Quantcast
ДПС узаконява частно-държавната охрана на Пеевски и Доган | СЕГА
facebook
twitter

ВОДЕЩИ НОВИНИ / България

ДПС узаконява частно-държавната охрана на Пеевски и Доган

Самият Пеевски е сред вносителите на проекта за промени в Закона за НСО
Обновена
5 721
 БГНЕС
Ахмед Доган от години ползва охрана от НСО. Оказва се, че ДПС осигурява колите и техниката, а държавата плаща заплатите на охранителите.

Почетният председател на ДПС Ахмед Доган и депутатът от движението Делян Пеевски ще плащат за държавната си охрана, предоставена им от НСО по тарифа на началника на службата. Това ще стане, ако парламентът приеме промяната в Закона за НСО, внесена от четирима депутати от ДПС. Това са председателят на движението Мустафа Карадайъ, Делян Пеевски, Йордан Цонев и Хамид Хамид.

Промяната в закона е само една - че охраната си ще плащат народни представители, членове на семействата на президента, председателя на Народното събрание и министър-председателя, както и други лица, свързани с националната сигурност, посегателството спрямо които би подронило, отслабило или създало затруднения на властта в страната. Тези категории лица не ползват задължително охрана. По закон тя им се осигурява "при конкретна застрашеност". Решението за това взема комисия, в която влизат председателят на ДАНС, главният секретар на МВР и началникът на НСО. 

Мотивите към законопроекта са доста постни. В тях пише само, че целта е охраната на тези хора да не е за сметка на бюджета на НСО. Така щяла да се "постигне значителна финансова дисциплина и ограничаване разходите за охрана, без да се засегнат неприкосновеността и правата на охраняваното лице". Освен това като пести средства от това перо, НСО ще може да отделя от бюджета си за съвременно и адекватно техническо оборудване, превозни средства и допълнителна квалификация на служителите, смятат вносителите.

Както "Сега" писа неотдавна, НСО разполага с 44 млн. лв. бюджет, за да пази под 50 души. Преди Коледа Карадайъ обясни, че ДПС от години плаща за техниката и колите, с които НСО пази Пеевски и Доган. От самата служба отказват информация по темата, като се позовават на националната сигурност.

12

Влез или се регистрирай за да коментираш

Още

НСО прикрива МВР за полицейското насилие на протестите

11.01.2021

1740 11
Има ли живот преди смъртта?

27.12.2020

Г-н БАЛЕВ

2546 15
10 начина да се пробие охраната на Бастунсарай

03.12.2020

Г-н БАЛЕВ

4356 1

Коментари

Тренд Петков

Едно не разбирам...И Доган и Пеевски са мултимилионери.Какво са се зацепили за НСО. Като ще си плащат,да си плащат на частници....или тарикатлъка е ,че частника ще иска 100, а държавата ще иска 1 за същото...И ще се фукат, че няма лошо--плащат си...УСПЕШНИ БИЗНЕСМЕНИ...ма все на гърба на държавата.

G0g0

Частната охрана няма буркани ☺️ НСО са недосеагаеми за нарушения по пътищата ;)

nebenebe

Бедни сме били. Някакви дребни ченгенца/слуги цял ден ще се прозяват и ще се возят на скъпи коли. А двамата тембели да не са резерви на БХ, че толкоз им треперят. И по колко ще си плащат? И до тоалетната ли ги охраняват? Нямам представа, затова питам.

ppipi7766

Пеевски кога е внесъл закона?

То това ще му е втория работен ден след внасяне на закона за медиите.?

Нафарфор

Матей 6:24

Никой не може да служи на двама господари, защото или ще намрази единия, а ще обикне другия, или към единия ще се привърже, а другия ще презира. Не можете да служите на Бога и на мамона. 

Сега остава служителите на НСО да се определят на кого служат; на държавата или на частника?

Непримирим

Ами като имат пари, защо направо не си наемат държавни милиционери, да ги пазят. В не толкова далечното минало, милиционерите заработваха извън работно време, като работеха за мутрите..., даже сега един от тях, стана май министър. 

Нафарфор

не си съвсем прав колега: милиционерите КАТО заработваха извън работно време се превърнаха в мутри. за останалото си прав :)

Solace

Верно нема такава държава.

Само като прочетеш последните няколко "горещи", в които се новинарства за гешефт, министер нено, пеев и компания. Бантустан, дето даже и за колония не става. Нема господ, иначе нямаше на цял народ да причинява това бедствие, което е върхушката на Територията.

Не си позволявам да хуля Родината, но вече идва в повече. 

Апропо, хуита ще скачат ли на площада против законопроекта на пеев?

Тартамут

НСО ползва на готово секретно инфо. За това и не се отделят от него. Явно много са слушали да ги гони такъв страх

Evg70

СЕГА, ще се види кой кара влака, и кой върля кюмюра.

тютюн

Имаш пари - ползваш държавната власт, т. е. правомощията на нсо.

Нямаш пари - духаш супата.

Това е толкоз просто и логично.

Герберо-депесарския октопод приватизира сичко.

Пари - държавна репресия - пари'

Стоф

...по охраната на боклука...

Влез или се регистрирай за да коментираш