Quantcast
Нинова отлага пленума, защото споразумението с ПП не е готово | СЕГА
facebook
twitter

ВОДЕЩИ НОВИНИ / България

Нинова отлага пленума, защото споразумението с ПП не е готово

В последния момент промени са поискали и от "Демократична България"
Обновена
3 951
 МИХАЕЛА КАТЕРИНСКА

Въпреки че до последно социалистите се гласяха утре да се съберат на присъствен пленум, на който да одобрят коалиционното споразумение с "Продължаваме промяната", както и структурата на Министерски съвет плюс кандидатурите за министри на левицата, лидерът на БСП в оставка Корнелия Нинова отложи заседанието. Членове на Националния съвет, с които "Сега" разговаря, коментираха, че и те са озадачени от решението и, че най-вероятно соцлидерът има възражения по проекта на споразумение, което ПП ще сключи с всяка една от трите формации. Оказва се, че документът не е готов, въпреки уверенията на Кирил Петков и Асен Василев, че са го работили до късно през нощта срещу понеделник и, че само формално трябва да мине през одобрение на партийните органи.

"Другарки и другари, уверяваме ви, че работата по проекта на коалиционно споразумение за съставяне на правителство на Република България продължава и Националният съвет на БСП не би могъл да проведе съдържателно обсъждане на този изключително важен политически документ в окончателен вариант", пише в писмо от отдел "Деловодство" на пленума. То е изпратено до всеки член на Националния съвет. Посочва се още, че по изтъкнатата причина свиканото от 14 часа във вторник, 7 декември, заседание на НС, се отлага за друг ден, без да се уточнява за кой.

По-рано днес в соццентралата на "Позитано" 20 на извънредна среща с Корнелия Нинова се озоваха двамата лидери на "Продължаваме промяната" Кирил Петков и Асен Василев, твърдят интернет издания. Те бяха забелязани да влизат веднага след консултациите при президента Румен Радев.

Не е ясно какво ги е отвело така спешно при лидерката на БСП, твърде е възможно да има проблеми при разпределението на ресорите във властта и министерските постове. Самата тя обясни, че изчистват спорни неща по споразумението.

 

ПРЕЧКА И ОТДЯСНО

Проблем преди подписването на коалиционното споразумение изненадващо се появи и от страна на "Демократична България". Според в. "24 часа" лидерите на коалицията ген. Атанас Атанасов и Христо Иванов в последния момент са предявили нови искания. По неофициална информация едната от партиите в дясната коалиция - "Зелената партия", е настояла не само за министър на околната среда и водите, но и за вицепремиер по климата. Това е наложило Кирил Петков и Асен Василев от "Продължаваме промяната" да проведат спешна среща с представителите на "Демократична България". Резултатите от нея все още не са известни.

Още

ПП обвини опозицията в разпространение на „военна дезинформация“
Войната е рай за политическия паразит

20.05.2022

ПЕТЬО ЦЕКОВ

12877
ПП оправда с „Възраждане“ решетките на входа на НС

20.05.2022

Обновена

ЛЮДМИЛ ИЛИЕВ

1907