Медия без
политическа реклама

Водопроводът за Перник пълзи със скорост 1 км за 4.3 дни

С тези темпове работите ще бъдат завършени 20-ина дни по-късно от обещания от правителството срок

14 Февр. 2020Обновена
Работите започнаха на 1 февруари
БГНЕС
Работите започнаха на 1 февруари

"Спешно" полаганият нов водопровод от Мало Бучино до Перник, който трябва да пренася вода по софийската ВиК мрежа до мъчещия се във воден режим Перник, се движи със скоростта на охлюв. 

Вчера областният управител на Перник Емил Костадинов на заседание на Областния щаб за изпълнение на Областния план за защита при бедствия и за взаимодействие с националния и с общинските щабове е запознал присъстващите с "подготовката и изпълнението на процедурите, свързани със строителството на водопровода от село Мало Бучино до град Перник, ведно с помпена станция и резервоар, с цел аварийно водоснабдяване на град Перник". 

От изказването му става ясно, че са положени 3 (три!) км тръби от водопровода, а на терен работят и специалисти от Камарата на строителите.

Полагането на тръбите започна на 1 февруари, което означава, че 1 км се полага за 4.33 дни. Ако работата продължи с тези "ударни" темпове, водопроводът, който по проект е с обща дължина 13.5 км ще бъде завършен 58.5 дни след началото на работите, или едва на 30 март.

Припомняме, че водопроводът първоначално трябваше да струва 25 млн. лв., а после внезапно поскъпна до 27.39 млн. лв. А, по обещанията на правителството, работите трябва да приключат за 35-40 дни...

Единствената утеха за перничани в тази ситуация изглежда ще се окажат дъждовете напоследък. След тях нивото на язовир "Студена" се е увеличило с 50 см само за последните 10 дни, според областния управител Емил Костадинов.

"Притокът на водата днес е 557 л/сек., а разходът е 254 л. Вярвам, че тези тенденции ще се запазят. С покачването на температурите ще се увеличи и снеготопенето, което ни дава относително спокойствие", заяви Костадинов.

Същевременно продължават проблемите на жителите на Големо Бучино. След техните протести те успяха да издействат врeмeннa oргaнизaция нa движeниe и пътят Пeрник-Гoлeмo Бучинo e oтвoрeн зa aвтoмoбили, макар и само cутрин и вeчeр. Прeз ocтaнaлoтo врeмe обаче движeниeтo e рaзрeшeнo само зa грaдcкия трaнcпoрт, училищния aвтoбуc, кoлитe cнaбдявaщи търгoвcкитe oбeкти и зa cпeциaлизирaнитe aвтoмoбили - линeйки, пoжaрни и пoлицeйcки пaтрули.

Пo инфoрмaция нa Eмил Кocтaдинoв тръби зa вoдoпрoвoдa ca дocтaвeни вeчe и нa плoщaдкa в рaйoнa нa ceлo Мaлo Бучинo. В района започват и дeйнocтитe пo изгрaждaнeтo нa пoмпeнaтa cтaнция и рeзeрвoaрa.

Последвайте ни и в google news бутон

Още по темата