Quantcast
Новите диги на метрото - хубави са, но не са готови | СЕГА
facebook
twitter

ГОРЕЩИ НОВИНИ / България

Новите диги на метрото - хубави са, но не са готови

Какво следва: окопи от чували с пясък?, попита гражданската организация "Спаси София"
Обновена
4 560

Изграждането на допълнителни стъпала на входовете на част от метростанциите в София ще продължи няколко дни. През това време пътниците в метрото и всички хора в столица  ще трябва да внимават на влизане и излизане от подлезите, тъй като в актуалния си вид т.нар. диги могат да предизвикат инциденти и травми. Това стана ясно от изложение на зам. директора на "Метрополитен" Ангел Джоргов по Би Ти Ви. Той даде да се разбере, че стъпалата няма да останат в този вид и че предстои допълнително подобряване. То обаче щяло да отнеме известно време. Специално на входа на станцията на НДК откъм пешеходната зона на бул. "Витоша" ще бъде изградена рампа, като дотогава прагът на стъпалото ще бъде доста висок и неудобен за преминаващите.   

Вчера стана ясно, че Столична община поставя допълнителни стъпала на входовете на метростанции в София с цел те да служат като диги срещу наводняването им, което вече се случи няколко пъти при проливните дъждове в столицата това лято. Такива диги вече са поставени пред стълбите на НДК и новата станция на бул. "България", която трябва да бъде пусната в експлоатация до края на месеца. Гражданската организация "Спаси София" сигнализира за допълнителното повдигане и циментиране на входовете на метрото и се противопостави на действията с мотив, че те няма да решат проблема с наводненията, а ще донесат допълнителни затруднения на пътуващите с подземната железница.

"Тази примитивна идея е крайно неадекватна: Няма да реши нищо - решението е изграждане на линейни отводнители с достатъчен капацитет и редовна поддръжка на шахтите и оттоците.Всичко това е и опасно за пешеходците - те не очакват, че излизайки или влизайки в подлеза ще има допълнително стъпало, което е предпоставка за инциденти и наранявания. Метрото става още по-недостъпно - прави се допълнителна бариера, при това за сметка и на тактилните ивици за хората с намалено зрение Изключително грозно и некачествено - залепването на ново скалъпено стъпало върху тактилните плочи е гаранция за грозна среда и ще се разпадне съвсем скоро. Непрактично - водата ще наводнява улицата, но няма къде да се оттече и няма да реши проблема", изброяват от "Спаси София" във "Фейсбук".

 

Какво следва още Столична община да измисли - окоп от чували с пясък? Гумени ботуши за всеки пътник?, питат от "Спаси София". Сдружението настоява тази "мърлявщина" да бъде спряна и да се намери друго, по-ефективно и елегантно решение.

 "Неприемливо е на единствения вход на новата метростанция на бул. "България", която ще се ползва от десетки хиляди на ден, да се поставят нови изкуствени и ненужни стълби, гърбици и препятствия, само защото проектантите са неспособни да предложат нормално отводняване! Не можем да повярваме, че Общината е направила, одобрила и финансирала такова примитивно “решение”. Метрото и подлезите трябва да са максимално достъпни и приветливи, а това не се постига със слагането на нови стъпала", коментират от гражданската организация. 

Директорът на "Метрополитен" Стоян Братоев отговори, че повдигането на терена пред метростанциите е било най-доброто решение. "Когато беше пороят, на 6 юли, на няколко от съществуващите метростанции водата излезе извън пътните платна и тръгна по тротоарите и през стълбите влезе в метростанциите. Ние направихме един анализ кое е необходимо - дали да оставим водата да може да влиза и да прави поразии, дори с риск в някои случаи да спрем движението или да направим нещо, което да ограничи достъпа на вода. Преценихме да повдигнем с едно стъпало над тротоарите“, обясни той.

Директорът уточни, че дейностите се извършват на етапи, защото не могат да затворят метростанциите. Такива допълнителни стъпала се изграждат на „НДК“ на два входа и на три входа на метростанция „Европейски съюз“. Братоев каза, че такива задигания има и на новите станции, но те са били направени по време на строителството им. Думите му се различават от действителното положение, след като вчера стана ясно, че дига се поставя и на чисто новата станция на бул. "България".  

Попитан дали проблемът е можел да се изпълни по друг начин, например чрез изграждането на линеен отводнител, инж. Братоев коментира, че е добавка, която може да помогне, но той не може да реши изцяло задачата.

„На НДК при изхода с двата ескалатора има линеен отводнител, който е широк и дълбок 40 см. При големия порой водата прескочи през него и пак влезе. Той помага, но не във всеки случай. Най-сигурното е нивото на водата да остане под нивото на стъбите. Стъпалото е високо 15 см“, каза директорът. 

Той обяви също така, че другата седмица ще бъдат пуснати 8 станции от третия лъч от „Хаджи Димитър“ до „Красно село“. Почти сигурно стартът им ще бъде даден на 26 август.

24

Влез или се регистрирай за да коментираш

Още

Дъжд и "Топлофикация" бавят пореден ключов ремонт в София
Столичната община съвсем заряза уличното осветление
Годишна транспортна карта в София ще може да се купи на 2 вноски

14.10.2020

257

Коментари

Basilisk

Отдавна пуснах тук снимка на вече поставено препятствие, но нали не съм от "Спаси София"...

Калпазанче

Кметичката е време да си ходи. Справедлив процес и към Сливенския.

Оставка!

Васик

Не разбрах гениалната идея на Фандъкова, защото самите стълби остават открити отгоре? Пълен абсурд

fraxinus

Впечатляващо малоумно решение.

 

Аз дето имам нормално зрение ще се спъна в него.

 

Иначе администрацията по една или друга причина трябва да свиква с идеята, че проливните дъждове в София от изключение се превръщат в норма и трябва да се направи нещо за отводняването.

Джиджи

и трябва да се направи нещо за отводняването.

ТцЪ. 😝

 

Трабва да се направи нещо за ПРЕДОТВРАТЯВАНЕ на каквото и да е НАВОДНЯВАНЕ ❗️

 

А Фънди, заедно с Боци и Геши – ДРУМ!!! 👏👏👏

Banana Joe
снимка на Banana Joe

Перки, обърнати пирони и натрошени стъкла ще дооформят архитектурния ансамбъл „Виж Метрото и Умри".

 

Жозефа
снимка на Жозефа

А за козирки и отводнителни решетки не са ли чували? 

ЕСОФ

На входа/изхода на метростанция СУ "Климент Охридски", пиацата на Просешкото кралство (вж. Парижката Света Богородица), и вехтошарницата за книги, които нямат купувач, има такова единствено стъпало, напълно нормативно забранено, защото е самó, с височина, различна от стъпалата на стълбището - идеално за пребиване, особено ако си с багаж. Как Столична община се е сдобила с Разрешение за ползване - не искам да знам! От отсрещната страна внушителната стълба пък неизменно се превръща в ниагарски водопад и при най-обикновения тих напоителен дъжд - този ефект дали е съзнателно търсен? В същото време маса геодези, ВиК специалисти и хидростроители чистят входове и карат таксита и, разбира се, няма как да вършат това професионално. Щета отвсякъде. Както и да е.

Дохс_Читем

Стъпало (издатина) или канавка (вдлъбнатина); мъжкото или женското начало - въпросът не е инженерен, а философски. Думата трябва да си кажат психолозите.

vvatkov

   Не очаквам решаване на проблема с наводняването, очаквам гражданите да свикнат с него. Като със стиропора по стените, очукван от по силна градушка, като с настилката на "Графа" с изкъртените павета, като с източването и затлачването на язовирите и обезводняването на градове и села, както и да продължат да гласуват за мутри, които ги залъгват и баламосват с "повишаване" на пенсии и заплати, което неминуемо води до инфлация и фактическо обедняване.

mick

Тия диги, поне да ги бяха направили под наклон вместо директно стъпало, за 1-2 метра могат да оберат височината от 10-15 сантиметра.

mick

Ей забравяте - демокрация сме. Свободни сме - както и общините и фирмите да правят каквото си искат.  Не само ние ;)  Каква демократична свобода ни тресе вече 30 години.. камък върху камък няма да остане след още 30/ако не и по-малко/.

deaf

Тоест,ти искаш отново всичко в страната да се решава от ЕДИН човек,(Т.Ж.),както беше през комунистическият режим?! И да НЯМА частна собственост. Опс,ама то метрото е държавна собственост. Тогава защо обвиняваш демокрацията?

Калпазанче

Хитрата лисичка

Хитра е лисичка,

нашата кметичка.

Подписи не слага.

Тъй и по-приляга.

 Как да барнем в крачка

 с герберската пачка,

тази мила птичка,

столична кметичка?

mi6osp.

Ако дигите не свършат работа (очаквано) , следващото решение е да наводнят перманентно метрото и да заместят влакчетата с венециански гондоли... 

Как ли е решен въпросът в градовете, където има ненаводняващо се метро?

С качествено проектиране и изпълнение на проекта.

И без чекмеджета с пачки. 

Banana Joe
снимка на Banana Joe

"За да не бъде прескачано вече от водата, хидротехническото съоръжение ЛинеенОтводнител™️ ще бъде подсилено с бодлива тел, стърчащи колове от арматурно желязо и гладни рибки пираня. Така водата ще бъде максимално затруднена в Скоковете си и не ще може да пакости повече безнаказано", добави още директор Братоев.

            🚣🌊  🐟🐟🐟

Aniki

Много ме кефи идеята на това "стъпало". За да слезеш, първо трябва да се изкачиш.🎓

Rendeto

начи, мноо тъпо решение. В крайна сметка вода влиза само при голям дъжд, чат пат в годината, а сега народа ще се прибива целогодишно там. Особено като знам напоследък какви блейки се разхождат, заболи глави в телефоните и забили дълбоко слушалките в ушите ... 

Aniki

добре де, таз не си ли научи урока от "перките на акули", които пребиха немалко хора?

deaf

Във Фейсбук пуснаха снимка на наводнен първи коловоз на гарата в Благоевград. Толкова е наводнен,че релсите не се виждат.

Simplicissima
снимка на Simplicissima

Ох, ама общината не е чувала за дъждарки!

Канализацията е огнена тайна за общинарите.

Строим за бъдещето. На строителната мафия.

Хулиган

А като пресуши Фандъкова метрото, къде ще плуват акулите?

http://www.drago.info/index.php/2018/11/27/graf-ignatiev/

Banana Joe
снимка на Banana Joe

Наводняванията в Столичния Метрополитен могат да бъдат прекратени веднъж завинаги ако СО приеме Проекта на инж.майор о.з. Теню Първачки,71, от Мало Бучино, който предвижда изграждането на серия от мини-шлюзове пред всеки вход на метрото. Шлюзовете, високи 50 сантиметра, са снабдени с хидросензори и се затварят автоматично при дъжд, предпазвайки станциите от нежелани наводнявания като относително малката им височина дава възможност на пътниците да ги прескачат с лекота или да ги прекосяват по предварително наредените за целта талпи.

Към Проекта е включена и подробна документация за финансирането му по европрограмите Иновативни Технологии и Региони в Растеж, като неговия автор се надява първите двадесет мини-шлюза да бъдат своевременно финансирани от самата Столична Община, преди да са заваляли есенните дъждове. До изработката и монтажа на спасителните отводнителни мини-шлюзове, станциите могат да бъдат временно обезопасени с клетки от полиетиленово фолио с ципове за преминаване, предлага инж.м-р о.з. Теню Първачки.

 

Пълна  документация на Проекта се намира на адрес:
https://www3.brashlyana-malo-buchino.co.tw/proekti/TenyuEnzhenera03/mini-shluiss-za-metro.dwg

 

Прототип на мини-шлюза за метростанции от кофражни платна се намира в двора на бистро "Бръшляна", Мало Бучино.

Звън®
снимка на Звън®

Новите диги гарантират болезнени увреждания на минувачите, влизащи в метростанциите. Конструкцията на съоръжението е така пресметната, че тя осигурява претъркулване на спъналия се надолу по стълбите. Според проектантите 38 % от такива падания би трябвало да завършват с фрактура на крайниците. Очаква се Софийският метрополитен да сключи договор с клиниката по травматология в "Пирогов" за VIP обслужване на пострадалите.

 

Новите диги са предизвикали оживен интерес. Вече са получени са запитвания от фирми експлоатиращи метрото в Сингапур, Банкок и Лондон.

 

 

Влез или се регистрирай за да коментираш