facebook
twitter

ГОРЕЩИ НОВИНИ / Икономика

Водопроводът за Перник пак поскъпна - до повече от 27 млн. лв.

"Форсмажорният" строеж започна от 25, мина през 26, сега вече е 27.039 млн. лв.
Обновена
4 128
 БГНЕС

Днес, със започването на работите по водопровода от Мало Бучино към Перник, по който градът да получава вода, докато се напълни язовир "Студена", стана ясно, че той е поскъпнал още повече. Тръбата ще е дълга 13.5 км и по нея от ВиК мрежата на София ще се подава вода, дошла от водосбора на язовир "Белмекен". 

Първоначално министърите на регионалното развитие - Петя Аврамова, и на икономиката - Емил Караниколов твърдяха, че той ще струва до 25 млн. лв. Преди три дни, на заседанието на Министерския съвет водопроводът поскъпна с 1 млн., след като премиерът Бойко Борисов каза, че ще излезе "към 26 млн. лв.".

Днес вече бе съобщено (цитирано от БНР), че проектът ще струва 27 039 000 лв., т.е. с още над милион повече от обявените от Борисов. Както е известно, за строежа не бе обявена обществена поръчка заради "форсмажорни обстоятелства".

Иначе министърът на икономиката Емил Караниколов увери, че екипите са готови да работят денонощно. В момента имало шест екипа. Ще се включат и от Камарата на строителите. Щяло да се работи 40 дни, като освен тръбата, ще се поставят и три крана за довеждащия водопровод, ще се направи и система за мониторинг на язовир „Студена“.

„За този проект специално имаме непредвидени дейности за около един 1.9 млн. лв. с ДДС, които вероятно ще възстановим, отсега го казвам. Толкова са предвидени по проект. Както виждате, идват тръбите. 130 камиона очакваме. Има график. Между 23 дена и 25 дена ще е поръчката“, каза министър Караниколов.

ОЧАКВАНИЯ

Що се отнася до евентуална отмяна на водния режим в Перник, кметът Станислав Владимиров каза:

„Все пак зависим от природата. Тук ще подаваме 300 литра в секунда. 300 литра в секунда няма да взимаме вече от язовир „Студена“, така че той ще започне с по-бързи темпове да се пълни. В момента, в който достигнем над 10 милиона кубика в язовир „Студена“, което ще ни даде по-дългосрочна перспектива за черпене на вода от там, ще бъде намален водния режим или ще бъде прекратен. Ако се окаже, че времето е с нас и природата е по-благосклонна и пролетта е малко по-влажна, края на пролетта вече може да говорим за различна картина в моя град“.

Перничани са на воден режим от 18 ноември 2019 г. Въпреки че имат вода само по седем часа на ден, запасите в „Студена“ са все по-малко.

Днес бедственото положение в града беше удължено с 30 дни, считано от 2 февруари. Решението беше взето на заседание на областния кризисен щаб. 

Общинският съветник от ГЕРБ в столицата Николай Стойнев увери, че няма риск София да остане без вода: „Има аварийни екипи, които реагират, така че да сме сигурни, че няма да има никакъв риск за водата на столичани“.

ЗА БИЗНЕСА

Има възможност индустрията в Перник да се захранва с вода за промишлени нужди от язовир „Бушляк”, съобщи министърът на икономиката Емил Караниколов, цитиран от БНР. За целта трябва да бъде изграден тръбопровод с дължина 800 метра и да бъде направен ремонт на съществуващ канал.

По думите на министъра към момента има неофициален отговор от „Стомана индъстри“, че водата от язовир „Бушляк“ отговаря на техните изисквания. Чакат се становища и от други предприятия, намиращи се в индустриалната зона на града.

Министърът подчерта, че ако се направи водопровод само за едно дружество, това се счита за държавна помощ и добави: „Там има индустриална зона и ако може няколко предприятия да се възползват от това, веднага ще започнем и този проект по отношение на вода, която може да се използва не за питейни и не за битови нужди, а потвърдено вече от „Стомана” – само за производствени нужди. Това означава да нямаме проблем чисто в икономическо отношение“.

20

Влез или се регистрирай за да коментираш

Още

Кметът на Перник прогнозира край на режима до 2-3 месеца

23.03.2020

Обновена

1199 3
Новият тръбопровод за Перник аварира втори път за три дни

22.03.2020

Обновена

11054 38
Кметът на Перник се закани да съди екоминистъра

21.03.2020

4693 4

Коментари

Solace

Мда, както съм казвал вече - така ще е. Инак няма да работи изобщо...

Wolf ACE

Все повече се убеждавам, че, може би, умишлено се докарват нещата до "форсмажор", за да може после да се краде бозпардонно и безогледно!

А овцете си седят и блеят...

Mihail Mihaylov

И защо са сложили тая заблуждаваща снимка? Ако ще и тръби с 2 м диаметър да докарат, довеждащият водопровод до резервоара в Мало Бучино е с 300 мм диаметър. Как ще го натоварват с допълнителни 300 л/сек, без да гръмне, само боковците знаят.

Johnny2965

Моля, информирайте ни за цената едва когато мине 30 млн. Иначе тенденцията е пределно ясна. След строежа на Емпайър Стейт Билдинг не ми е известен друг проект, който да е изпълнен в по-кратък от планирания срок и с по-малко средства от планираните. 

скът

Доколкото разбирам, аргумента "форсмажорни обстоятелства" в случая означава, че няма време за прилагане на Закона...  Обикновено значи кякакво природно бедствие, случило се изневиделица и без ние да сме подготвени. Но кои са те (форсмажорните)? За водата се знае, че намалява от година  - време достатъчно. Време няма, защото Правителството не е  действало.

Очевидно Правителството на България е форсмажорно обстоятелство, т.е. "природно бедствие".

редник

Aх, скът,

Вие сте еретик - никакво доверие в оправданията Му...

-----------------------

 

СЕГА, Той се похвали, че газопроводът се строи  с по 5 км на ден - защо строителите не се преместят на водопровода и да го построят за 3-4 дена?...

Доц.Трътлев

Путин не му разрешава.

paragraph39

/:/ Водопроводът за Перник пак поскъпна - до повече от 27 млн. лв.

"Форсмажорният" строеж започна от 25, мина през 26, сега вече е 27.039 млн. лв.

.........................................................................................................................

Е, ми, така е!

"Публично-частно Партньорство" Е, БЕ!

От държавата/общината/- Плащането, а за чАстния/НЕ чЕстен!/ "партньор"- Печалбата!

Ама дописката оглушително мълчи КОЙ е частният "партньор" в този случай?!

Щото, нали, "независими" медии! ПФУ!

   

Ковачев

Скоро и София ще е без вода... ако разчитат на Белмекен. 

Giacomo Grelli
снимка на Giacomo Grelli

Болярите на Негово Високоблагородие ни уверяваха, че цената от 25 милиона каймета ще е ''сонсонжмон'', обаче явно доста хора са наредени на храника и трябва да остане за всеки.И то далеч не по 5 лева.Затуй технически трендът е ''бичи'', а по фундаментален анализ по-скоро ще удари петдесетака.

Zmeja

Мисля, че същият този инж.Иван Бухов  преди 2-3 дни в предаване на Евроком каза, че е присъствал лично когато на кмета Стефан Софиянски се е обадил лично Тони Блеър и му посочил името на фирмата, на която трябва да се даде концесията на "Софийска вода".

Интересно, че това не се коментира в медиите. Свободно движение на хора, стоки, идеи и най-вече капитали му се вика на това.

3NT
снимка на 3NT

утъпканият път с оградата по границата.

Ще валне дъжд и няма да е необходим и в затвора нокой няма да е.

Magi

Инж.Бухов  им е казал истината. Кой проектира този водопровод? Представяте ли се нямаме и не произвеждаме водопроводни тръби и пирони доставяме от внос / това ми каза един колега днес/, накъде вървим??? Не бунт , революция  трябва.

вила

Дори  270 милиона лева народна пара да отчете премиерът, пак тая, преди да текне по него вода, Ще се наложи евакуация на града

greenville

Какви 27 милиона? Разбирачите казват 5-6 милиона, аре 10 милки да станат с нощния труд и кражбите

Кви тръби ще слагат? Позлатени?

И що 40 дни? Копаят, полагат, зариват и така 13 километра. Много сложно начи....

И после що сме се впечатлявали от строежи на болници за десет дена....

 

 

Velocio

Сметката 300-350 лв на км по принцип е вярна. Но трябва да се включат и парите за помпената станция. Може би още 10 млн. лв?

Vitali Nemski

С тези тръби ?

Това е за канализация ...ама нейсе, щом сте рекли..дано да няма заметресения...

 

В нормалния свят се използва РЕ100 за да издържи налягане  например SDR 11/до Nom. size DN/OD 315.

А цената ...даже с доставка от Норвегия ,ще се върже по-евтино.

 

Не е луд този, който яде баницата...

 

Johnny2965

Още ли има наивници, които вярват, че този водопровод ще реши проблема с източения язовир?

mull

обаче явно доста хора са наредени на храника и трябва да остане за всеки.

Не са се наредили нови, просто са пропуснали някои и в последствие /след оплакване от последните/ са ги добавили - та така до 27 млн.

Бъг в Е- правителството бе колеги!

mull

Не съм специалист. Затова имам питане към специалистите.

Отивате на сайта на Ташев Галвинг и вземате тръби по фи 400 от HDPE.

100 лв. метъра.

по 13500 - милион триста и пеесе.

Заедно с кранове муфи и т.н. - милион и половина.

Преди месеци багер ми копа за водопровод - машиносмяна 450 лв. Копа и зарива около 60 метра тръби.

Тук имаме 200 пъти повече - демек къде 100К лева. Трудности на терена, транспортни разходи, трасиране, проектиране - 1 млн. лева. Шест екипа щели да работят - по 50 клатикури - 300 човека по 2000 лева на месец /за толкова щели да го изпедепцат/ - още 600 к, нека да е милион!

Непредвидени - още един милион.

До тук - 4,5 млн. лева.

Не знам помпени станции колко струват. И колко се полагат.

А помагайте, може и да са 5 млн. лева. До 27 млн???

Влез или се регистрирай за да коментираш

×