Quantcast

Медия без
политическа реклама

ДПС узаконява частно-държавната охрана на Пеевски и Доган

Самият Пеевски е сред вносителите на проекта за промени в Закона за НСО

13 Яну. 2020ОбновенаДОРОТЕЯ ДАЧКОВА
БГНЕС
Ахмед Доган от години ползва охрана от НСО. Оказва се, че ДПС осигурява колите и техниката, а държавата плаща заплатите на охранителите.

Почетният председател на ДПС Ахмед Доган и депутатът от движението Делян Пеевски ще плащат за държавната си охрана, предоставена им от НСО по тарифа на началника на службата. Това ще стане, ако парламентът приеме промяната в Закона за НСО, внесена от четирима депутати от ДПС. Това са председателят на движението Мустафа Карадайъ, Делян Пеевски, Йордан Цонев и Хамид Хамид.

Промяната в закона е само една - че охраната си ще плащат народни представители, членове на семействата на президента, председателя на Народното събрание и министър-председателя, както и други лица, свързани с националната сигурност, посегателството спрямо които би подронило, отслабило или създало затруднения на властта в страната. Тези категории лица не ползват задължително охрана. По закон тя им се осигурява "при конкретна застрашеност". Решението за това взема комисия, в която влизат председателят на ДАНС, главният секретар на МВР и началникът на НСО. 

Мотивите към законопроекта са доста постни. В тях пише само, че целта е охраната на тези хора да не е за сметка на бюджета на НСО. Така щяла да се "постигне значителна финансова дисциплина и ограничаване разходите за охрана, без да се засегнат неприкосновеността и правата на охраняваното лице". Освен това като пести средства от това перо, НСО ще може да отделя от бюджета си за съвременно и адекватно техническо оборудване, превозни средства и допълнителна квалификация на служителите, смятат вносителите.

Както "Сега" писа неотдавна, НСО разполага с 44 млн. лв. бюджет, за да пази под 50 души. Преди Коледа Карадайъ обясни, че ДПС от години плаща за техниката и колите, с които НСО пази Пеевски и Доган. От самата служба отказват информация по темата, като се позовават на националната сигурност.

Още по темата