Quantcast

Медия без
политическа реклама

Нинова на Бузлуджа: Повтарям - "Русия е приятелска държава"

Соцлидерката оправда участието в управлението с дясна партия

30 Юли 2022Обновена
Фейсбук/Корнелия Нинова
Корнелия Нинова на Бузлуджа

Соцлидерката Корнелия Нинова откри от Бузлуджа днес предизборната кампания на БСП, оправдавайки участието на БСП в коалиция с дясна партия в сваленото правителство. "Искаме икономически развита, социално силна, образована и здрава нация. Тръгваме на изборите с тревога за инфлация, цени, бедност и неравенство", обяви тя и обеща "борба с бедността, цените, инфлацията и спекулата". По думите й БСП е фактор на стабилност и социален стълб в политиката.

Нинова посочи като успех на БСП увеличаването на пенсиите и майчинството, както и безплатните детски градини. Според нея, ако социалистите останат във властта, всички пенсии ще бъдат преизчислени, а вдовишката надбавка - увеличена. "Социалната държава е реалност и възможност, подкрепете ни, за да я продължим", обяви тя пред множеството на Бузлуджа и допълни, че "неолибералният модел е изчерпан".

Според нея хаосът в държавата сега е предизвикан от "силите, които видяха, че ще има справедливост". "Грозното и озлобено лице на мафията поиска реванш срещу крехкото начало на справедливостта", посочи Нинова. И предупреди, че "евроатлантическа коалиция" е изкушение на вълци в овчи кожи. "Евроатлантическите ценности са параван за реставрация на ГЕРБ и ДПС на власт", каза соцлидерката. Тя допълни, че евроатлантичестиките ценности са и правовата държава, върховенството на закона, свободата на човека и словото, "а тези хора не ги изповядват".

Русия е приятелска държава, а преговорите с "Газпром" - да бъдат възстановени

Нинова повтори казаното от нея преди 2 месеца, че "Русия е приятелска държава", както и че преговорите с "Газпром трябва да бъдат възстановени", оплаквайки се, че зарази тези й твърдения "адът се изсипа на главата ми". "Искаме мир, искаме да спрат санкциите, които съсипват света, да бъде решен конфликтът по дипломатически начин", продължи да изброява Нинова все опорни точки, по които политиката на БСП се разминава с десния им партньор в досегашната коалиция "Демократична България", а и с тази на "Продължаваме промяната". Външната политика не може да бъде чуждопоклонническа, допълни Нинова, но не уточни дали упрекът й е свързан с Вашингтон или Кремъл. Въпреки че на бузлуджанската поляна се вееха тук-там руски знамена, на сцената не бе изпълнена нито една руска песен. Но когато Нинова спомена Русия в речта си, симпатизантите на БСП избухнаха в аплодисменти.

"Тръгнали сме на избори, искайки правова държава и върховенство на закона. Това изисква истинска съдебна система и реформа", посочи още соцлидерката, без да посмее да спомене името на главния прокурор Иван Гешев. Нинова безадресто се обяви и срещу "едноличното управление" и "заличаването на институциите". 

По-рано, подгрявайки за митинга, Нинова обяви на страницата си във Фейсбук, че приоритетът на левицата за изборите ще са "грижа за хората, доходите, борба с бедността и неравенствата".

Нинова признава, че разпадналата се четворна коалиция е допуснала грешки, но е категорична, че "отиваме на Бузлуджа с чувство за добре свършена работа". Според нея в последната година БСП се е превърнала от партия, с която никой не е искаше да разговаря, в единствената партия, която може да говори с всички.

Тя определя като изкуствено създадена "истерията в последните дни за връщането на мандата" и обвиненията, че БСП бави връщането на мандата на президента Румен Радев. "Миналата година държахме мандата 11 дни и всички ни молеха да го държим още, за да приемат необходимите закони. Тази година го върнахме на 10-ия ден. Тоест БСП не е нарушила Конституцията и на милиметър", казва тя.

По думите й си е заслужавало мандатът да се задържи за това време, защото така е решен (макар и спорно) въпросът с временния председател на КЕВР, както и забраната за продажба на райски газ на деца. "Само заради тези две неща си заслужаваше да изтърпим всички обиди, агресии и нападки, че държим мандата повече, отколкото е необходимо", посочва Нинова.

Според нея шанс за трети кабинет е имало и точно затова "ГЕРБ и ДПС дръпнаха "Има такъв народ" от преговорите, за да провалят този шанс". Като слабост на управленската коалиция Нинова сочи "недобрата комуникация между нас". "Случваше се "Продължаваме промяната" да обявяват решения, за които останалите партньори не бяхме чули, не бяхме обсъждали, научавахме ги от медиите и се налагаше след това да гасим пожари. Това беше грешка и в преговорите сега се опитахме да я поправим и се разбрахме за нов начин на работа на коалицията - предварително обсъждане и тогава обявяване на решенията", казва Нинова.

И допълва, че темата с руските дипломати "взе главата на Кирил Петков като премиер".

Провалът на БСП да реализира третия мандат за съставяне на правителство ознаменува и окончателния разрив в отношенията между соцлидера Корнелия Нинова и президента Румен Радев.

"България не трябва да се моли на "Газпром", но трябва да възстанови разговорите", казва още соцлидерката. "Много европейски държавници направиха това и си получават количествата. Необходими са разговори как ще продължат взаимоотношения ни в дългосрочен план, защото договорът изтича в края на годината. И това е продиктувано единствено от българския национален интерес", посочва Нинова.

Тя повтаря и тезата си за президента Радев, който е застанал редом до ГЕРБ и ДПС с канонада от критики срещу кабинета. "И така до последния ден, когато вчера си позволи да каже: "Вие оставате държавата в хаос" и нито една дума за онези, които предизвикаха хаоса, които се уплашиха от промяната и свалиха правителството. Нито една дума за този модел, срещу който той изправи юмрука си", продължава тя. И допълва, че "никой няма да скача върху гърба на БСП". "Не казвам, че сме безгрешни. Но направихме и всичко възможно да променим този стария модел, за който президента ни поведе. А в последните месеци звучи еднакво с думите на представителите на този модел - ГЕРБ и ДПС вкупом срещу правителството", посочва Нинова.