Медия без
политическа реклама

Нов трамвай ще вози от "Бъкстон" до "Хладилника"

Линия №15 има за цел да подпомага натоварените №5 и №10

04 Апр. 2024

Заместник-кметът на София по транспорта Илиян Павлов и общински съветници от ПП/ДБ/"Спаси София" ще предложат пускането на нова трамвайна линия №15, която да тръгва от трамвайното ухо "Бъкстон", а другата крайна спирка да е метростанция "Витоша". "Новата линия ще подпомага много натоварените линии №5 и №10", мотивират се от "Спаси София". 

"Така осигуряваме дългочаканата директна връзка между бул."Цар Борис III" и ул. "Граф Игнатиев". Разписанието на новата линия ще бъде синхронизирано с линии 4 и 5 и така се осигуряват равномерни интервали на движение под 3 минути по бул. "Цар Борис III”. Намалява се и времето за чакане на трамвай в участъка от "Хладилника" през "Лозенец" до Центъра. Продължаваме да работим, за да направим градския транспорт истинска алтернатива на личните автомобили. Нашата дългосрочна цел е трафикът в града да се успокои и въздухът да бъде по-чист", коментират от "Спаси София" във "Фейсбук".

Под анонса за новата линия мненията са разнопосочни. Мнозина смятат, че по бул. "Борис III"наистина  има нужда от повече трамваи в посока центъра, тъй като в часовете пик мотрисите по №5 и №10 пътуват доста натоварени. Чуват се и мнения, че малцина ще използват новият трамвай от "Бъкстон" чак до "Хладилника", тъй като дотам по-бързо се стига с метрото от МС "Красно село". 

 

По-къс маршрут на №10 за уикенда 

Заради ремонт на релсовия път в участък "Борова гора" в събота и неделя от 4.30 до 16 часа трамвай №10 ще се движи от жк "Западен парк" до площад "Журналист", съобщиха от Столична община. Разкрива се временна автобусна линия №10ТМ с маршрут от трамвайното обръщателно колело на метростанция "Витоша" до метростанция "Стадион Васил Левски". Автобусите ще спират на трамвайните спирки по бул. "Черни връх" и бул. "Джеймс Баучер".

 

Последвайте ни и в google news бутон

Още по темата

АНКЕТА "СЕГА"

Колко медала ще спечели България на олимпийските игри в Париж 2024?