Quantcast

Медия без
политическа реклама

Водопроводът за Перник пак поскъпна - до повече от 27 млн. лв.

"Форсмажорният" строеж започна от 25, мина през 26, сега вече е 27.039 млн. лв.

01 Февр. 2020Обновена
БГНЕС

Днес, със започването на работите по водопровода от Мало Бучино към Перник, по който градът да получава вода, докато се напълни язовир "Студена", стана ясно, че той е поскъпнал още повече. Тръбата ще е дълга 13.5 км и по нея от ВиК мрежата на София ще се подава вода, дошла от водосбора на язовир "Белмекен". 

Първоначално министърите на регионалното развитие - Петя Аврамова, и на икономиката - Емил Караниколов твърдяха, че той ще струва до 25 млн. лв. Преди три дни, на заседанието на Министерския съвет водопроводът поскъпна с 1 млн., след като премиерът Бойко Борисов каза, че ще излезе "към 26 млн. лв.".

Днес вече бе съобщено (цитирано от БНР), че проектът ще струва 27 039 000 лв., т.е. с още над милион повече от обявените от Борисов. Както е известно, за строежа не бе обявена обществена поръчка заради "форсмажорни обстоятелства".

Иначе министърът на икономиката Емил Караниколов увери, че екипите са готови да работят денонощно. В момента имало шест екипа. Ще се включат и от Камарата на строителите. Щяло да се работи 40 дни, като освен тръбата, ще се поставят и три крана за довеждащия водопровод, ще се направи и система за мониторинг на язовир „Студена“.

„За този проект специално имаме непредвидени дейности за около един 1.9 млн. лв. с ДДС, които вероятно ще възстановим, отсега го казвам. Толкова са предвидени по проект. Както виждате, идват тръбите. 130 камиона очакваме. Има график. Между 23 дена и 25 дена ще е поръчката“, каза министър Караниколов.

ОЧАКВАНИЯ

Що се отнася до евентуална отмяна на водния режим в Перник, кметът Станислав Владимиров каза:

„Все пак зависим от природата. Тук ще подаваме 300 литра в секунда. 300 литра в секунда няма да взимаме вече от язовир „Студена“, така че той ще започне с по-бързи темпове да се пълни. В момента, в който достигнем над 10 милиона кубика в язовир „Студена“, което ще ни даде по-дългосрочна перспектива за черпене на вода от там, ще бъде намален водния режим или ще бъде прекратен. Ако се окаже, че времето е с нас и природата е по-благосклонна и пролетта е малко по-влажна, края на пролетта вече може да говорим за различна картина в моя град“.

Перничани са на воден режим от 18 ноември 2019 г. Въпреки че имат вода само по седем часа на ден, запасите в „Студена“ са все по-малко.

Днес бедственото положение в града беше удължено с 30 дни, считано от 2 февруари. Решението беше взето на заседание на областния кризисен щаб. 

Общинският съветник от ГЕРБ в столицата Николай Стойнев увери, че няма риск София да остане без вода: „Има аварийни екипи, които реагират, така че да сме сигурни, че няма да има никакъв риск за водата на столичани“.

ЗА БИЗНЕСА

Има възможност индустрията в Перник да се захранва с вода за промишлени нужди от язовир „Бушляк”, съобщи министърът на икономиката Емил Караниколов, цитиран от БНР. За целта трябва да бъде изграден тръбопровод с дължина 800 метра и да бъде направен ремонт на съществуващ канал.

По думите на министъра към момента има неофициален отговор от „Стомана индъстри“, че водата от язовир „Бушляк“ отговаря на техните изисквания. Чакат се становища и от други предприятия, намиращи се в индустриалната зона на града.

Министърът подчерта, че ако се направи водопровод само за едно дружество, това се счита за държавна помощ и добави: „Там има индустриална зона и ако може няколко предприятия да се възползват от това, веднага ще започнем и този проект по отношение на вода, която може да се използва не за питейни и не за битови нужди, а потвърдено вече от „Стомана” – само за производствени нужди. Това означава да нямаме проблем чисто в икономическо отношение“.

Още по темата

АНКЕТА "СЕГА"

Ще се осъществи ли ротацията във властта?