facebook
twitter

ГОРЕЩИ НОВИНИ / България

Нинова: Предстои да направим необратима промяна и в България

Кирил Добрев: Имам съмнения. То и Лукашенко го избраха с 80%, но има хора с различно мнение
Обновена
30 750
 Снимка: Архив

Досегашният лидер на БСП Корнелия Нинова печели убедително първите преки избори в соцпартията. Тя получава 81.5% от гласовете. Конкурентите й за поста остават далеч назад - Кирил Добрев има 14.9%, Красимир Янков - 2.1%, Валери Жаблянов - 1.7%. Това стана ясно от изявление на Централната избирателна комисия на БСП при преброяване на 100% от подадените гласове.

80 236 са социалистите, имащи право на глас, според списъците, предадени от местните организации на БСП. От тях са гласували 53807 или 67.1%. За да е валиден изборът, в него трябва да участват повече от половината членове на БСП. Недействителните гласове са 788. Преценено е, че всички жалби за нарушения са несъществени и не влияят на изборния резултат. Те обаче ще бъдат предадени на общинските ръководства на БСП и на Контролната комисия на партията.

 

Нинова: Предстои да направим необратима промяна и в България

Новоизбраният нов-стар председател на БСП Корнелия Нинова не се ангажира с мнение дали ще продължи да работи с противниците си на настоящите избори, най-вече с Кирил Добрев. Запитана как ще продължи да работи с Националния съвет, в който имаше много критики към нея, и персонално с Добрев, който е член на Изпълнителното бюро, тя каза:

"Предстои ни конгрес на 26 септември, на който ще се избере нов Национален съвет. Едва тогава от тези нови членове, по устав мога да предложа Изпълнително бюро. Така че, нека изчакаме още две седмици - ще имаме хубав, красив, силен, юбилеен 50-и конгрес и след това ще избираме бюро. Днес е рано за отговор на този въпрос. Иначе отношенията ни (с останалите от ръководството на партията) са нормални, каквито запазих през цялата кампания. Мисля, че дадох пример за позитивна и добра кампания - никого не посочих с пръст и не казах лоша дума. И смятам да продължавам така."

На първия си брифинг след изборите Нинова отказа са говори по политически въпроси извън БСП, като заяви, че ще направи това в следващите дни. тя се обърна към социалистите така: 

"Партията посрещна избора с емоция, разум и осъзната отговорност. БСП е най-демократичната модерна европейска лява партия, това се доказа вчера. Доказа се, че БСП е зряла, с най-високо организирана и проведена кампания, с институционална култура - сама без професионална администрация, без заплащане (доброволно), направи показно как се правят избори.

В над 1000 секции, с участието на над 8000 души, без никакви нициденти, подправени протоколи, без опашки на хора с чували за предаване на изборни книжа, наистина показахме много висока организационна култура.

Високата избирателна активност - близо 70%, е безпрезедентна за България във всички видове избори. Подкрепилите ме са повече от половината от всички членове на партията. Това е най-ясното доказателство, че БСП е консолидирана и единна. Партията доказа, че е в удивителна кондиция, но не просто заради един овек, а показа обединение около курса, който БСП провежда в последните години - чисти идеи, категоричност и последователност в отстояването им, отказ от задкулисни уговорки, борба с мафията, грижа за хората. Вотът вчера беше за това. Хорта които ме подкрепхиха, поискаха да продължа този курс на партията.

Благодаря на всички социалисти за уникалната емация, която преживяхмве заедно. Вчера направихте промяната в БСП необратима, но сега ни предстои по-важната задача - да направим промяната в България необратима."

Нинова посочи, че ще продължжи политиката, която е следвала през последните 4 години: 

"Този избор дава легитимност и одобрение на това, което направихме дотук. С реформата в БСП, с ограничаването на мандатността до 3 мандата, дадохме възможност на над 500 души да бъдат включени в общински листи, да кандидатстват за кметове, да има обновление и подготовка на ново поколение политици в БСП. И този път трябва да продължи. Такава ми беше политиката досега, така ще продължи да бъде и занапред."

 

Кирил Добрев: И Лукашенко го избраха с 80%

Основният съперник на Нинова - Кирил Добрев, коментира, че е доволен от резултата. Той поздрави Нинова и си пожела симпатизантите на левицата да бъдат толкова мотивирани и при гласуването на парламентарните избори:   

"Вчерашният ден показа, че рухнаха няколко мита. Първият, че аз едва ли не съм кандидатът на ГЕРБ или кандидатът на ДПС, или кандидатът на вътрешната опозиция. Всичките близо осем хиляди гласа те са гласове по любов, затова да я има БСП, да бъде БСП на следващото поколение, на младите хора.  Не съм очаквал някакви други различни резултати. Аз съм човек реалист, гледайки възрастовата граница в БСП, това са процентните съотношения и аз съм доволен от този резултат".

На въпрос приема ли за честен вчерашния вътрешнопартиен избор, Добрев отговори:  "Какво да ви кажа. Имам съмнения. То и Лукашенко го избраха с 80%, но има хора с различно мнение".

 

Изборът

Според резултатите, в Шумен от 609 гласа 509 са за Нинова. В Бургас резултатът й е два пъти по-голям от бюлетините за Добрев. Показателна е и обстановката в Ямболска област. Резултатите тям бяха съобщени от депутата Кристиян Вигенин, който е сред приближените на Нинова: Ямбол - К.Нинова 460, К.Добрев 34, В.Жаблянов 10, Кр.Янков 7; Тунджа - - К.Нинова 772, К.Добрев 24, В.Жаблянов 8, Кр.Янков 8; Болярово - К.Нинова 267, К.Добрев 4, Кр.Янков 1; Елхово - К.Нинова 280, К.Добрев 24, В.Жаблянов 4, Кр.Янков 4; Стралджа- К.Нинова 234, К.Добрев 18, В.Жаблянов 9, Кр.Янков 8. От данните излиза, че в региона Нинова е спечелила с над 90%.

Изчислението на активността със сигурност ще бъде атакувано от вътрешната опозиция на Нинова. И то с основание, защото до последния момент не се знаеше колко точно социалисти са с право на глас. Активността, всъщност, е много ключов момент за вътрешните драми. Ако прагът от 50% не бе преминат, лидерският спор щеше да се пренесе на конгреса. На форума Нинова може и да няма мнозинство. Затова наред с основателните си възражения, опонентите на Нинова прибягнаха и до не много почтената тактика да призовават членовете да не гласуват.

Първоначално бяха издигнати 55 кандидата, но впоследствие едва петима от тях потвърдиха, че ще участват в надпреварата – Корнелия Нинова, Кирил Добрев, Георги Тодоров, Валери Жаблянов и Красимир Янков. Жаблянов и Янков декларираха отказ преди няколко дни, но останаха в състезанието. Те призоваха партийците да не гласуват и така сътвориха парадокс - участници във вота апелират към избирателите за пасивност. Отказа се единствено Тодоров.

"Не гласувах и смятам, че този избор създава повече проблеми на БСП, отколкото решава". Това каза пред БНР бившият лидер на БСП Михаил Миков. По думите му разделението в партията е достигнало много високи равнища. "За Нинова са гласували половината от членовете, другата половина не е гласувала за нея. Такъв начин на избор засилва вътрешните разделения и то не по политически причини, защото става дума за състезание на персони, на портрети, а не на политически виждания", обясни Миков. 

Според него личният стил на Корнелия Нинова, изразяващ се във висок тон, е спечелил, но не дава алтернатива, каквато е необходима на обществото. "Обикновените социалисти повярваха на това, че Нинова е спасителката от ГЕРБ. Сега предстои по-трудното", каза той.

През изборния ден бяха подадени около 50 жалби. Причината - неотворени секции навреме, липсващи адреси на секции, както и промяна на адресите в последния момент. Възраженията бяха основно срещу агитация или други неуредици в полза на Нинова. 

648

Влез или се регистрирай за да коментираш

Още

ГЕРБ и БСП се сблъскаха за бордовете на големите болници

18.09.2020

ЛЮДМИЛ ИЛИЕВ

1600 5
Краят на Борисов и ГЕРБ настъпи, колкото и да продължи агонията

17.09.2020

ТАНЯ ПЕТКОВА

11172 6
Позицията на председателя на НС Цвета Караянчева се разклати

17.09.2020

Обновена

ЛЮДМИЛ ИЛИЕВ

25244 99

Коментари

Страници

SgtTroy
снимка на SgtTroy

Това се говори от хора, които не искат вие да избирате председателя, а задкулисието да го назначава. 

Претходният избор на прецедателката от членската маса ли беше ели от по-ограничен крък, нещо кат назначение, м? 

ppipi7766

Това че Нинова не ви подкрепи Стамбулската конФекция няма да ѝ го простите!

Пеерасите не са лоши, лоши са пеераските номера.

nafta

Ти за кого ще гласуваш днес?

stormbringer99

Колко грозно звучат тези думи от устата на жена!!! Ако с този каруцарски език, другарко Пипи, подкрепяте Нинова, не знам как Партията ще се превърне в съвременна по желанието на Корни?!

Антей

 

ГОЛЯМА МЪРСОТИЯ!

 

Какъв прогрес, каква почтеност и интелигентност!

 

С лошотия и подлост не се постига много!

 

☝️

 

 

Джиджи

Колко грозно звучат тези думи от устата на жена!!!

Ако с този каруцарски език, другарко Пипи, подкрепяте Нинова

Уцелил си пола на другарката Пипи, прям в точку!!! 😂👌👍👏💘

 

А на другарката Корни – честито❗️❗️❗️

 

💞💞💞

Дан Колов

Да живее Нинчето -- Бойко ще е вовеки на власт благодарение на нея

Rendeto

Какъвто и да е резултата от изборите в БКП, крайния резултат е ясен - разцепление, дезорганизация и  мощна загуба на следващите избори.

emona1

Браво другарю Янков,чували сме го от теб по студията поне 100 пъти. 

Rendeto

Така е , другарко. Да видим дали ще се сбъдне или не ... :)

emona1

Ама нали беше "е ясен".Сега слезе на "да видим",казал слепия.

Светозар

Браво на другарката Корнелия Нинова, която най-накрая е взела необратимото решение да върне на отрудения български народ всичко, което е заграбила от него чрез разбойническо-мениджърската приватизация.

принцеса Даяна

Такова историческо събитие а пък нулев интерес...

SvSophia
снимка на SvSophia

 12/09/2020 - 09:51 (нов)

принцеса Даяна

Такова историческо събитие а пък нулев интерес

Самооценката на горния ник е обективна и отговаря на действителността.

принцеса Даяна

Ваше благородие, г-жа Удача, не ви се връзва на нещо очевидно за всички да казвате "самооценката". Имате нужда от малко "a little self-control", мдааа...

stormbringer99

Савецкая Сафия (гаспажа Удача 😅) ... е популярна сред БСПто с невъздържания си нрав. Стреля без да мисли! 😖

SgtTroy
снимка на SgtTroy

Един от многото проблеми е, че дали Корнелия, дали Добрев, нема да направи особена разлика за парламентарните избори.

 

Ф тая връска съм за Корнелия, за да нема после квито и да е оправдания, че 12тях процента са щото не е била тя начело.

 

Нека си остане и ше се види по-късно тая година ели догодина.

 

П - офтопик: https://www.facebook.com/photo.php?fbid=10223124988570851&set=a.2222886729441&type=3&theater

са, ако тов. Гергов е почетен консул на Россия в Филибету, ли има поткрепата на Россия и ако я има, ли значи тва, че ако тов. Гергов е с/у Корнелия, то Корнелия няма поткрепата на Россия?

А тов. Добрев чия поткрепа има?

 

Пуканки за остатъка от деня, по-късно и малце сангрия. 

Кара Колю

Другариии... хъ мъцнете нещо, де? Да видем накъде дуа ветърът?

Там нещо... екзит полове... или паралелно? Едно време Кеворкян честният... другите с кенгуруту?

stormbringer99

Ако се даде право на масите да избират Прецедател , новия Прецедател ще бъде бай Тошо. Болшинството вярват , че е жив. 👤😍

Джиджи

Болшинството вярват , че е жив. 👤😍

😲😻💥👌👍👏💖

Гласът

новия Прецедател ще бъде бай Тошо. Болшинството вярват , че е жив. 👤😍

 

Дали е жив не знам, но реинкарнация му все още управлява България. 

Zmeja

БСП няма да се разцепи. Ще се разцепи само Висшия съвет - на социалисти и псевдосоциалисти-колаборационисти, зад които не стои членска маса . Бих приветствал замразяването на членството на БСП в ПЕС, поне докато Станишев му е шеф.

Sine_metu

Прекият избор е определено нова дума.

БСП се очертава като единствената демократична партия.

Досега, при лекотата, с която диктаторските едва ли не паравоенни събираха вот, това изглеждаше като недостатък. Нещата обаче се обръщат

Бронщайн
снимка на Бронщайн

Реалната бройка е по-скоро 15-20 000 . Другото е мъртви души. Дори Цецоолу не може да избере пряко Председателят.

hamel

Айде бе! Серьозно!

Диагностик

Избирането на Корнелата ще бъде гаранция, че в близките 4 г. БСП няма да помирише управлението.

 

Zmeja

Това диагноза ли е?😁

Hasta la vista

Не, Змей, не е! Така пише в пик...

Диагностик

Добрев

https://pik.bg/%D0%BA%D0%B0%D0%BD%D0%B4%D0%B8%D0%B4%D0%B0%D1%82%D1%8A%D1%82-%D0%B7%D0%B0-%D0%BB%D0%B8%D0%B4%D0%B5%D1%80-%D0%BD%D0%B0-%D0%B1%D1%81%D0%BF-%D0%BA%D0%B8%D1%80%D0%B8%D0%BB-%D0%B4%D0%BE%D0%B1%D1%80%D0%B5%D0%B2-%D1%80%D0%B0%D0%B7%D0%BA%D1%80%D0%B8-%D0%B8%D0%BC%D0%B0%D0%BC-%D0%B8%D0%BD%D1%84%D0%BE%D1%80%D0%BC%D0%B0%D1%86%D0%B8%D1%8F-%D0%B7%D0%B0-%D0%BD%D0%B5%D1%80%D0%B5%D0%B4%D0%BD%D0%BE%D1%81%D1%82%D0%B8-%D0%B2-%D0%B8%D0%B7%D0%B1%D0%BE%D1%80%D0%BD%D0%B8%D1%8F-%D0%B4%D0%B5-news959393.html

 

Sergei Bodurov
БСП на какво да се надяват? Няма да ги огрее.

Да грабват пушките и да се изтеглят към цитаделата Бузлуджанска тарелка.

Страници

Влез или се регистрирай за да коментираш