facebook
twitter

ГОРЕЩИ НОВИНИ / България

Новият тръбопровод за Перник аварира втори път за три дни

Обновена
11 099
 БГНЕС
Началото на работите по тръбопровода бе дадено на 1 февруари

Нова авария възниква при тестването на водопровода, който трябва да пренася питейна вода през ВиК мрежата на София до оставения на воден режим Перник, съобщи БНР. При пробива в тръбата водата е заляла пътя в село Големо Бучино.

 

 

Posted by Кристиян Ананиев on Saturday, March 21, 2020

Късно вечерта аварийни екипи са започнали работа по отстраняване на теча. Очаква се тръбопроводът, който се изпробва поетапно,  да бъде пуснат в експлоатация през следващата седмица.

Аварията обаче е втора само в рамките на три дни. На 18 март тръбопроводът отново се проби и бликна гейзер близо до автомагистрала "Люлин".

Строителството на тръбопровода от Мало Бучино до Перник започна на 1 февруари. Съоръжението е дълго 13.5 км, а за него правителството отпусна 27.039 млн. лв. Парите бяха дадени без обществена поръчка заради "форсмажорни обстоятелства" - липсата на вода в яз."Студена", заради която Перник е на тежък воден режим.

Тръбопроводът трябваше да е готов за "35-40 дни", по думите на премиера Бойко Борисов, но първо работите вървяха бавно, а сега пък пробите все още дават аварии, а днес се навършват 42 дни от началото на работите.

Ако все пак тръбопроводът заработи нормално, той ще докарва вода от водосбора на яз."Белмекен" през ВиК мрежата на София и така действащият в община Перник воден режим може да бъде облекчен и  перничани ще  имат вода от 6 до 22 ч. всеки ден.

38

Влез или се регистрирай за да коментираш

Още

България е сред най-засегнатите финансово от кризата с Ковид-19 в ЕС

31.05.2020

1424 14
Министър Аврамова: В Перник няма да има воден режим от юни

28.05.2020

338 6
ВиК-Варна обяви кафявата езерна вода за пречистена

27.05.2020

Обновена

ДИЯН ИВАНОВ

2738 3

Коментари

Страници

cymen

Без китайски инженери да внесем няма как да стане.

MatSM

Ами, имаме си инженери. Даже бяха викнали един такъв, на 85 г., и им каза, че тая тръба дето са я намислили няма да издържи и ще се спука. Но човек, който е прочел една книга в живота си, обикновено гледа снизходително на тия, дето са прочели хиляда, за да станат инженери. Когато менте-пожарникар е главен инженер, главен лекар, главен полицай, главен дипломат, главен юрист и т.н. на държавата, тогава се случва това, което ни се случва на нас 😄

вила

Точно 

 

geo_19

Ами, имаме си инженери. Даже бяха викнали един такъв, на 85 г., и им каза, че тая тръба дето са я намислили няма да издържи и ще се спука. 

-----

На тази възраст човек фатално е изостанал от новите технологии и говори старчески слабоумия. Просто не му обръщай внимание - той е човек от вчерашния ден. 

Тартамут

А вие от кой ден сте? Закона за гравитацията и за 10, и за 85 годишните е един и същ!

geo_19

 

А вие от кой ден сте? Закона за гравитацията и за 10, и за 85 годишните е един и същ!

----

Ами аз съм вече в тази група, която може да пазарува в магазините без онова сутрешно ограничение. Вероятно и за мен може да се каже, че съм от вчерашния ден, но и към този момент все още се занимавам със строителство, подръжка и експлотация на водопроводи ( основно за топла минерална вода). Ами чета, много чета... дори акъл дадох преди две-три години на фирма, която за първи път строеше топлопровод и не подозираше за особеностите появяващи се при транспортиране на топла вода по полипропиленови  тръби...

А пък четенето по материята едва ли е основното занимание на  85 годишния проектант.

Lola the Kinks

👍

Nickolas

А иначе такива хубави жълти тръби!

paragraph39

КОЯ е фирмата-производител на тръбите?!

КОЯ е фирмата, която е закупила тръбите?!

КОЯ е фирмата, извършила полагането на тръбите?!

А?!

Алоооо, "мисирките"?!

Алоооо, Гешефф?!

 

geo_19

КОЯ е фирмата-производител на тръбите?!

КОЯ е фирмата, която е закупила тръбите?!

-----

Дори и "Биволъ" не е намерил кусур на тръбите. Нема смисъл да копаеш в тази бразда:

 

Положителната новина е, че “сините тръби” наистина са качествени и не са канализационни. Те издържат на налягане до 25 бара, устойчиви са на механични въздействия и са произведени от испанската фирма Molecor.

 

https://bivol.bg/malo-buchino-pernik.html

geo_19

Авангардни технологии за чиста вода Тръбите TOM© PVC-О са разработени от Molecor, единствената компания в света, създадена и посветена изцяло на изследване и производство на PVC-О тръби. Нашият производствен процес е абсолютно иновативен и използва най-модерните и най-надеждни технологии на разположение в момента.

До момента, въпреки че PVC-О тръбите са признати като продукт носител на най-високите спецификации, техническите ограничения на различните производствени процеси и недостатъците на тези процеси по отношение на ефикасността са били пречка за широкото използване на този вид тръби.

Технологията, разработена от MOLECOR означава, че тези ограничения вече са преодолени и това също спомогна да направим значителни подобрения в TOM© тръбите.

 

http://www.hti-bulgaria.com/bg/brands/molecor

Lola the Kinks

Най-големият завод на Балканите изравнен със земята!

 С продукцията на този завод е изградена 70% от газовата мрежа на България до 1990 г. 

http://www.bgspomen.com/2017/05/70-1990_23.html

 През 70-те години на миналия век в землището на с. Варвара, общ. Септември, обл. Пазарджик, върху площ от над 500 000 кв.м.започва изграждането на завода за спиралошевни тръби край град Септември. Завода е построен с безкористната помощ на тогавашния голям брат Съветския Съюз и е пуснат в експлоатация през 1978 година. С продукцията на този завод е изградена 70% от газовата мрежа на страната до 1990г. Листовата стомана за тръбите се е произвеждала от „Кремиковци” по оригинална технология, създадена от научноизследователските институти на БАН и на завода. Заводът за стоманени тръби е най-големият на Балканите и дава хляб на над 1500 трудови хора от региона. Любопитен факт е, че на наша територия са положени 70 хил. т. газопроводни тръби. От тях 50 хил. т. са от българска стомана, произведени от Завода за спиралошевни тръби в гр. Септември. Другите 20 хил. т. са вносни правошевни тръби. От 13-те аварии с газови тръби у нас до 1990 г. всички са при вносните тръби и нито една от нашите. Няма нито една авария с наша тръба! Тръбите, произведени в Завода за стоманени тръби в гр. Септември, показват якостни свойства, надвишаващи изискванията на БДС 4880-79, респективно на американския Х 52 на API. Въпреки това заводът ни бе разрушен под претекст, че бил с остаряла технология. Предприятието натрупва дългове, които не може за покрие и е затворено. Обявено е за продажба от НАП няколко пъти, но купувач не е намерен. Социалистическата гордост днес е разграден двор. Заводът е закрит окончателно през 2012 г. Орди от роми го обезкостяват за нула време и го изравняват със земята.

geo_19

Гледам все ВиК специалисти пишете тука. Ами случват се такива работи (особено когато се бърза и се работи под напрежение). Проблемът вероятно не е в тръбите (внос от Испания доколкото помня), а в качеството на монтажа. Първият път беше точно това - недобре затегнато фланцево съединение. (където има такива - при спирателна или друга арматура).

 Иначе тръбите са муфирани, поставянето им е елементарно  и авария при снадките им трудно може да стане освен ако не се скъса или деформира гумения уплътнителен пръстен. Вероятно и втората авария е при метално фланцево съединение. 

тодор георгиев1...

Да,но струва 2 милиона на километър.Цената е повече от добра.За тия пари се строи 5000 кв.м жилищна площ.А там се копае,монтира и заравя.Някои лапнаха яко,еди със сигурност.А перничани вода по тоя водопровод да не чакат.

Lola the Kinks

Експерт за новия водопровод към Перник: Окото ми не е виждало такива цени!

Откакто "колегата" Ахмед Доган гушна едни 1.8 милиона хонорар за "Цанков камък", рядко споменавам, че съм строителен инженер. Но напоследък се наслушах на толкова глупости в тоя отрасъл, че ще добавя малко и от мен...

С приложените две схеми, даже и неспециалисти могат да видят, че водата за Перник, ще дойде през мрежата на София. Няма нищо лошо, да се помогне на перничани.С главоломното разрастване на столицата в последните години едни нови 80 хиляди консуматора, и близо 300-400 литра /сек няма да са такъв проблем в краткосрочен план. Но, да се загледаме в план сметката 25 милиона лева за 13,5 км трасе? Или близо 1850 лева на метър линеен без въстановяване на пътна настилка!

За тези близо 20 години стаж съм изградил стотици километри водопроводи, включително до диаметър 1200 мм в едни далечни държави. Остойностявал съм хиляди оферти за участие в търгове и изпълнение на обекти, но такива цени окото ми не е виждало, честно!

Максимума за тези водни количества е до 300-350 лв./м', материали, фасонни части, труд и изкопни работи. Или 5 милиона лева.

Строителният инженер Владимир Павлов

https://fakti.bg/bulgaria/440170-ekspert-za-novia-...

https://19min.bg/news/8/126339.html

Invisible

   Линейни разширения, неуплътнена подложка, некачествено изпълнени муфи.

   Струва ми се, че този водопровод изобщо няма да заработи.

   

fractal
снимка на fractal

Еми с тръбите да викнат сертифицирани специалисти и бригада  за полагането сега и тръбите счупени и вода няма 

Течностите са несвиваеми и ако има проблем се чупи техниката в случая тръбопровода

Калпазанче

Хубавото е , че Струма излезе на повърхността от Чуйпетлово, през Боснек до яз. Студена. Следователно подземно всички карстови каверни са запълнени и реката е на повърхността, и то доста пълноводна. Това е истината. Ако има още валежи тази пролет , може да се очаква, че през лятото в Перник режима ще падне. Дано съм прав. 

inventus

Важно е да се знае от какъв характер са авариите. И да се предвиди дали след като са отстранени няма да възникнат нови от подобен характер. Тук по горе се писа за възможноста подложката на изкопа да е лошо уплътнена. Същото бях писал и аз при първата авария. Близко е до ума. Почвата беше ту кална ту замръзнала.Ако това е било така на големи участъци по тръбопровода...много лошо. Но всичко това са лично мои фантазии. Много ми е далече като разстояние а и като занятие и нямам впечатление от нещата на място. Може би Гео -19 знае повече по въпроса а и е специалист. Би могъл да ни осветли по въпроса след като журналистите не могат или не искат да го направят. А въпроса колкото и да им е чудно нас ни вълнува. Щото утре може и нас да ни сполети.

geo_19

Може би Гео -19 знае повече по въпроса а и е специалист. 

-----

По скоро съм практик. И то по второстепенни обекти от местно значение. Видно от това видео за първата авария:

 

https://www.vbox7.com/play:4883066062?pos=relline

 

на 20-тата секунда се вижда, че аварията май е станала на место където трасето прави чупка от 90 градуса и където тръбата се свръзва с метална арматура (вижда се фланеца покрит с камък). Нещо при връзката с с ненатегнатите болтове е станала мърлявщината. Но така се получава ако човек работи 14 часа дневно... все накрая ще пропусне нещо. 

inventus

Дали не е можело да се избегне тази чупка от 90 градуса? Или да се направи по плавен прехода? Това там ще създава непрекъснати хидравлични удари. И постоянни пробиви в самото коляно. Май не са чак толкоз виновни изпълнителите а проектантите?

Conviction
снимка на Conviction

бързата работа слепи ги ражда.

ИвКо

Но всичко това са лично мои фантазии

 Друг път фантазии, тия тръби без сигурна подложка няма как да издържат, отделно от това при промяната на посоката трябва и надежно странично подпиране. Не вярвам в незатегнатите болтове и колко трябва да са незатегнати, щото и един болт да го няма системата би трябвало да издържи дори и с месеци. И за да се види това не е нужно човек да е кой знае какъв спец.

Mihail Mihaylov

Остава само да споменем,  че световния лидер при тръбите Молекор е получали награда „Малко предприятие на годината“ за 2015 г. като най-бързо развиващо се микропредприятие.

А, пропуснах също и това, че Молекор не произвежда тръби фи600, с каквито беше изграден бокопровода за Перник.

Zmeja

Някъде към 200-та год.сл.Хр. римляните са каптирали витошки извор за минерална вода и изградили мраморно водохранилище, което оцелява през вековете и се използва за водоснабдяване на София до 1912 г.

bay Dragan

Нещата са на живот и смърт,  те ми тръгнали тръби да надуват.

ИвКо

 Към 20.

 И аз пропуснах нещо, а именно това че фи 600 за спомагателен водопровод ми се вижда като доста разкошно решение. 

тодор георгиев1...

Без обществена поръчка.Ясно е кои я изпълняват.Това е качеството на Герберските фирми.Затова и магистралите ни са на вълни.Затова и Витошка е с четвърти ремонт на ремонта.Защото ни управляват корумпирани тикви.

KTP

Начи, тия от ГЕРБ до момента 1 /едно/ нещо не са направили като хората! 

Кажете ми ако съм забравил, но лично аз не се сещама. Едно бе! Само едно! Е така, да го посоча и да кажа "Браво, добре измислено, хубаво направено, ще работи без проблем... и цената е разумна"!?!

НЕ, ГЕРБ - видими резултати! Винаги скъпо, винаги тъпо и винаги калпаво!

fractal
снимка на fractal

Няма техници инженерно технически състав

Страници

Влез или се регистрирай за да коментираш

×