже сега един от тях, стана май министър. 

Нафарфор

не си съвсем прав колега: милиционерите КАТО заработваха извън работно време се превърнаха в мутри. за останалото си прав :)

Solace

Верно нема такава държава.

Само като прочетеш последните няколко "горещи", в които се новинарства за гешефт, министер нено, пеев и компания. Бантустан, дето даже и за колония не става. Нема господ, иначе нямаше на цял народ да причинява това бедствие, което е върхушката на Територията.

Не си позволявам да хуля Родината, но вече идва в повече. 

Апропо, хуита ще скачат ли на площада против законопроекта на пеев?

Тартамут

НСО ползва на готово секретно инфо. За това и не се отделят от него. Явно много са слушали да ги гони такъв страх

Evg70

СЕГА, ще се види кой кара влака, и кой върля кюмюра.

тютюн

Имаш пари - ползваш държавната власт, т. е. правомощията на нсо.

Нямаш пари - духаш супата.

Това е толкоз просто и логично.

Герберо-депесарския октопод приватизира сичко.

Пари - държавна репресия - пари'

Стоф

...по охраната на боклука...

Влез или се регистрирай за да коментираш

×