Quantcast

Медия без
политическа реклама

Незапочнатият водопровод до Перник вече поскъпна с 1 млн. лв.

Премиерът: Почвайте да копаете още днес, 2 км. тръби пътуват към България

29 Яну. 2020
МИХАЕЛА КАТЕРИНСКА

Бъдещият 13,5 км. водопровод от Мало Бучино до Перник, по който ще се подава вода от водосбора на яз. "Белмекен" през яз "Бели Искър" и през мрежата на София, вече поскъпна с 1 млн., въпреки че строителството му не е започнало. Това стана ясно от думи на премиера Бойко Борисов на Министерски съвет. Доскоро министърите на регионалното развитие Петя Аврамова и на икономиката Емил Караниколов твърдяха, че той ще струва до 25 млн. лв., като Николов дори допусна и по-малка стойност в зависимост от избраните тръби и помпи - 20 млн. или 22 млн. Днес обаче Борисов обяви, че водопроводът ще струва "към 26 млн." Той призова работите по изграждането на съоръжението да започнат още днес, след като и идейният проект вече бил готов и елементите за строежа пристигали. "Днес следобед, утре почвайте да копаете траншеите. Първите 2 км тръби пътуват, ще са тук до няколко дена, така че да не губим часове, не дни, в строителството", обърна се Борисов към министрите. 

 

"Това е единственият начин в рамките на 30 - 40 дни да се докара допълнително вода, така че действайте с пълни сили", каза още Борисов. Той се обърна към екоминистъра Емил Димитров с указания при установяване на незаконни отклонения от водопровода "в следващите 1-2 дена запечатваш, спираш". Изтъкна и че МВР ще съдействат. Обърна се и с поръчение към енергийния министър Теменужка Петрова: "Да провериш, Теменужке, лично и да съобщиш на Емил Димитров за два веца, които казват, че не са работили нощно време, а ние имаме съмнения, че са работили. Да се провери дали са подавали ток към ЕСО и ако е така, запечатваш и действаш".

Според Борисов помпената станция и 13-километровият водопровод до Перник могат да се изградят за 30 дни вместо за първоначално обявените 40. 

Още по темата

АНКЕТА "СЕГА"

Кого бихте подкрепили за кмет на София?