Медия без
политическа реклама

Петков: ГЕРБ скрито са работили 12 г. в интерес на "Газпром"

До края на август газовата връзка с Гърция ще получи Акт 16 и това ще се отрази в цената, уверява премиерът

29 Юли 2022

Газовата връзка с Гърция трябва да получи Акт 16 до края на август, обяви на брифинг в Министерски съвет премиерът в оставка Кирил Петков. 

„След като на 8 юли завършихме дейностите по интерконекторната газова връзка с Гърция, сега имаме напредък по финализирането на документалната част, за да влезе в експлоатация. Имаме Акт 14“, посочи министър-председателят. 

По думите му компанията ISGB, която изгражда интерконектора от българска страна, е поела ангажимент до края на август да подсигури Акт 15 и Акт 16 през следващите четири седмици.

Реално цената на газа ще падне допълнително в момента, в който имаме Акт 16 и ползите от това съоръжение ще бъдат усетени от всеки български гражданин, увери Петков. Той отново коментира, че 12 години ГЕРБ не са имали политическа воля да реализират този проект. "Т.нар. евроатлантици скрито са работили в интерес на "Газпром" през всички тези години, въпреки огромната разлика в цената на руския и азерския газ", каза премиерът.

"Ако следващият месец не се стигне до Акт 16, това означава, че отново сме се върнали в годините, когато националния интерес не е водещият. Надявам се да не се случи това", заяви Петков.

От 1 октомври ако следващите няколко стъпки се изпълнят както трябва, ще има осезаемо намаление на цената като ефект от гръцката газова връзка, обяви и министърът на енергетиката в оставка Александър Николов. Той подчерта, че проектът е важен за целия регион, защото единствентаа възможна алтернатива за конвенционални доставки на газ е Азербайджан. Затова е ЕК имала интерес да се увеличат количествата към Европа.

"Специално проектът за интерконектора "Комитини-Стара Загора" ще позволи осбодождаване на капацитет през Кулата - Сидерокастро - и това ще даде възможности за следващите правителства да осигурят алтернативи. Липсата на такава инфраструктура ограничаваше до момента възможностите за България", посочи министър Николов.

 

 

Последвайте ни и в google news бутон

Още по темата